Sjefredaktør Gard Steiro i VG. Her under den store kildedebatten på Norsk Redaktørforening sitt høstmøte i Tromsø 2019.
Sjefredaktør Gard Steiro i VG. Her under den store kildedebatten på Norsk Redaktørforening sitt høstmøte i Tromsø 2019. (Ole Alexander Saue)

VG retter tre artikler i sin Giske-dekning

– Pressen bør lytte til Kristian Tonning Riises og Trond Giskes kritikk. Vi kan til og med gi dem rett på noen punkter. Det betyr hverken en omfavnelse eller renvaskelse, skriver VG-redaktør Gard Steiro i en kronikk i VG.

VG-redaktør Gard Steiro skriver at pressen bør lytte til Trond Giske og Kristian Tonning-Riise, etter at de begge har vært kritiske til mediedekningen av dem i kjølvannet av #metoo-kampanjen.

Steiro skriver også at VG retter tre artikler i sin Giske-dekning:

«VG har gjort samme øvelse som TV 2. Et tresifret antall artikler om Trond Giske og Arbeiderpartiet fra perioden valget i 2017 til våren 2019 er ettergått. Vi har dobbeltsjekket skriftlig dokumentasjon, kontaktet enkelte kilder på nytt, og lyttet til Giskes innvendinger. Journalistikk kalles historiens kladdebok. Store sakskomplekser bygges lagvis. Informasjon kommer til og korrigeres fortløpende. Det mest relevante er derfor ikke å dissekere hvert enkelt avsnitt i gamle artikler, men å vurdere dekningen i sin helhet. Formålet med VGs undersøkelser har vært å avklare om noen av VGs artikler er uriktige og derfor bør rettes for fremtidige lesere», skriver han og fortsetter:

«Konklusjonen ble at det var grunn til å rette tre artikler. VG konstaterte i en mellomtittel at Trond Giske nektet å delta i et møte med nå avdøde sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen. Det hadde vi ikke dekning for. VG publiserte også to ganger et sitat som slo fast at Giske hadde beklaget seksuell trakassering. Det er ikke riktig. Han hadde beklaget oppførselen sin, men bestred at han hadde trakassert noen i lovens forstand».

Steiro er imidlertid klar på at han ikke mener at mediedekningen var hovedproblemet: 

«En mediestorm er en ekstrem påkjenning, og journalistikken under Metoo-høsten var ikke feilfri. Den presseetiske debatten bør fortsette. Men mediene var ikke hovedproblemet. Og menn med makt er ikke ofrene»

 

TV 2 rettet også

Tidligere har Medier24 skrevet at TV 2 retter 10 artikler i sin Giske-dekning, og at Aftenposten er i gang med en gjennomgang av sin dekning. Verken NRK eller Dagens Næringsliv gjør en tilsvarende granskning, opplyste de til Medier24 i forrige uke.

– Vi gjorde feil. TV 2 har, etter at vi hadde Giske på internt seminar der han påpekte at TV 2 har brutt Vær varsom-plakaten, på eget initiativ gått gjennom vår dekning. Jeg vet ikke om det ligger ute ennå, men vi kommer til å presisere og beklage ti artikler, sa hun og la til at det er artikler med anonyme kilder der de fleste er sitert fra andre medier, sa TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Medier24 da. 

Trond Giske var glad for rettelsene til TV 2. 

– Det TV 2 gjør nå er veldig bra, sa Trond Giske på scenen under Svarte Natta-konferansen

 

Til toppen