PETRO POROSJENKO, Ukrainas president.
PETRO POROSJENKO, Ukrainas president. (Foto: Kathrin Möbius, Wikimedia Commons)

Ukraina har svartelistet 400 personer - blant dem journalister fra BBC og Die Zeit

Nå reagerer flere europeiske organisasjoner.

Kiev (NTB-Reuters-DPA): Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) raser mot Ukraina etter at president Petro Porosjenko svartelistet rundt 400 personer, deriblant flere utenlandske journalister.

Porosjenko undertegnet onsdag en resolusjon som svartelister rundt 400 personer fra å ta seg inn i Ukraina. De utgjør en fare for nasjonens sikkerhet, var begrunnelsen.

Blant de bannlyste personene var BBCs korrespondent Steve Rosenberg og produsent Emma Wells. Den tyske Die Zeit-journalisten Michael Rutz ble også satt på listen, sammen med blant andre to spanske journalister.

Det sto ingenting i resolusjonen om hvorfor hver enkelt person var blitt svartelistet, men det har blitt spekulert på om det kan ha vært en reaksjon på mediedekning av prorussiske separatisters virksomhet øst i Ukraina.

OSSE uttalte torsdag at svartelistingen «ikke er måten å håndtere sikkerhet på» og ber Ukraina om «å tilrettelegge journalistenes arbeid og å avstå fra å legge hindre for dem».

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland oppfordrer også Ukraina til å overholde ytringsfrihet og pressefrihet. Ukraina bør derfor revurdere sanksjonene, sier Jagland.

Torsdag dro Porosjenko fram årene og beordret landets sikkerhetsråd til å fjerne tre BBC-journalister fra svartelisten.

– Pressefrihet er av absolutt verdi for meg, sier Porosjenko, ifølge sin talsmann Svjatoslav Tsegolko.

Til toppen