TVNorge skal lage dokumentarserie om Baneheia-saken

– Vi mener det er både riktig og viktig at Baneheia-saken blir grundig belyst, også for et større publikum, sier Espen Skoland i Discovery. Serien skal etter planen ha premiere høsten 2020.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I år er det 20 år siden to jenter ble drept og voldtatt i Baneheia i Kristiansand. Ugjerningene rystet Norge, og Baneheia-saken er en av de mest omtalte kriminalsakene i norsk historie. 

I en pressemelding skriver TVNorge at de har jobbet i halvannet år med en dokumentarserie om Baneheia-saken. Produksjonsselskapet Monster har fått oppdraget, og produsent er Kelly Lillesund.– Vi mener det er både riktig og viktig at Baneheia-saken blir grundig belyst, også for et større publikum. Dommen mot Viggo Kristiansen er kraftig kritisert fra flere hold, og det er sådd betydelig tvil rundt dommen, mens påtalemyndighetene, på sin side, fremstår sikre i sin sak. Vi vil forstå hvorfor, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland i en melding. 

Familiens bistandsadvokat, Håkon Brækhus, reagerer på uttalelsen til Skoland, og mener påstanden om at det er «sådd betydelig tvil rundt dommen» er feil. Les hele uttalelsen fra Brækhus nederst i saken. 

Viggo Kristiansens sak har vært forsøkt gjenopptatt flere ganger. Den ligger i dag til vurdering hos Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker for sjuende gang.For tre år siden ga journalist Bjørn Olav Jahr ut boken «Drapene i Baneheia». I boken retter Jahr et kritisk søkelys på etterforskningen, bevisvurderingene og rettssakene som førte til domfellelse av Viggo Kristiansen. Han er bidragsyter i serien. – Bjørn Olav Jahr er en bidragsyter i serien. Han har tatt tydelig standpunkt i saken, basert på sin gjennomgang av bevisene. Men serien vil se på saken i sin helhet – både momenter som taler for Kristiansens skyld og uskyld. Vi vet at det hittil har vært en utfordring å få representanter fra politi og påtalelesiden i tale, noe som kan gjøre at saken kan bli fremstilt ubalansert. Vi er svært bevisste på denne problemstillingen, og vi vil gjøre det vi kan for å få med flest mulig stemmer og perspektiver i serien, sier Espen Skoland i meldingen.

ARKIVFOTO: Veien de to drepte jentene tok etter badet - her fra tiden rundt rettssaken tilbake i 2001. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Dokumentarserien skal etter planen vises på TVNorge og Dplay høsten 2020.

– Ubalanse

Torsdag ettermiddag skriver bistandsadvokat  for familien Håkon Brækhus at de mener det er gjort for liten innsats på å hente inn imøtegåelse fra familien. 

– I pressemeldingen opplyses det om at man har jobbet med dokumentarserien i halvannet år. De etterlatte ble ikke informert om dette arbeidet før januar i år, og vi har også fått opplyst fra relevante representanter fra politi, påtalemyndigheter og rettsmedisinsk at heller ikke de har fått forespørsel om å bidra i serien. Det tilsier at forsøkene på å skape balanse hittil har vært få, og med varslet sendetid høsten 2020 er det nærliggende å anta at tiden for informasjonsinnhenting begynner å renne ut.

Se hele uttalelsen her. 

Her fra lanseringen av boka "Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet" av Bjørn Olav Jahr. Her er forfatteren I samtale med Connie Bentzrud, tidligere journalist i TV2 og nå i gravegruppa i FVN. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Her er hele uttalelsen fra Håkon Brækhus, bistandsadvokat for Ada Sofie Austegard, Jostein Sørstrønen og Arne Bernt Paulsen:

«I november kom TV2 og Lyder Produksjoner med podcasten Baneheia. Gjennom syv episoder leverte de timevis med argumenter for at Viggo Kristiansen er uskyldig, servert av rådgiver Svein Tore Bergestuen, og støttet opp av intervjuer med Kristiansen selv. Podcasten var like ubalansert og full av faktafeil som boka til Bjørn Olav Jahr, Drapene i Baneheia, som kom ut høsten 2017.

Det er lite som tilsier at den nye serien skal prestere bedre enn nevnte podcast og bok.

I pressemeldingen opplyses det om at man har jobbet med dokumentarserien i halvannet år. De etterlatte ble ikke informert om dette arbeidet før januar i år, og vi har også fått opplyst fra relevante representanter fra politi, påtalemyndigheter og rettsmedisinsk at heller ikke de har fått forespørsel om å bidra i serien. Det tilsier at forsøkene på å skape balanse hittil har vært få, og med varslet sendetid høsten 2020 er det nærliggende å anta at tiden for informasjonsinnhenting begynner å renne ut.

Dokumentarsjangeren er noe annet enn ren underholdning, og det er noe annet enn en arena for ensidig meningsytring. For de som kjenner Baneheia-saken fremstår boken til Bjørn Olav Jahr både spekulativ og med sviktende faktagrunnlag. Da er det merkelig at TVNorge og Monster gir Jahr en så viktig rolle i serien – uten en tydelig motpart. Når pressemeldingen i tillegg slår fast at «saken kan bli fremstilt ubalansert» er det et skuffende ambisjonsnivå fra seriøse aktører i TV- og produksjonsbransjen.

Jeg ønsker også å kommentere deler av ordlyden i pressemeldingen. Kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland, siteres på at «det er sådd betydelig tvil rundt dommen» mot Viggo Kristiansen. Det er en tendensiøs og feil påstand. Saken har vært behandlet av to domstoler, som kom til samme resultat. I tillegg har den vært behandlet og avvist av Gjenopptakelseskommisjonen seks ganger. I pressemeldingen påstås det også at Bjørn Olav Jahr «er blitt offentlig kritisert for å grave i saken». Det er han ikke. Han er offentlig kritisert for å servere spekulative påstander basert på feilaktig faktagrunnlag».

Powered by Labrador CMS