To menn ble søndag kveld skutt og drept etter å ha løsnet skudd utenfor karikatur-utstilling

To menn ble søndag kveld skutt og drept etter å ha løsnet skudd utenfor karikatur-utstilling

Angrep sikkerhetsvakt og skjøt mot politiet.

Garland (NTB-Ritzau): To menn ble søndag kveld skutt og drept etter å ha løsnet skudd mot politiet utenfor en bygning i Garland, Texas, der karikaturtegninger av profeten Muhammed ble utstilt.

NBC får opplyst fra politiet at mennene ble drept etter at de først hadde skutt mot politiet og skadd en ubevæpnet sikkerhetsvakt utenfor arrangementet. Sikkerhetsvakten, Bruce Joiner, ble skrevet ut fra sykehuset etter å ha fått behandling for skuddsår i beinet.

Ifølge politiet kom de to mennene kjørende i en bil og skjøt Joiner. Det er mistenkt at mennene hadde sprengstoffer på seg, og politiet bruker en bomberobot for å undersøke en «mistenkelig» bil i området.

FBI sier til CNN at det følger situasjonen nøye, og at de står klar til å bidra dersom det er behov for det. Politiet har foreløpig ikke opplyst hvilken identitet eller bakgrunn de drepte mennene har.

– Jeg vet ikke hvem de er, annet enn at de er døde og ligger på gaten, sier talsmann for politiet, Joe Harn, til Reuters.

Tegnekonkurranse

Avisen Dallas Morning News beskriver arrangementet i Curtis Culwell Center i Garland som et antiislamsk arrangement. Blant annet skal det ha inneholdt en tegnekonkurranse kalt «Tegn profeten», som hadde en førstepremie på 10.000 dollar (76.000 kroner).

Arrangøren av den kontroversielle tegnekonkurransen er American Freedom Defense Initiative (AFDI). Hovedtaler på arrangementet var den høyrepopulistiske, nederlandske politikeren Geert Wilders, noe han selv bekreftet via Twitter.

– Skudd avfyrt på ytringsfrihetsarrangement med Muhammed-tegninger i Garland. Jeg forlot nettopp bygningen etter å ha talt, skrev Wilders.

Evakuerte butikk

Arrangementet var tungt bevoktet med opptil 40 ekstra polititjenestemenn. Alle som var til stede på utstillingen ble søndag kveld (lokal tid) bedt om å søke dekning inne i bygningen. De ble senere evakuert til den nærliggende videregående skolen Naaman Forest.

Politiet har også evakuert en Walmart-butikk i nærheten av frykt for at en tredje mistenkt befinner seg inne i forretningen med en håndgranat, melder News 8.

Skytingen i Garland startet ved 19-tiden søndag (klokken 2 norsk tid), omtrent da arrangementet ble avsluttet. Omtrent 200 personer deltok på arrangementet.

Fikk kritikk

Arrangørene har hevdet at de bare utøver sin ytringsfrihet, men Garland Independent School District måtte tåle kritikk da de leide ut lokalene til AFDI. Islamske grupper skal ha kalt arrangementet «et angrep på islam».

Beslutningen om å holde utstillingen i lokalet, ble ifølge Dallas Morning News tatt litt over en uke etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, som hadde trykket tegninger av profeten Muhammed.

12 personer ble drept under angrepet i magasinets redaksjonslokaler i Paris i januar. Ytterligere fem mennesker ble drept under andre angrep i den franske hovedstaden i samme periode.

(©NTB)

Til toppen