Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken er ferdig. Mediehuset legger fram evalueringen onsdag kveld. Styreleder Torry Pedersen i forgrunnen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken er ferdig. Mediehuset legger fram evalueringen onsdag kveld. Styreleder Torry Pedersen i forgrunnen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

VG-rapporten: Hevder Sofie bekreftet at det var «ubehagelig» overfor både Steiro og Håndlykken

Samtidig understreker hun overfor begge redaktørene at hun opplevde situasjonen som uproblematisk, ifølge rapporten.

Onsdag la VG fram sin interne granskningsrapport om hva som egentlig skjedde før, under og etter publisering av den mye omtalte saken om videoen som viser tidligere Arbeiderparti-nestleder Trond Giske som danser med Sofie på Bar Vulkan i Oslo. 

VG erkjenner at det har blitt begått flere feil i denne saken, og beklager overfor både kvinnen og Trond Giske. 

VG-journalist Lars Joakim Skarvøy har fått mye kritikk for måten han har behandlet kvinnen på i denne situasjonen, og at han har gjengitt sitater kvinnen ikke kjenner seg igjen i, enkelte har gått så langt som til å spørre seg om hvorvidt sitatet er fabrikkert. Det avviser Skarvøy på det sterkeste i et intervju med Medier24. Også VG sier at det ikke er noe grunnlag for å konkludere med at sitatet er fabrikkert. 

Sitatet om at «det ble litt mye» for kvinnen ble fjernet fra VGs sak etter at hun stod fram på TV 2 og kritiserte journalisten. 

Medier24 har forsøkt å komme i kontakt med Sofie (27) for et tilsvar. Hun har så langt ikke besvart våre henvendelser. Til TV 2 sa hun i hovedsaken sa hun opplevde møtet med Giske som helt uproblematisk og at hele greia bare var tull.

Sofie nekter for at hun noen gang sa at «det ble litt mye» i den konteksten sitatet hennes ble gjengitt i. Hun mener at VGs journalist var klar over at hun ikke oppfattet Giske-møtet som ubehagelig, opplyste Sofie til TV 2.

 

Rapporten: Sofie bekrefter ubehag til to redaktører

I rapporten er flere hendelser som underbygger Skarvøys påstand sitert. Blant annet er en gjengivelse fra VG-redaktør Gard Steiro av en telefonsamtale han hadde med kvinnen ca klokken 23.20 den kvelden NRK publiserer sin sak med en annen versjon enn den kvinnen har fortalt til VG. 

I rapporten er samtalen gjengitt slik: 

«Da Steiro ringer Sofie, er han også opptatt av hva han skal svare andre når han blir stilt spørsmål om dissonansen mellom artiklene til VG og NRK, opplyser han. Han spør Sofie hva hun vil han skal si. Han spør om han oppfatter det riktig; at det er uproblematisk, men så blir det noe ubehagelig? Hun bekrefter dette, ifølge Steiro, men er tydelig på at det som skjedde ikke var et problem. Steiro ringer så til journalisten og gjentar budskapet hennes.» (Medier24s utheving red.anm). 

Senere i rapporten er en telefonsamtale mellom nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken fra torsdag 28. februar referert til i rapporten. 

Ifølge rapporten oppsummerer Håndlykken samtalen mellom henne og Sofie slik: 

«Hun beskriver journalist Lars Joakim Skarvøy som hyggelig, men pågående. Hun gjentar at hun opplever at journalisten ikke lytter nok og vrir på det hun sier. Hun sier ingen liker vel en full 50-åring som henger over ryggen, men poenget her er at hun var med på det selv. Hun presiserer at hun opplevde kvelden som uproblematisk. Hun forteller at hun ba han kutte ut siste del av sitatet, mens Skarvøy svarer at da blir det opp til tolkning. De diskuterer videre at Skarvøy ønsker at de skal komme fram til et sitat som Sofie står for. Sofie forteller at telefonsamtalen med Skarvøy avsluttes med at hun bli lei, og nærmest gir opp». (Medier24s utheving). 

 

– Vårt ansvar å gi en så korrekt versjon som mulig

VGs sjefredaktør Gard Steiro får spørsmål fra Medier24 om hvordan de har vurdert VGs håndtering og behandling av Skarvøy.

– I rapporten står det at kvinnen har sagt til både deg og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken at hun opplevde barbesøket som ubehagelig, men uproblematisk. Likevel er det journalist Lars Joakim Skarvøy som har vært fokuset og noen mener han har blitt «hengende» i denne saken. Tar du ikke selvkritikk på måten VG har håndtert dette etter at TV 2 publiserte sin omfattende sak med Sofie? 

– Jeg synes vi har stått i en ekstremt krevende situasjon de siste syv dagene. Dette har vært forsøkt håndtert og man har forsøkt å komme til bunns i dette. Denne kritikken rammer enkeltpersoner, også Skarvøy, og han har hatt det tungt. Det viktigste er at det rammer VG som avis, og da er det vår plikt å finne ut hva som har skjedd, for å gi leserne og publikum en så riktig versjon av hennes historie som mulig, sa Steiro til Medier24 og fortsatte: 

– Dette har vært en komplisert sak, og det har vært vanskelig å finne svar og derfor har dette tatt tid. Det er beklagelig, men i dag har rapporten kommet ut. 

Steiro sier også til Medier24 at han opplever at han har redaksjonen sin tillit. 

Se live-intervju med Steiro her: 

– Forstår behovet

VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken gjentar at de har avdekket flere feil i denne saken, og at de beklager overfor Sofie som kilde. 

På spørsmål om hvordan kontakten mellom VG og Sofie har vært, svarer Håndlykken. 

– Vi har hatt kontakt med Sofie før TV 2 publiserte sin sak, og vi har hatt dialog med henne i etterkant. VG har håndtert Sofie dårlig som kilde, og jeg synes Sofie er modig som står fram og den journalistikken TV 2 har gjort her er betimelig, hvor vi får kritikk som er fortjent. 
 
Hun sier også at hun er glad for at Sofie har valgt å dele informasjon med VG, også i etterkant av TV 2s publisering. 
 
– Jeg opplever at Sofie har gitt informasjon til meg og til VG for at vi skal kunne gjøre denne evalueringen her. Det er noe vi har satt pris på. 
 
Det har vært nærmest tyst fra VG de siste dagene, og Lars Joakim Skarvøy har ikke sagt noe til offentligheten før rapporten ble lagt fram onsdag kveld. Nå har han åpnet opp, og avviser overfor Medier24 at han har fabrikkert noe sitat. 
 
– Hvorfor har ikke Skarvøy fått komme med sin versjon tidligere? 
 
– Lars Joakim Skarvøy har stilt seg tilgjengelig for ledelsen i denne prosessen og har bidratt konstruktiv inn i den siste fasen, sier Håndlykken til Medier24. 
 
– Ikke til ledelsen, men til offentligheten? 
 
– Vårt ønske var å legge fram denne rapporten, som kan vise fram alle sider av saken. Jeg har forståelse for at Skarvøy, som også har stått i en veldig krevende situasjon, har hatt et behov for å fortelle sin versjon, sier Håndlykken. 

 

Se live-intervju med Tora Bakke Håndlykken her: 

Til toppen