Illustrasjonsfoto; ung kvinne i kjole.
Illustrasjonsfoto; ung kvinne i kjole. (Bilde: Sara Johannessen / Scanpix)

Ung sommervikar i lokalavis forteller om seksuell trakassering og tilnærmelser fra voksne menn - mens hun var på jobb som journalist

- Uakseptabelt, sier redaktør Rolf Edmund Lund. Og slår fast at slike hendelser blir politianmeldt.

Altaposten og flere nordnorske lokalaviser har de siste dagene omtalt opplevelsene som avisens journalist og sommervikar Thea Heltne Kjelstad (17) selv har valgt å fortelle om.

I fredagens utgave av nettopp Altaposten skriver hun om flere ubehagelige opplevelser hun har opplevd som ung journalist de siste to årene.

I fjor opplevde hun at to turister - voksne menn - både kom med ubehagelige tilnærmelser, og senere befølte henne mens hun stod i en kø på et spisested.

Den nå 17 år gamle jenta skriver slik om opplevelsen:

- En følelse av utrygghet, ubehag og beint ut urettferdighet skylte over meg. Umiddelbart dukket det opp en tanke i hodet mitt: Var dette min feil? Oppfordret jeg til noe? Kunne jeg forhindret dette? 

Hun gikk den aktuelle dagen i kjole, og svarer i teksten selv på sin egen bekymring:

- At jeg velger å gå i kjole eller at jeg smiler til fremmede - det verken inviterer til eller lover noe som helst!

17-åringen forteller om flere ubehagelige opplevelser - også fra lokale, eldre menn som skal ha spurt henne om «hvor mye hun kostet».

 

Stå fram for å bidra til en slutt på det

Til iFinnmark forteller 17-åringen at hun lenge valgte å ikke snakke om det, men ombestemte seg for å kanskje hjelpe andre:

– Jeg tror det er mørketall på hverdagslig trakassering, og jeg tror det er noe mange har blitt utsatt for uten at det er blitt gjort noe med det. Derfor ønsker jeg å kaste lys på det slik at man kanskje kan få en slutt på det, sier Thea Heltne Kjelstad.

Sjefredaktør Rolf Edmund Lund i Altaposten.
Sjefredaktør Rolf Edmund Lund i Altaposten. Foto: Vidar Kristensen, Altaposten

Også Altapostens redaktør Rolf Edmund Lund reagerer på hvilke opplevelser den unge journalisten har møtt.

Han sier til egen avis at slik oppførsel er uakseptabelt - og at det kan bli politianmeldt.

- I dette tilfellet ble politiet kontaktet, samtidig som vi hadde dialog med foreldrene, sier han.

Han frykter at unge talenter mister motivasjonen og blir redde for å jobbe med saker som krever at man må ut og møte folk.

- Det ligger i det journalistiske vesen at man er kontaktsøkende. Og da blir alt feil hvis dette blir misforstått eller utnyttet, sier Lund.

 

Til toppen