Bergen  20180823.
 "God morgen Norge" programlederne Espen Fiveland, Desta Marie Beeder og Wenche Andersen påTV2s høstlansering i Grieghallen.
Bergen 20180823. "God morgen Norge" programlederne Espen Fiveland, Desta Marie Beeder og Wenche Andersen påTV2s høstlansering i Grieghallen. (Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix)

TV 2 avgjør God Morgen Norges skjebne neste uke: Kan gå til Mastiff

– Vi ser på muligheten for å sette det i et miljø som er enda mer i GMNs gate, sier nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, til Medier24.

  • RETTELSE: I den første versjonen av denne artikkelen ble det hevdet at TV 2 har besluttet å sette ut produksjonen til Mastiff. Det er ikke riktig. En endelig beslutning skal ikke tas før neste uke, men Mastiff er det eneste eksterne selskapet som er aktuelt.

TV 2 vurderer for tiden å «outsource» produksjonen av God Morgen Norge til et eksternt selskap.

Beslutningen om at produksjonen skal settes ut skal tas om en ukes tid. Kampen om programmet har inntil nylig stått mellom Screen Media og Mastiff.

– Det er ikke besluttet å sette ut programmet ennå, men Screen Media er ikke lenger med i forhandlingene, sier nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, til Medier24.

Nå skal TV 2 ha en ytterligere drøfting med de tillitsvalgte, deretter skal det besluttes av TV 2s ledergruppe, før det skal bankes gjennom av styret i siste ledd.

Per nå ligger «morgenshowet» til TV 2 under aktualitetsavdelingen i TV 2.

– Hvordan vil programmet og de ansatte organiseres dersom produksjonen går til Mastiff?

- Det må vi komme tilbake til dersom det skjer.

 

– Miljø som er enda mer i GMNs gate

Mastiff produserer fra før en lang rekke TV 2-programmer som Åsted Norge, Helsesista og God Kveld Norge.

– Det er en helhetsbegrunnelse. Vårt utgangspunkt for å sette ut God Morgen Norge er at vi tror vi sikrer kvaliteten på programmet og levelengden av det at det utvikles utenfor TV 2, sier Solbrække.

– Har TV 2 gått seg fast i programmet?

– Det handler faktisk ikke om det. Vi mener programmet gjør en formidabel jobb for TV 2, men vi ser på muligheten for å sette det i et miljø som er enda mer i GMNs gate, sier Solbrække.

Hun legger til:

– Det har imidlertid en del negative konsekvenser. Nyhetene og God Morgen Norge er tett vevd sammen, og leverer gjensidig journalistikk til alle flater. Det er alltid en fordel å være tett på hverandre. På den andre siden må vi veie opp poenget med at GMN kanskje har enda bedre kår utenfor, og at TV 2 får større muligheter til å utvikle nyhetsproduksjonen.

 

– Ansatte er utrolig engasjerte

Dersom programmet blir satt ut, ønsker kanalen en femårsavtale, opplyser Solbrække om.

Det var Kampanje som først omtalte planene i vinter.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2. Foto: Ole Alexander Saue

Torsdag publiserte Dagens Næringsliv et felles opprop fra de ansatte til TV 2-ledelsen hvor de er bekymret for å miste sine goder dersom en virksomhetsoverdragelse skjer.

– Jeg opplever at vi har hatt en god kommunikasjon. Vi har hatt syv drøftelsesmøter. Klubben er veldig engasjert i prosessen og de spiller inn en rekke momenter som vi selvfølgelig tar hensyn til. Vi har hatt en åpen prosess. Det har i hvert fall vert formålet, sier Solbrække til Medier24.

Hun legger til:

– De ansatte er opptatt av programmet de lager. Dette er utrolig engasjerte og dedikerte folk som ønsker at God Morgen Norge har best mulig forhold. De er opptatt av det redaksjonelle miljøet, og muligheten til å utvikle det videre. I tillegg er de selvsagt opptatt av de godene de har som ansatte i TV 2.

I oppropet står det blant annet:

«Dersom det skulle bli aktuelt å flytte produksjonen ut av TV 2, forventer vi å få beholde de vilkårene vi har i dag i lokalavtalen.»

 

Klubbleder: – Jobber med saken

Klubbleder i TV 2, Henrikke Helland, bekrefter de ansattes bekymring overfor Medier24.

– Oppropet speiler det vi har tatt med inn i drøftingene. Vi har hatt en veldig grundig prosess, og klubben ble inkludert tidlig i idéfasen. Vi har spilt inn det som står i oppropet, og vi opplever å få gehør for mye, sier hun.

– Vi har hatt mange grundige drøftinger hvor våre innspill har blitt lyttet til og tatt hensyn til, legger hun.

– Hvilke goder er viktige å vareta?

Klubbleder Henrikke Helland i TV 2. Bilde: Gard L. Michalsen

– De ansatte er opptatt av goder som de har opparbeidet seg gjennom mange år i TV 2, som en har forhandlet frem i stedet for lønn. Det kan være ulempefordeler eller pensjonsavtaler. Vi har en sterk og god lokalavtale med TV 2 som de har vært med og styrke gjennom årene.

– Er dere optimistiske?

– Foreløpig jobber vi med saken. Vi vil ikke si noe den ene eller andre veien. Men dette er vesentlig for prosessen.

Helland fortsetter:

– Det er arbeidsgiver som har styringsrett i denne sammenhengen. Vi må sørge for at vi får med oss best mulig vilkår. Det er styret og ledergruppen som tar selve beslutningen, og da er jobben vår at de ansatte får med seg disse arbeidsvilkårene med seg videre.

Til toppen