Kadafi Zaman journalist i TV2
Kadafi Zaman journalist i TV2 (Berg-Rusten, Ole)

KOMMENTAR

Vår krystallklare beskjed til pakistanske myndigheter: Sett Kadafi Zaman fri - umiddelbart!

Journalister på jobb skal ikke pågripes for å fortelle sannheten. Norge må fordømme fengslingen, skriver redaktør Erik Waatland i Medier24.

Fredag ble TV 2s Kadafi Zaman pågrepet og satt på celle for å ha utøvd yrket sitt.

Den uredde reporteren var på ferie i landet, men gjorde som journalister flest gjør når det koker: Han stilte opp.

Like før han skulle direkte på TV 2 Nyhetskanalen, ble det plutselig stille fra Zaman, forklarer nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Medier24.

En rekke medier har i det siste meldt om massepågripelser av politikere som støtter landets tidligere statsminister Nawaz Sharif og partiet Den muslimske liga i Pakistan.

Dette har Zaman rapportert om, både i TV 2 og i sosiale medier.

Det er vondt å tenke på at dette sannsynligvis kan være en medvirkende årsak, om ikke den årsaken, til at Zaman ble arrestert.

Om kort tid er det valg i landet, og noe av det siste Zaman rapporterte om var at politiet gikk utover sitt mandat:

– Sjokkert av å se hvordan politiet oppfører seg under valget i Pakistan. De stopper og arresterer politikere fra den muslimske liga N. Rettferdige og frie valg? skrev Zaman på Twitter fredag.

Nå sitter han på celle for å ha rapportert om det han så.

Pakistan er et land der 60 journalister er drept på jobb siden 90-tallet. Én av dem i år, ifølge Reporters Without Borders.

Hvert øyeblikk der Zaman er innesperret og ikke i det fri, er en hån mot pressefriheten. Vi vil ikke – og kan ikke – akseptere at en av våre egne nektes å bruke ytringsfriheten – og pressefriheten – til å utøve yrket sitt.

Folket i Pakistan fortjener et fritt og uhildet demokrati – og må følgelig ha et velfungerende valg. Når makta misbrukes, eller folket blir behandlet uriktig, er det journalistenes jobb å fortelle om det.

Det blir vanskelig å gjøre den jobben når man sitter på en celle.

Norge må fordømme fengslingen av Zaman. UD, som sier de jobber for fullt med saken, må gjøre sitt ytterste for at TV 2s reporter kommer seg trygt ut.

Alt annet er uakseptabelt.

Til toppen