Thor Gjermund Eriksen og Helje Solberg minnes Christine Præsttun.
Thor Gjermund Eriksen og Helje Solberg minnes Christine Præsttun. (Anne Liv Ekroll)

MINNEORD

Varm og raus. Christine Præsttun har satt dype spor etter seg

«Hun var en svært dyktig journalist og et uvanlig sjenerøst menneske», skriver Thor Gjermund Eriksen og Helje Solberg i dette minneordet om tidligere NRK-journalist Christine Præsttun.

  • Endret
  • THOR GJERMUND ERIKSEN OG HELJE SOLBERG, kringkastingssjef og nyhetsdirektør i NRK 

 

Christine Præsttun.

Varm og raus, og med en helt egen drivkraft for de sterke og viktige historier. Christine Præsttun har satt dype spor etter seg. Hun døde 8. januar, bare 48 år gammel, etter lengre tids kreftsykdom.

Hun var en svært dyktig journalist og et uvanlig sjenerøst menneske. Hun evnet å knytte folk til seg. Hun var genuint nysgjerrig og interessert i andre mennesker. Dette var egenskaper som ga henne store muligheter som journalist. Hun stilte maktpersoner skarpe spørsmål, og hun boret seg inn i avslørende nyhetssaker, men hun hadde også en egen evne til å få mennesker til å dele sine mest krevende og sårbare opplevelser. Det klarte hun fordi hun møtte mennesker med respekt og åpenhet.

Christine hadde en rik karriere i NRK. Hun var programleder i Dagsrevyen, Dagsnytt18, Ukeslutt og Søndagsavisa. Hun ledet partilederutspørringer i forkant av valg, var debattleder i Standpunkt og laget programmet Spekter. I 2001 mottok hun Gullruten for beste fakta- og aktualitetsprogram etter intervjuet med Israels statsminister Shimon Peres.

Aller best vil vi kanskje minnes hennes innsats som Afrika-korrespondent, en jobb hun i perioden 2014–2018 delte med ektemann og NRK-kollega Sverre Tom Radøy. Med sitt skarpe, journalistiske blikk formidlet hun saker og fortalte historier som satte dagsorden og ga innsikt og håp fra det afrikanske kontinentet. De fire årene ble et familieeventyr sammen med barna Live og Karin.

Som kollega var Christine unik. Hun så folk og hadde alltid et varmt smil og en oppmuntrende kommentar. Hun hadde en sterk tilstedeværelse og en energi som smittet. Det blir et stort tomrom etter henne. Vi kommer til å savne de varme klemmene og omsorgen hennes for oss andre, og kunnskapen og klokskapen.

Våre tanker går til Sverre Tom, døtrene Live og Karin og resten av familien.

Til toppen