(Faksimile: VGs reportasje denne helga).
(Faksimile: VGs reportasje denne helga).

VG-avsløring får følger: NRK skal granske alt Malthe-Sørenssen har gjort for dem

Den tidligere journalisten jukset og forfalsket kilder i Treholt-saken, avslørte VG i helga.

Oslo (NTB): NRK varsler at de nå vil saumfare alle saker der Geir Selvik Malthe-Sørenssen har vært involvert.

– Med de avsløringene som nå har kommet fram i VG, er det all verdens grunn for oss til å gjennomgå alle de saker der Malthe-Sørenssen har vært involvert. VG dokumenterer at han mildt sagt har en frynsete troverdighet, sier NRKs programredaktør Lars Kristiansen til VG søndag.

Privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) har de siste fem årene beskyldt politiet for bevisjuks og forfalskninger i Treholt-saken.

Fredag avslørte VG at han selv har jukset ved å lure spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han har hatt en hemmelig kilde som skal ha tilgang til viktige bevis i den samme saken.

Malthe-Sørenssen har i en kort kommentar til VG hevdet at lydopptakene VG har publisert, er manipulerte.

Hans advokat, Jonny Sveen, har sagt at hans klient ikke vil kommentere noen henvendelser fra VG.

Malthe-Sørenssen har fra 2011 til 2014 fått utbetalt minst 255. 000 kroner fra NRK. Ifølge NRKs arkiver har han jobbet som researcher i NRK Brennpunkt. Redaktør Kristiansen opplyser til VG at Malthe-Sørenssen de siste årene har vært leid inn som frilanser.

– Vi må undersøke alle saker der han har vært inne med kildearbeid eller dokumentasjon. Dette er ikke et arbeid som er gjort unna på en helg. Når vi ser hvordan han har klart å lure andre dyktige samfunnsaktører, så kan ikke jeg utelukke at vi også har blitt lurt. Dette må vi undersøke nærmere, sier Kristiansen.

Lot en bruktbilselger spille agent for å lure Arne Treholt og Harald Stabell

Tidligere journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen skal ha latt en bruktbilselger spille agent og lure Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han hadde viktige opplysninger i Treholt-saken, skriver VG. Malthe-Sørenssen selv avviser det hele.

VG har hørt lydopptak av Malthe-Sørenssens telefonsamtaler fra i fjor, der han snakker med en svensk 51-åring og med Arne Treholts advokat Harald Stabell.

Avisa skriver at Malthe-Sørensen har lovet å skaffe Stabell og Treholt informasjon fra en hemmelig kilde som skal være en agent i Forsvarets etterretningstjeneste og ha tilgang til viktige bevis. I samtaler med den svenske bilselgeren skal han gi instrukser om hvordan svensken skal opptre overfor Stabell.

 

– Ulovlig avlytting

Malthe-Sørenssen avviser beskyldningene kontant.

– Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet, skriver han i en epost til VG.

Den svenske 51-åringen innrømmer forholdene overfor VG.

– Jeg skulle være en etterretningsagent som hadde tilgang på materiale i Treholt-saken bekrefter han.

Den svenske mannen sier at det var Malthe-Sørenssen som konstruerte historien. Svensken sier at han ble med på dette fordi han ble lovet å få tilbake penger Malthe-Sørenssen skyldte ham.

 

– Ført bak lyset

Både Arne Treholt og advokat Harald Stabell sier til VG at de er skuffet.

– Vi er ført bak lyset, sier Harald Stabell.

Han fikk ved en anledning møte den såkalte agenten, men fikk ikke lov til å se ansiktet hans, angivelig på grunn av sikkerhetsrisiko.

– Jeg kom inn på et hotellrom og fikk snakke med vedkommende gjennom døren inn til badet, sier Stabell.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har jobbet med Treholt-saken i en årrekke. I 2010 ga han ut boka «Forfalskningen», der han skrev om at politiet hadde forfalsket bevis i spionsaken mot Treholt.

Til tross for VGs nye opplysninger, sier advokat Harald Stabell at han ikke har noen grunn til å tvile på opplysningene i denne boka.

Til toppen