Et gigantisk prosjekt er på trappene når Nasjonalbiblioteket signerer intensjonsavtale om å digitalisere den 25 millioner bilder store fotosamlingen til VG, Aftenposten, NTB og Aktuell. Fra venstre: NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik, Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen, direktør i  Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre og VGs sjefredaktør Gard Steiro.
Et gigantisk prosjekt er på trappene når Nasjonalbiblioteket signerer intensjonsavtale om å digitalisere den 25 millioner bilder store fotosamlingen til VG, Aftenposten, NTB og Aktuell. Fra venstre: NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik, Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen, direktør i Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre og VGs sjefredaktør Gard Steiro. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB)

VG, Aftenposten og NTB skal digitalisere 25 millioner bilder: – Helt unikt

– Det er en skattkiste som nå åpnes for hele befolkningen.

NTB skal i samarbeidet med Aftenposten, VG og Nasjonalbiblioteket digitalisere totalt 25 millioner bilder tatt av norske fotografer gjennom over hundre år.

Nå har partene signert en intensjonsavtale, opplyser NTB.

– Den favner bredt tematisk: nyhetshendelser, dagligliv, sport, politikk, kulturliv, kongelige og ikke minst en omfattende dekning av andre verdenskrig, sier NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik.

Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen og VGs sjefredaktør Gard Steiro ser begge frem til samarbeidet.

Fra bildearkivet til NTB, VG, Aftenposten og Aktuell i Holbergs Terrasse.
Fra bildearkivet til NTB, VG, Aftenposten og Aktuell i Holbergs Terrasse. Foto: Berit Roald / NTB

– Bilder er kanskje den sterkeste dokumentasjonen vi har av samtiden. I Aftenposten er vi glade for å delta i et samarbeid som vil gjøre bildene tilgjengelige for så mange. Dette prosjektet er helt unikt, sier Eilertsen. 

– VGs arkiv forteller historien om det moderne Norge. Det er en skattkiste som nå åpnes for hele befolkningen. Vi er takknemlige for at Nasjonalbiblioteket nå bidrar til å bevare bildene for framtidige generasjoner, sier Steiro.

De eldste bildene som skal digitaliseres er fra slutten av 1800-tallet, og samlingen rommer både glassplater, dias, negativer og papirkopier frem til slutten av 1990-tallet.

Bildesamlingen forvaltes av NTB, og oppbevares i et 500 kvadratmeter stort lokale i Oslo.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre gleder seg over samarbeidet.

– Her har vi over hundre år med visuell historie som kan komme skoleverk, elever, medier, forfattere, forskere og samfunnet for øvrig til gode. Det er på tide at samlingen ser dagens lys igjen. Nasjonalbiblioteket har stor kompetanse og erfaring fra digitalisering i stor skala. Det fysiske materialet skal bevares for ettertiden i Nasjonalbibliotekets fasiliteter i Mo i Rana, sier han. 

 


 

Til toppen