AKSEL HENNIE spiller hovedrollen som løytnant Erling Riiser i dramaserien «Nobel».
AKSEL HENNIE spiller hovedrollen som løytnant Erling Riiser i dramaserien «Nobel». (Bilde: Erik Evjen)

Topper NRK-høsten: Aksel Hennie håper «Nobel» kan skape debatt om Norge som krigsnasjon

- Nytt norsk innhold, var stikkordet om NRKs høstprogram. Det betyr nobelt krigsdrama, sprø vikinger - og et forsøk på å redde verden.

Oslo (NTB-Trine Andersen): Aksel Hennie har hovedrollen i høstens storsatsing på NRK – krigsdramaet «Nobel».

Kanalen byr også på en fleipete vikingserie og et forsøk på å redde verden.

– Overskriften for høsten på NRK er nytt norsk innhold, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen under høstpresentasjonen fredag.

I alt kan NRK by på 17 nye titler i høst.

NOBEL: Løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) og Johanne Riiser (Tuva Novotny).
NOBEL: Løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) og Johanne Riiser (Tuva Novotny). Bilde: Eirik Evjen

Storpolitisk maktspill

I høstens hovedsatsing «Nobel» møter seerne løytnant Erling Riiser som kommer hjem fra krigen i Afghanistan.

I fredelige Norge blir han brikke i et storpolitisk maktspill som bare øker i omfang.

Regien for den åtte episoder lange serien er ved Per Olav Sørensen, som også står bak suksesser som «Kampen om tungtvannet» og «Halvbroren». Aksel Hennie har hovedrollen som løytnant Erling Riiser.

- Ønsket til enhver kunstner som skaper film, litteratur eller musikk er jo å skape debatt, samtale og dialog. Norge har ikke noen tradisjon for å snakke om seg selv som en krigsnasjon.

- Vi snakker om oss selv som en fredsnasjon når vi beviselig utfører krigshandlinger i andre land. Hvis serien kan være med på å åpne for en dialog omkring dette, så setter jeg pris på det, sier Aksel Hennie til NTB.

«Nobel» er tatt opp i Norge, Tsjekkia og Marokko, og får premiere på NRK1 25. september.

Denne gjengen lager humoristisk viking-drama på NRK.
Denne gjengen lager humoristisk viking-drama på NRK. Bilde: Glenn Meling/Finn Erik Johannessen

Myk viking

NRKs andre serie i høst er langt mindre alvorlig. «Vikingane» er en humoristisk dramaserie satt til året 790.

En dekadent og selvhøytidelig skuespiller fra Roma, spilt av Trond Fausa Aurvåg, starter sitt nye liv som trell i Norge. Han finner sin likemann i høvdingens feige og undertrykte bror «Orm» spilt av Kåre Conradi.

– Orm er en viking som er litt følsom og redd. Han ønsker å innføre de myke verdiene i samfunnet på et litt feil tidspunkt. Han er nok født i en litt feil tid, sier Conradi til NTB.

Serien ble tatt opp på vikinggården på Avaldsnes utenfor Haugesund i vår, samtidig som Conradi spilte kraftrollen som «Richad III» på Nationaltheatret. Det er en rolle som også krever mye hår og skjegg, så Conradi gled perfekt inn i vikingrollen.

– Jeg har kost meg veldig med vikingrollen. Jeg liker vekslingen mellom film, TV og teater, og liker også veldig godt kontrasten mellom å gjøre det ytterst dramatiske og komedie, sier Conradi.

«Vikingane» har premiere i oktober. Samtidig legges alle seks episodene ut på nett.

Redder verden – litt

I tillegg til drama byr NRK-høsten også på dokuserien «Live redder verden. Litt». Live Nelvik går inn for å endre sin egen livsstil for å bidra til en grønnere verden. Hun reiser kollektivt, kutter ut kjøtt, reduserer strømforbruket og finner mat i søpla.

– Det å gå fra å være et miljøsvin til å bli miljøvennlig var ekstremt krevende, men også gøy, sa Live Nelvik da hennes nye serie ble presentert fredag.

Live Nelvik sorterer søppel.
Live Nelvik sorterer søppel. Bilde: Trond Aukland

Nelvik sa det var gøy å lete etter mat i søppelkonteinere, men ikke like moro når hun skulle hjem på kjøkkenet og tilberede maten.

Serie blir det også om å finne den rette – på vitenskapelig vis. 31 år gamle Maren Ringnes Rogstad forsøker å finne den perfekte partner blant sju menn som må gjennom tester med lukt, lyd, utseende, kommunikasjon, berøring og smak.

I første episode av BroShow sjekker gutta hvordan det er å være på begge sider av loven, kriminell eller politi. Fra venstre: Aon Naqva, Abiel Tesfai og Mikkel Niva.
I første episode av BroShow sjekker gutta hvordan det er å være på begge sider av loven, kriminell eller politi. Fra venstre: Aon Naqva, Abiel Tesfai og Mikkel Niva. Bilde: Hans-Petter Skolsegg

Andre nyheter på NRK i høst er «BroShow» der Abiel Tesfai og hans to beste og ærligste venner tar opp temaer det sjeldent snakkes høyt om.

22. august er det premiere på «Ut av skapet», om hva som skjer når en forteller de nærmeste at en er tiltrukket av en av samme kjønn.

Jonas (t.v.), spilt av Marlon Langeland, og Isak, spilt av Tarjei Sandvik Moe. Bilde fra en tidligere sesong.
Jonas (t.v.), spilt av Marlon Langeland, og Isak, spilt av Tarjei Sandvik Moe. Bilde fra en tidligere sesong. Bilde: NRK

Det er allerede kjent at det blir en tredje sesong av den populære serien «Skam».

Helene Sandvig, som rørte mange da hun i vår flyttet inn på Dikemark sykehus for å sjekke hvordan det var å leve der, flytter inn på fem nye institusjoner.

Marco Elsafadi rykker inn på fredagskveldene som programleder for den konkurransedrevne realityserien «Det store spranget», om seks hestegale jenter og deres fedre.

Til toppen