M24TV

Trine Skei Grande: – Vi vil se på hele pressestøtten på nyåret

Kulturminister Trine Skei Grande varslet at det trolig kommer stortingsmelding om medier før jul - og at pressen der vil få flere svar enn de har fått i dag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Pressestøtten i årets statsbudsjett økes ikke, men blir stående på stedet hvil. Både mediepolitikere, redaktører og presseorganisasjonene omtaler manglende justering for kostnadsvekst som er reelt kutt i støtten - og det er lagt fra det første året i rekken hvor støtten kuttes eller ikke økes. 

I et intervju med Medier24 innrømmer kulturminister Trine Skei Grande at de har gjort få endringer i mediepolitikken på dette budsjettforslaget. 

– Det er mye av det som skal skje på mediefeltet som skal tas opp i den store mediemeldingen, som vi håper at kommer før jul. Derfor har vi gjort veldig få endringer på feltet. Vi har økt innovasjonsordningen, men ellers har vi latt støtten stå på stedet hvil, sier kulturminister Trine Skei Grande til Medier24. 

KrFs mediepolitiske talsperson, Geir Jørgen Bekkevold, har allerede varslet at han vil forhandle om pressestøtte-økning i løpet av høstens budsjettforhandlinger. 

Se hele live-intervjuet med Skei Grande øverst i saken.

Viser til kommende stortingsmelding

På spørsmål om hvorfor NRK-lisensen indeksjusteres, mens pressestøtten står på stedet hvil, viser Skei Grande til en av de andre støtteordningene for bransjen: Momsfritaket. 

– Vi har også økt noen av de andre ordningene, som innovasjonsordningen. Momsfritaket er den største støtteordningen for mediene - og mye viktigere og større. Og den pris- og lønnsjusteres automatisk, sier Skei Grande. 

Trine Skei Grande, her under pressekonferansen på budsjettdagen. 

Hun ønsket ikke å gå inn på hva Venstre egentlig mener om pressestøtten, men viser til den kommende stortingsmeldingen om mediepolitikk. 

– Nå skal vi legge fram en stortingsmelding, og da kommer vi til å mene mye om pressestøtten. Så jeg vil ikke gå inn på noen deler av det nå, sier hun og la til at hun håper at det faktisk er hun selv som sitter som minister når den legges fram. 

Hun erkjente at hun har litt dårlig samvittighet for både egen og tidligere kulturministeres oppfølging av Mediemangfoldsutvalgets rapport, men Skei Grande håper den kommende stortingsmeldingen vil ta for seg en del av de løsningene bransjen etterlyser. 

– Den utredningen har ligget under flere statsråder og det har vært flere runder i stortinget uten at man har klart at komme til enighet. Nå har jeg at vi kan finne løsninger og komme til en bred enighet om mediepolitikken framover, sier hun. 

Videre legger hun vekt på at det er innovasjonsstøtten som har stått i fokus i mediepolitikken under framforhandlingen av dette budsjettforslaget. 

– Det har vært vårt fokus. Innovasjonsordningen må nok øke framover, hvis vi skal klare å nå de målene for innovasjon i bransjen, sier hun. 

– Skal ikke ned

Under pressekonferansen, hvor hun la fram budsjettet, innrømmet hun at de gjerne kunne vært litt raskere, men viste til at støtten i det minste ikke kuttes. 

– Men med Venstre i regjering skal ikke støtteordningene ned, som de har gjort i de siste fire budsjettene, sa hun under pressekonferansen. 

I forslaget til årets budsjett foreslår regjeringen og kulturminister Trine Skei Grande at pressestøtten står på stedet hvil fra 2018 til 2019, noe som i realiteten betyr et kutt i det tradisjonelle produksjonstilskuddet.

Totalt foreslås det 313 millioner kroner i produksjonstilskudd til mediene - samme sum som i 2018.

Setter av penger til Språkbank

I kulturbudsjettet er det satt av penger til Språkbanken. Ifølge Skei Grande er det for å samle inn mest mulig kunnskap om det norske språket. 

– Og også gjøre det tilgjengelig digitalt. I framtiden skal folk slippe å snakke engelsk til høyttaleren. Magda på Voss kan snakke kav vossing til kjøleskapet. Det er viktig for å ivareta det norske språket, sa Skei Grande. 

Det mener hun er viktig for å ivareta språket. I budsjettet står det at satsningen på språkbanken er en økning på 10 millioner kroner. 

«Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til Nasjonalbiblioteket med 10 mill. kroner til økt satsing på innsamling og tilgjengeliggjøring av digitale språkressurser i språkbanken. Formålet er å sikre at norsk språk forblir bruks- og hovedspråk i norsk arbeidsliv, teknologiutvikling og samfunnsliv», skriver de i budsjettforslaget. 

Mer om mediebudsjettet: 

Powered by Labrador CMS