Verdensmagasinet X mister tilskuddet. Det betyr trolig slutten for bladet

- Det er trist. Vi frykter det blir et tomrom etter oss, sier redaktør Kjersti Kanestrøm Lie.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I fjor høst var det mye oppmerksomhet rundt den såkalte informasjonsstøtten, en liten del av bistandsmidlene på statsbudsjettet.

Etter budsjettforliket ble midlene opprettholdt, men i forbindelse med årets tildelinger, er det likevel gjort flere endringer innenfor tilskuddet.

Blant annet har Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid, nå bestemt at Verdensmagasinet X ikke lenger får penger.

Det bekreftet avdelingsdirektør Svein Bæra overfor Medier24 mandag. Han opplyser følgende:

- Norad har besluttet å innvilge et tilskudd på inntil 800.000 kroner til Verdensmagasinet X for perioden 01.01.2016-01.07.2016, og varslet at støtte etter dette ikke kan påregnes.

Betyr trolig slutten

Verdensmagasinet X fikk i fjor nær 1,3 millioner kroner, som har sikret drifta for magasinet.

Fra 1. juli er støtten på null kroner. Og det betyr etter alt å dømme slutten.

- Vi kommer til å jobbe videre for å finne en løsning, men er usikker på om vi kan få det til. Uansett skal vi lage de to siste numrene, og så sørge for en god avslutning, sier redaktør Kjersti Kanestrøm Lie. Hun leder magasinet i tospann med Elida Høeg.

Kanestrøm Lie understreker at det blir opp til styret i foreningen Verdensmagasinet X å formelt vedta en eventuell nedleggelse. Foreningen drives av Latin-Amerikagruppene, Fellesrådet for Afrika, Utviklingsfondet og SAIH.

Og det offentlige tilskuddet har stått for over halvparten av inntektene.

- Vi har noe abonnementsinntekter og litt annonser, men uten tilskuddet blir det vanskelig å drive videre, sier Kanestrøm Lie.

Skriver mye om «det globale sør»

Magasinet har i dag et opplag på tett oppunder 2000, og kommer ut med fire utgivelser i året. Det selges i løssalg, og leses også mye på offentlige institusjoner, biblioteker, og lignende.

Verdensmagasinet X skriver om geografiske områder og spørsmål som gjerne blir en blindsone for de tradisjonelle mediene.

Magasinet har fokus på globale spørsmål, utvikling og utenrikspolitikk, men skriver også om «mennesker, historier og perspektiver». Primært fra Afrika, Asia og Latin-Amerika, det redaksjonen selv definerer som «det globale sør».

- Hvis vi blir lagt ned å, er det veldig trist. Særlig fordi vi har fått til en økt entusiasme den siste tida. Det er heller ingen andre norske publikasjoner som satser i like stor grad på de områdene vi dekker, mener Kjersti Kanestrøm Lie.

- Hvorfor mistet dere støtten?

- Det var en budsjettvurdering - og så har vi fått en begrunnelse om at vi ikke nådde nok ut. Og det var vi enige i, men vi har snudd på en del og gjort mye det siste året. Vi har relansert både magasinet og nettsiden og opplever et stort ønske om å ha et sånt magasin, sier Lie.

- Så skulle selvsagt vi også nådd ut til mange flere, men det at vi eksisterer i seg selv mener vi er viktig. Vi forteller historiene som ingen andre forteller. 

Mer informasjon, mindre journalistikk?

De to redaktørene lover nå uansett å lage de to siste numrene, mens de holder døra på gløtt for nye samarbeidspartnere.

Men fortrinnsvis som printmagasin; det har vært begrenset med inntekter for nettutgaven, og magasinet har lav frekvens.

Eventuelle samarbeidspartnere må også sørge for redaksjonell uavhengighet.

Og nettopp på det området frykter redaktør Kjersti Kanestrøm Lie nå for den globale journalistikken:

- Det blir mindre og mindre journalistikk fra utenriksfeltet, og realiteten blir da at organisasjonene må overta. Og det betyr ikke at det de gjør, ikke er bra - men det er synd hvis denne utenriksjournalistikken blir redusert til informasjonsmedarbeidere fra bistandsorganisasjoner.

- Også denne journalistikken fortjener å bli behandlet på en god, redaksjonell måte, sier hun.

 

Redaksjonen meldte om nyheten også på sin egen Facebook-side mandag, til engasjerte reaksjoner fra følgerne:  

Til alle våre lesere og støttespillere: Vi har fått beskjed om at Norad kutter støtten til Verdensmagasinet X. Norad...

Posted by Verdensmagasinet X on 15. mars 2016

Powered by Labrador CMS