Valgekspert Terje Sørensen - her fra det norske valget i 2017 sammen med Kjetil Løset til høyre i bildet. Arkivfoto
Valgekspert Terje Sørensen - her fra det norske valget i 2017 sammen med Kjetil Løset til høyre i bildet. Arkivfoto (Bilde: Gard L. Michalsen)

TV 2s tallknuser Terje Sørensen traff blink med valget i Sverige i helga: - En av verdens beste på sitt felt

- Det er egentlig ikke til å tro, men igjen treffer han planken på TV 2s første prognose, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

TV 2 har gjentatte ganger vist muskler i møte med ulike valg - og nå sist med det svenske valget.

Kanalens valgekspert, Terje Sørensen, kom fram til at mandatfordelingen hadde en blokkstilling på 144 rødgrønne og 143 borgerlige.

Det hadde han klart allerede med et tynt grunnlag klokken 21:40, ifølge Pollofpolls. Og det ble også resultatet (ekskludert utenlandsstemmene).

- Sjefene er fornøyd og da er jeg også fornøyd, ler han på telefon til Medier24.

Sørensen, som til daglig jobber som postmann, har arbeidet med valgdekning for TV 2 siden 1993. 

- Hva er hemmeligheten?

- Man må ha et konstant fokus på tallenes tale og hva som ennå ikke er meldt. Så må man forsøke å forstå hva som er den sannsynlige utviklingen av det som gjenstår. «Vil dette øke eller synke sannsynligheten for at Moderaterna?» for eksempel. Slike spørsmål må man stille seg gjentatte ganger, sier Sørensen.

- Du har vært med på å «calle» flere valg - og først i verden. Bommer du ikke?

- Vi har aldri hatt skivebom, men noen syvere har det blitt på blinken, smiler han.

TV 2 satser som vanlig tungt på valg og i Sverige ble det ingen forskjell: Kanalen sendte tre reportasjeteam - i tillegg til kommentator Aslak Eriksrud til Sverige.

Reporterne var Kjetil Løset, Stål Talsnes og Kjetil Iden.

 

- Det er egentlig ikke til å tro

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 er stolt over at de igjen evner å treffe såpass på resultatet:

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2. Foto: Alex Iversen / TV 2

- Terje Sørensen er Europas, og også en av verdens fremste tallknusere. Det er egentlig ikke til å tro, men igjen treffer han planken på TV 2s første prognose. Og sørger igjen for at vi er langt foran andre medier, også i Sverige. Det er bare å bøye seg i støvet. 

Redaktøren forteller at de har jobbet hardt med å presentere en miks av ulike reportasjer fra Sverige, analyse, kommentar og prognoser på valgnatten.

- Det synes jeg vi har lykkes med. Vi har også valgt å invitere et bredt lag med politikere fra flere partier i studio, som har bidratt med analyse og refleksjon. 

I går hadde TV 2 Nyhetskanalen en markedsandel på 6,2 prosent, opplyser TV 2 til Medier24. Seertiden var på 60,4 minutter og det er på 6. plass så langt i år.

- Hvorfor er dette viktig for TV 2 å være gode på?

- Dette er en viktig del av en helhetlig dekning. Man kan nok si at det er for spesielt interesserte, men jeg er opptatt av at Nyhetskanalen skal representere dybde og bredde. At kanalens andel stadig øker, tenker jeg er et tegn på at nordmenn fortsatt er nyhetsinteresserte - og at de setter pris på den retningen som er satt for kanalen, sier redaktøren.

I valgbloggen Pollofpolls.no uttaler Johan Giertsen følgende om bragden fra TV 2s valgekspert:

«TV2 har på nytt – denne gang i Sverige – levert formidabelt en valgnatt, en prestasjon som faglig avtvinger den største respekt. Dette krever en sjelden evne til å skille det vesentlige fra det uvesentlige i flommen av informasjon en valgnatt, en sjelden base av paratkunnskap om valghistorikk og velgerstrukturer, kombinert med en sjelden evne til hurtig analyse av store tallmengder» skriver han.

Til toppen