(Faksimile fra NRK Brennpunkt på NRK.no)
(Faksimile fra NRK Brennpunkt på NRK.no)

Tre PFU-klager for NRK Brennpunkt tirsdag: Pels, assistert selvmord og matvarekrig

Travel PFU-tirsdag for NRK Brennpunkt.

Blant de 13 sakene til behandling i PFU tirsdag 25. august, finner vi blant annet tre på NRK Brennbunkts dokumentarer.

Den ene saken dreier seg om da Brennpunkt i mars sendte en dokumentarfilm som fulgte en alvorlig syk kvinne til en klinikk i Sveits, hvor hun avsluttet livet.

Klagerne er henholdsvis en vanlig seer, og organisasjonen Menneskeverd. Samt en tredje klage som både Rådet for legeetikk, Rådet for sykepleieetikk og Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging står bak.

I sistnevnte klages hevdes det blant annet at Selvmordsutsatte personer som ser dokumentaren om Siv Tone Pedersen, blir presentert for en mulig måte å ta sitt eget liv på. Det er stor smare for smitteeffekt når dokumentaren så ensidig fokuserer på det positive ved Siv Toves reise.

Pels-klage til behandling

NRK er også klaget inn i en annen kontroversiell sak: For den mye omtalte pelsdokumentaren som gikk på Brennbunkt i fjor høst.

NRK hadde som kjent ikke produsert dokumentaren selv, men den var filmet av dyrevernere som brukte skjult kamera.

- Det er nemlig slik at en aktivist har infiltrert pelsdyrnæringen, sa Brennpunkt-redaksjonen selv om programmet da det gikk på lufta.

Dokumentaren skapte klagestorm, også til Kringkastingsrådet, som i januar kom med en kritisk uttalelse til programmet.

Avsender på klagen til PFU er Norges Pelsdyrsalslag som via advokat har anført brudd på en rekke paragrafer i Vær Varsom-plakaten, og mener i hovedsak at NRK brøt god presseskikk ved å kjøpe inn en produksjon fra «uttalte aktivister som ønsker å nedlegge pelsdyrnæringen», og mener at kanalen har latt seg bruke.

NRK avviser klagen, og sier blant annet i PFU-tilsvaret at «det ikke er problematisk eller uvanlig at pressgrupper i samfunnet bruker Brennpunkt-programmer i sin videre polemikk».

Matvarekrig-klage

Og som om ikke to saker var nok: NRK Brennpunkt har også en tredje sak til behandling.

Det er Rema1000 som klager på dokumentaren «Matvarekrigen» fra i vår, som blant annet fulgte Rema-sjef Ole Robert Reitan og 500 kjøpmenn til Las Vegas for å «feire seg selv i fire dager til ende».

Rema mener blant annet NRK forfalsker en scene med å framstille det som at Rema-sjefen snakket polemisk under et møte direkte til landbruksminister Sylvi Listhaug, mens hun beviselig ikke var til stede før senere under det samme møtet.

Et ekte krøssklipp, som Lille Lørdag kalte det i gamle dager.

NRK bekrefter forholdet, men viser til at de har beklaget feilen og redigert dokumentaren. Rema 1000 mener imidlertid beklagelsen ikke er tilstrekkelig, og at den ikke ble tydelig nok presentert.

  • Se dokumentaren (i redigert versjon, ikke opprinnelig) på NRKs Nett-TV.
Til toppen