Hva slags fest var egentlig Trond Giske på? Innfelt: Noen av de opprinnelige sakene.
Hva slags fest var egentlig Trond Giske på? Innfelt: Noen av de opprinnelige sakene.

VG beklager vinkling på Giske-saken. NRK og NTB har også endret sine saker. Men interjvuobjekter fastholder kritikken

- Leserne kunne få inntrykk av at Trond Giske hadde kommet uanmeldt til en fest i ungdomspartiet, noe som ikke var tilfelle, erkjenner VG-redaktør Tora Bakke Håndlykken.

Etter flere oppslag om at Trond Giske skal ha «dukket opp på en AUF-fest», kom det i går skarp mediekritikk fra nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen. Hans innlegg ble også publisert på Medier24.

Ifølge Stephansen var Giske på «en årlig middag for tidligere ledere. I kjellestua på Stortinget». Mens nyhetsredaktøren mente NRK og VG fremstilte det som at dette var en ungdomsfest hvor Ap-politikeren «troppet opp».

Nå har mediene tatt noe av kritikken til seg.

 

- VG beklager

VG publiserte mandag kveld en sak hvor nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken erkjenner deler av kritikken fra Stephansen. Hun uttaler:

– I saken gikk det innledningsvis ikke tydelig frem at dette var en fest i regi av AUF-medlemmer på Stortinget som hadde invitert politikere med andre verv i Ap. Det gikk heller ikke klart frem at Trond Giske var invitert til festen. Dermed kunne leserne få inntrykk av at Trond Giske hadde kommet uanmeldt til en fest i ungdomspartiet, noe som ikke var tilfelle.

– VG beklager dette. Vi har oppdatert nettsaken der vi har presisert opplysningene, sier Bakke Håndlykken.

Til Medier24 presiserer nyhetsredaktøren: 

- Vi mener fremdeles at det var helt riktig å lage sak på at Giske kom til festen, men presisjonsnivået vårt i saken var ikke god nok, sier hun, og legger til: 

- Store deler av kritikken Stephansen kommer med er direkte feil. Kildene våre står ved sine uttalelser.

Nettavisen-redaktør Stephansen mente mandag også at intervjuobjektene som kritiserte festen og Giske ikke kan ha skjønt hva de uttalte seg om.

Akkurat det avvises imidlertid overfor VG:

Både Anna-Sabina Soggiu og Grethe Fossum bekrefter overfor avisa at de «visste hva de svarte på». Førstnevnte mener kritikken av omtalen som en AUF-fest bare er en avsporing.

 

NTB har også justert

Ifølge Nettavisen har også NRK endret sin sak, og gått fra formuleringen «AUF-fest» til «Løvebakken AUF-fest».

Nyhetsbyrået NTB siterte flere av saken om festen Giske kom på, men har nå justert på denne. I en melding publisert sent mandag kveld heter det blant annet:

De aller fleste mediene, også NTB, framstilte saken som at Giske hadde deltatt på fest sammen med de unge aktive i AUF. Det var imidlertid ikke tilfelle.

Meldingen inneholder imidlertid ingen direkte beklagelse for NTBs omtale av saken.

 

Var Kjersti Stenseng der?

Tirsdag formiddag publiserte byrået også en melding hvor Aps partisekretær Kjersti Stenseng avviste at hun var til stede på festen, noe flere medier har meldt.

– Jeg var ikke invitert og var ikke til stede, sier Stenseng til NTB.

Hun befant seg derimot på et møte et helt annet sted i landet.

– Jeg har spurt journalisten om hvor han hadde dette fra, men jeg har ikke fått noe svar, sier Stenseng.

I NRKs opprinnelige sak heter det at Stenseng var til stede, men dette dreier seg altså om etterpåfesten: 

Tirsdag formiddag har NTB sendt ut nok en melding, hvor det bekreftes at Stenseng ikke var på selve middagen - men at hun møtte festdeltakerne på et utsted senere på kvelden.

 

Til toppen