Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.
Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. (Bilde: Terje Bendiksby, Scanpix)

- Jaglands premiss for å gi et nytt intervju, var at alle tidligere intervjuer i denne saken skulle slettes. Det var selvsagt et umulig premiss

Slik svarer nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten på kritikken fra Thorbjørn Jagland.

I et langt innlegg på Facebook tirsdag rettet Thorbjørn Jagland krass kritikk mot Aftenposten. Han hevdet blant annet at avisa ikke var interessert i et intervju med han i forbindelse med den kritiske journalistikken rundt Europarådet. 

Jagland sier Aftenposten har stilt spørsmål på e-post, og at han tilbød seg å stille til et intervju i Oslo, men han hevder det ikke var av interesse for avisen.

Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten.
Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten. Foto: Aftenposten

– Vi har forsøkt å holde åpen dialog og la ham slippe til og han tilbød seg å gi et nytt intervju i etterkant av intervjuene vi allerede hadde gjort, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten til NTB.

– Men Jaglands premiss for å gi et nytt intervju, var at alle tidligere intervjuer han hadde gitt til oss i arbeidet med denne saken, skulle slettes. Det var selvsagt et umulig premiss for oss å godta, sier nyhetsredaktøren.

– Vi gjorde det likevel klart for ham at dersom han hadde noe nytt og relevant å tilføye, ville vi selvsagt inkludere det i vårt arbeid. Men det svarte han ikke på, sier hun.

 

«Ærekrenkende» og «svertekampanje»

– Akkurat i disse dager legger Aftenposten ut artikler som er så ærekrenkende at det tar pusten fra oss, skriver generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, i et innlegg på Facebook med overskriften «Hanne og jeg har fått nok».

– Arbeidet i Aserbajdsjan begynte for mange år siden, fortsetter han i innlegget publisert tirsdag kveld.

Innlegget er det siste av flere innlegg hvor Jagland slår hardt tilbake mot Aftenposten.

Videre hevder han at «en bred svertekampanje mot generalsekretæren er satt i gang som ingen har sett maken til i Europarådets historie».

 

- Må tåle kritikk

– Påstander om svertekampanje må stå for hans egen regning. I en posisjon som generalsekretær i Europarådet må han tåle kritisk journalistikk, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen til Dagbladet om Jaglands kritikk.

Aftenposten redegjorde i en lang artikkel forrige uke for hvordan Aserbajdsjans ambassadør til Europarådet flere ganger tok opp hjemlandets såkalte kaviardiplomati med generalsekretær Jagland, uten at han foretok seg noe.

Politikerne i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) ble ifølge varsleren vartet opp med blant annet rådyre luksusreiser og rene pengeoverføringer.

Hensikten var å kjøpe deres lojalitet og stemmer i parlamentarikerforsamlingen, ifølge avisen. Tidligere ambassadør Arif Mammadov kaller kaviardiplomatiet korrupsjon.

 

Sitater godkjent

– I mange måneder har jeg forsøkt å forklare Aftenposten at jeg ikke kunne møte en avhoppet ambassadør fra Aserbajdsjan, men de mener at dette var fordi jeg ikke ville ha informasjon fra ham, skriver Jagland.

– Vi i Aftenposten og journalisten har jobbet med denne saken og Europarådet siden april. Han har jobbet bredt med kilder og har intervjuet 50-tall norske og internasjonale parlamentarikere, embetsmenn, diplomater, organisasjoner og forskere, sier nyhetsredaktør Strøm-Gundersen, som legger til at Jagland fikk sitater oversendt, og at disse ble lest, sitatsjekket og godkjent.

Jagland sier Aftenposten har stilt spørsmål på epost, og at han tilbød seg å stille til et intervju i Oslo, men hevder det ikke var av interesse for avisen.

Det var altså premisset for dette intervjuet Aftenposten ikke ville godta. 

 

HANNE OG JEG HAR FÅTT NOK Vi har gjort hva vi kan for rettsstaten og menneskerettighetene i Europa i 8 år her i...

Posted by Thorbjørn Jagland on 17. oktober 2017

 

Til toppen