TV 2-anker Yama Wolasmal lager nyheter på afghansk: Forsøker å lære flyktninger norske verdier på deres eget språk

TV 2 produserer nå nyheter på fem språk for å lære innvandrere om blant annet norske holdninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Da Wolasmal var fire år, måtte han og familien flykte fra Afghanistan etter trusler. Han kom til Norge som barn og visste ingenting om hverken språket eller de norske verdiene. Det gjorde det vanskelig å integrere seg og forstå nordmenn i starten, sier han.

– Jeg ønsker ikke at dagens flyktninger og minoriteter skal oppleve det samme som meg. Derfor var det enkelt å si ja til å bli med på dette prosjektet, sier han.

Voldtekt og homofil vigsel

I samarbeid med Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet, har TV 2 Skole fått midler til å lage nyhetssendinger på fem språk - dari, pashto, arabisk, tigrinja og kurdisk (kurmandji). TV 2 Skole lager digitale læremidler for grunnskole, videregående og voksenopplæring.

Disse sendingene lages annen hver uke og tar for seg aktuelle nyhetsoppslag. Daglig leder Yngvar Nordberg i TV 2 Skole forteller at de har hatt flere tabubelagte tema i sendingene, nettopp for å lære innvandrere om norske verdier:

– Vi har hatt sendinger om voldtekt og masseovergrepene i Köln, homofil vigsel og likestilling, for å nevne noe.

https://www.youtube.com/watch?v=Emj4vbEMjmg&feature=youtu.be

Skal vises i blant annet i asylmottak

De flerspråklige sendingene blir tatt opp live-on-tape og lagt på TV 2 Skole sine nettsider. Målet er at disse skal brukes som undervisning i norskopplæring på asylmottak, innføringsklasser og i ordinær undervisning i norsk skole. I tillegg til de tabubelagte temaene, tar man for seg tema om det norske samfunnet, landets kultur, geografi, natur, politikk, lover og regler.

Programledere er, i tillegg til Wolasmal, Mine Kartal, Erazm Kebedom og Shatha Alothman. Redaksjonssjef Anne Cathrine Gotaas i TV 2 Skole forteller at det splitter nye tilbudet har en klar målgruppe:

– Tilbudet er i utgangspunktet rettet mot barn og unge fra 10 til 18 år som nettopp har kommet til landet, men kan også benyttes av voksne i samme livssituasjon. Alle sendinger publiseres også på norsk og undervisningsoppleggene kommer i såkalt flerspråklig utgave.

Hun forteller at dette tilbudet gjør det enklere å aktivisere seg når man får lære på et språk man allerede kan. De har også et sett med oppgaver som blir laget i etterkant av sendingene.

– Det sitter mange lærere landet rundt klar til å lage oppgaver som passer til disse temaene. Det er når man både får TV-innslagene og oppgaver man kan løse i etterkant at man lærer best, tror vi.

Har fått tre millioner

Yama Wolasmal sier at noe av kritikken mot tilbudet har vært at de ikke lærer bort norske holdninger på norsk. Han vil snu på det:

– Dette er en fantastisk måte for de nyankomne å bli nysgjerrig på Norge og få en fot på innsiden av norsk kultur og forståelsen av samfunnet vårt.

TV 2 Skole har fått rundt tre millioner kroner for å produsere sendingene, som ifølge dem selv er veldig dyre.

– Det er kostbart, fordi alle sakene skal oversettes og tekstes, lærerne skal lage oppgaver og mye annet, men vi tror det er verdt kostnaden, sier Nordberg.

Nyhetssendinger på morsmål i kombinasjon med det flerspråklige oppgavetilbudet gjør at norskopplæringen blir mer effektiv, mener de. .Sendingene med undervisningsopplegget publiseres annenhver uke og er gratis ut året. Men planen er å tjene penger på sikt:

– Vi får se hva vi gjør. Enn så lenge som det offentlige er med på å ta regningen, så lar vi det stå åpent, men det er klart at vi er en kommersiell aktør og har planer om å ikke gå i minus.

Powered by Labrador CMS