Siri Nilminie Avlesen-Østli har blant fått tilbakemeldinger fra middelaldrende hvite menn som angrer på sine egne rasisme-kommentarer.
Siri Nilminie Avlesen-Østli har blant fått tilbakemeldinger fra middelaldrende hvite menn som angrer på sine egne rasisme-kommentarer. (Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal)

Pressepodden

TV 2-profilen forteller åpenhjertig om rasisme: – Jeg fikk apelyder etter meg og ble kalt «apekatt»

TV 2-journalist Siri Avlesen-Østli skrev om egne erfaringer med rasisme fra både barndommen og yrkeslivet. – Responsen har vært rørende, forteller hun i Pressepodden.

I forrige uke skrev TV 2-profilen Siri Nilminie Avlesen-Østli en sterk og personlig kommentar på tv2.no om rasisme. 

Med tittelen «For min del startet det da jeg var nyfødt og lå i vogna» forteller Avlesen-Østli for første gang åpent om sine egne erfaringer med rasisme.

Helt fra da hun opplevde å bli kalt «apekatt» under oppveksten på Hamar, og frem til episoden da idrettsutøveren under OL i Rio som ikke ville bli intervjuet av henne grunnet hudfargen.

– Å få apelyder etter seg og bli kalt «apekatt» er aldri greit. Spesielt ettersom det skjedde da jeg var 12 år og fikk de ordene slengt i trynet. Det gjør noe med følelsen at man aldri er helt inkludert, forteller Avlesen-Østli i Pressepodden.

Pressepodden:

En podkast fra Medier24 som tar for seg medier, journalistikk, PR/kommunikasjon, teknologi og sosiale medier.

Du kan følge Pressepodden på Facebook og delta i diskusjoner om episodene.

Podkasten er muliggjort med støtte fra Fritt Ord.

– Jeg følte et slags ansvar for å bruke det momentumet som er nå, i etterkant at det forferdelige som skjedde med George Floyd. For det gikk veldig inn på meg. Jeg kjente at jeg må tørre å skrive og fortelle dette. For jeg vet jeg har historier som ingen vet om, og som jeg tror kan gjøre inntrykk, sier hun.

Avlesen-Østli erkjenner likevel at det satt langt inne å skrive innlegget.

– Jeg brukte langt tid på å bestemme meg om jeg skulle publisere, og om jeg orker å stå i det. Jeg måtte stålsette meg ordentlig, sier hun.

Responsen etter publiseringen har vært massiv. Både fra mediene og ikke minst privatpersoner.

– Det har vært overveldende. Responsen har vært så fin, positiv og rørende. Det kommer så mye fint fra folk, og det betyr veldig mye for meg. Jeg føler det har vært verdt det, sier Avlesen-Østli.

Hun forteller at tilbakemeldingene kommer fra både adoptivbarn som hun selv, foreldre til adoptivbarn, nordmenn med innvandrerbakgrunn og også fra middelaldrende, hvite menn som nå innser at de selv har kommet med upassende kommentarer. 

Hør hele sendingen øverst i denne saken eller der du ellers hører lyd, som Spotify, iTunes, Acast eller andre steder.Siri Nilminie Avlesen-Østli

Siri Nilminie Avlesen-Østli
Siri Nilminie Avlesen-Østli Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal

 

  • For ordens skyld: Journalisten Jan Magnus Weiberg-Aurdal og Siri Nilminie Avlesen-Østli var kollegaer i TV 2 Sporten fra 2012 til 2016. 

 

Til toppen