TV-sjefer under «toppmøtet» på Nordiske Mediedager for noen år siden.

TV vant slaget om raske penger i januar. Men i krigen om reklamekronene har sosiale medier og online video størst fart

ANALYSE: Her er de 7 viktigste poengene fra Mediebarometeret etter årets to første måneder.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mediebyråforeningen offentliggjorde tirsdag årets første mediebarometer, med utviklingen i både markedet og mellom de forskjellige kanalene.

Barometeret omfatter «bare» reklameomsetningen som går gjennom mediebyrå, men forteller nettopp derfor mye om de store trendene i markedet.

Og her er det som er verdt å merke seg etter starten på året:

 

1. VEKST: Året starter med en solid vekst i kaka, på 5,7 prosent, målt mot samme periode i fjor. Byråene har kjøpt reklame for 1,518 milliarder kroner i år.

Om Mediebyråforeningens mediebarometer

  • Månedlig reklamestatistikk fra Mediebyråforeningen.
  • Tallene viser netto utfakturert medieomsetning. (Etter alle rabatter, men før eventuelle provisjoner).

Følgende mediebyråer rapporterer til statistikken:

  • Medlemmer av Mediebyråforeningen: Carat Norge AS, Futatsu AS, IUM AS, Maxus Communications AS, MEC Norway AS, MediaCom AS, MediaPlus AS, Mindshare Norway AS, OMD AS, Phd AS, RED Media Consulting AS og Vizeum Norge AS.
  • Andre: In-Sight AS, Starcom og ZenithOptimedia (Vivaki Norway AS)

Men denne veksten kan være kortvarig, og det henger sammen med neste punkt.

 

2. TV OG UTENDØRS TIL VÆRS? TV-kanalene kan smile for en god start på året, med en vekst på hele 12,2 prosent. Men denne veksten er nok kortvarig -  den kan i all hovedsak tilskrives den første av månedene, og skyldes blant annet dagligvarekrigen.

TV-kanalene har også vært utsolgt, noe som ikke minst skyldes at vi ser mindre på TV og det er mindre varelager å selge. Det har kanalene kompensert for med å øke prisene. Men en mediekanal som faller raskt kan neppe kompsenere for det fallet med å øke prisene til himmels.

Her kan uttrykket «opp som en løve, ned som en skinnfell» komme til uttrykk i løpet av 2017.

Dagligvarekrig og utsolgt TV har også sendt uvanlig mange kroner til utendørsreklame så langt i år. Det kan også vire seg å være kortvarig.

 

 

Fordelingen mellom de forskjellige reklamekanalene så langt i år.

3. ONLINE VIDEO: Web-TV har hatt noen år med store forventninger, og på tampen av fjoråret begynte det kanskje å løsne.

Den utviklingen fortsetter, og videoreklame på nett vokser videre med 37,2 prosent målt mot starten av 2016. Tallene er fortsatt små, men om veksten fortsetter, vil de naturlig nok bli store raskt.

 

4. SOSIALE MEDIER TIL VÆRS: Ikke uventet fortsetter sosiale medier veksten - med hele 51 prosent så langt i år. Dette vil i all hovedsak si Facebook, og det betyr at mediebyråene anbefaler kundene sine å bruke stadig mer penger hos Mark Zuckerberg.

Sosiale medier er nå som kategori også større enn søk, og alt tyder på at denne forskjellen vil øke.

 

5: PROGRAMMATISK PAUSE? Programamtisk reklame har hatt en voldsom vekst de seneste åra, og spist opp mye av den tradisonelle bannerannonseringen.

Display faller fortsatt, men veksten kommer kanskje mer på sosiale medier og søk, all den tid programmatisk nå vokser med bare 5,1 prosent.

Om dette vedvarer er selvsagt for tidlig å spå. Norske mediekonsern har varslet kraftig opprusting av de programmatiske tilbudene. Det kan gi effekt.

 

6. KINOVEKSTEN AVTAR: Kino har hatt noen gode år, men veksten har nå roet seg ned.

Årets to første måneder ga riktignok 11 prosent vekst, men med små tall snakker vi bare om 2 millioner kroner mer.

 

7. INGEN BØNN FOR PAPIRAVISEN: Det kom tidender om at dagligvarekrigen også ga seg utslag for papiravisene, men det er ingenting som tyder på det.

Dagspresse fortsetter å falle som de seneste åra med over 20 prosent.

Verdt å merke seg her er at sosiale medier snart er en større og viktigere kategori enn de tradisjonelle papiravisene. Her kommer forskjellen til å være stor mot slutten av året.

I favør Facebook.

 

Powered by Labrador CMS