To tapte kamper er trolig nok: Høyre antyder at det ikke blir nye forslag om pressestøtte-kutt

LLA2015: Samtidig konkurrerer Ap og Venstre om å love mest.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Regjeringen legger fram hva vi mener er riktig. Så har Stortinget to ganger sagt at de ikke ønsker å gjøre disse endringene, og det er stortingsflertallet som bestemmer. Det har vi tatt til etterretning.

Det sa Høyres statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag til landsmøtet i Landslaget for lokalaviser fredag, på Scandic Nidelven Hotell.

Han var invitert til å snakke om pressepolitikk, og delta i en mini-debatt ledet av NRKs Magnhild Øwre.

Samtidig som han var tydelig på at han ikke kunne si noe om et statsbudsjett som ikke kommer før oktober, antydet Borgundvaag så langt det lar seg gjøre uten å gjøre det, at Høyre ikke vil foreslå kutt i pressestøtten for tredje år på rad:

- Vi har foreslått det i opposisjon, og i posisjon. Så har andre partier snudd og flertallet blitt mot oss. Da må vi finne andre måter å utvikle produksjonstilskuddet om det som er vårt primærstandpunkt, sa Borgundvaag til landsmøtet.

Mens vi venter på momsen

En statssekretær som forøvrig ga landsmøtet både sang og gode ord om lokalavisen: Selv har Borgundvaag et sterkt forhold til både Fjordenes Tidende, Fjordingen og flere aviser fra Akersus.

Men han er likefullt klar på at lokalavisene må utvikle seg. Og noen stor økning i den direkte pressestøtten foreslås neppe:

- Svaret er ikke å øke støtten til de gamle løsningene. Vi må gi rammevilkår som sikrer innovasjon, sa han.

En del av dette er lik moms for papir og digitale aviser. Høyre og Frp ville riktignok først ha åtte prosent, men røkla tvang regjeringen til å jobbe for nullmoms.

Det gjør de nå, og hele bransjen venter på jobben som nå gjøres opp mot ESA (EU) for å få nullmomsen «ratifisert» og godkjent.

- Noen spekulerte i om regjeringa egentlig ville jobbe for åtte prosent, men det vil jeg avvise: Vi skal nå forsøke å få til nullmoms. Og så må vi huske at dette i sum er mye viktigere enn den direkte pressestøtten, sa Borgundvaag.

Løfteflom fra Ap

Høyres kulturelle statssekretær fikk etterhvert selskap av stortingspolitikerne Arild Grande (Ap) og Terje Breivik (Venstre). Særlig førstnevnte deltok i en kapplek om å love mest til pressen, nå som Ap sitter i opposisjon:

- Jeg mener vi nå må få gjennom nullmoms. Økt støtte til Institutt for journalistikk. Mer til samiske aviser og aviser på nynorsk, sa Grande til landsmøtet.

Han ville dog ikke følge de små og lokalavisenes ønske om et «tak» på pressestøtten, som ville redusert beløpet til aviser som Vårt Land (44 millioner kroner) og Dagsavisen (42,9 millioner).

- Et tak var ikke riktig i den situasjonen bransjen var i. Dagsavisen har blant annet mulighet til å etablere nye aviser nå, takket være støtten. Og kanskje i Trondheim, som lengter etter en konkurrent til Adresseavisen, sa trønderen Grande.

Han ble dog utfordret fra statssekretær Borgundvaag på om det kunne bli aktuelt å gjøre om på og øke nullmomsen senere, noe Ap har antydet. Grande svarte noe uklart, til følgende replikke fra Høyre:

- Så begrunnelsen deres handler om konjunkturer og ikke en prinsipiell begrunnelse?

Venstre garantist?

Venstres Terje Breivik tok ikke like store ord og løfter i sin munn, men var samtidig klar på at nullmomsen var viktig:

- Begrunnelsen for å ikke skattlegge det frie ord, står fortsatt like sterkt, mente Breivik.

Han ville ikke love noe, men forstår lokalavisenes ønske om noe økning i pressestøtten:

- Produksjonsstøtten har i realiteten hatt en fallende kurve i mange år, særlig opp mot NRKs økning i lisensinntekter, sa Breivik.

Og kunne noe muntert «kontre» Breiviks fristelser til pressen:

- Forskjellen på det Arild Grande og det jeg sier fra denne scenen, er at det jeg sier i neste omgang blir norsk politikk!

Powered by Labrador CMS