Trond Giske krever en unnskyldning fra VG etter at de omtalte hans dansing med en kvinne i 20-årene.

Kommentar

VG sparer ikke på kruttet når Trond Giske danser med unge kvinner på byen. Men går de for langt?

«Lot VG leserne få et inntrykk av at saken var mye mer alvorlig enn det Giske og den unge kvinnen selv opplevde?», spør Erik Waatland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag blir Norge kjent med at tidligere nestleder Trond Giske i Ap danset med en kvinne i 20-årene på en uteplass i Oslo.

Videoen sprer seg i sosiale medier og reaksjonene lar ikke vente på seg fra folk som det siste året har lest mye om Giskes ubehagelige omgang med unge kvinner.

Så kommer den første tvisten:

VG kan fortelle at Arbeiderpartiet har fått et varsel, eller en bekymringsmelding, mot den tidligere nestlederen. Bakgrunnen er nettopp den lekka videoen der trønderen holder rundt en ung kvinne i tett dans. 

«Tillitsvalgt sendte ny bekymringsmelding om Trond Giske», opplyser avisa sine lesere med en tydelig referanse til de svært alvorlige varslene som Giske mistet vervene sine for i fjor.

I ingressen skriver VG:

«Samme dag som tidligere Ap-nestleder Trond Giske (52) ble innstilt til et nytt toppverv i Trøndelag Ap og plass i Aps mektige landsstyre, mottok partisekretær Kjersti Stenseng en bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne».

Det siste året har vi lært at en bekymringsmelding kan være alt fra å ha hørt noen kalle noen for en bitch uten slå ned på det – til alvorlig seksuell trakassering.

Faksimile fra VGs artikkel.

Og det er allerede fra ingressen opp til leserne å tolke alvorlighetsgraden selv.

Litt lenger ned i VGs artikkel kan man lese at bekymringsmeldingen kommer ikke fra kvinnen selv, eller fra hennes venninner. Ei heller fra noen som var på utestedet. 

Bekymringsmeldingen kommer fra nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, Knut Sandli, som senere torsdag uttalte at han «misliker at Giske i hele tatt er inne i varmen igjen. Også uavhengig av videoen», skriver Adresseavisen.

Den samme Sandli hadde ikke innhentet den dansende kvinnens samtykke på forhånd. Han hadde sett på videoen på internett og likte ikke det han så, så han varslet.

Først partiet. Så lot han seg intervjue i VG.

Og reaksjonene haglet i sosiale medier med folk som mente det var forkastelig av en politiker som Giske å danse slik med en kvinne i 20-årene.

Så får saken en ny vending:

Senere torsdag blir vi kjent via NRK at kvinnen som danset med Trond Giske avviser at noe galt skjedde den kvelden.

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sa hun til NRK.

Det hører med til historien at VG siterte kvinnen i den opprinnelige saken på:

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra. 

Hva som ble mye, vet vi ikke. Var det mye alkohol? Var det for mye klåing? For mye folk? Musikk? Her har leserne et åpenbart informasjonsbehov, som enkelt kunne vært løst med å stille spørsmålet: 

«For mye av hva og på hvilken måte?»

Vær varsom-plakaten pålegger pressen å være varsomme på et tidlig stadium i klanderverdige saker, vi skal etterstrebe å la folk svare for seg, mediene skal sørge for å ha dekning i overskrifter – og vi skal være kritisk i valg av kilder, for å nevne noe.

Giske er en av de som må tåle å få et ekstra kritisk søkelys mot seg, gitt hans maktposisjon og ikke minst hva han er både beskyldt for – og har innrømmet og beklaget å ha gjort av klanderverdige ting overfor unge jenter.

Men de publisistiske spørsmålene tvinger seg fram fra blodtåka:

  • Tok VG tilstrekkelig forbehold før de valgte å belyse bekymringsmeldingen?
  • Stilte de gode nok spørsmål til kvinnen som danset med ham før de publiserte?
  • Var avisa kritisk til valg av kilder når de involverte et lite belysende og lite konkret varsel?
  • Tok avisa nok høyde for politisk spill og svertekampanjer som kan ha påvirket betydningen av situasjonen, gitt den tillitsvalgtes uttalelser?
  • Sørget redaksjonen for å ikke gå lenger i overskrift og inngang enn det var dekning for i stoffet?

Så, skulle VG unnlatt å omtale bekymringsmeldingen? Trolig ikke, for det finnes et offentlig informasjonsbehov i en pågående aktuell problemstilling i landets største politiske parti.

Men burde avisa gått gått lenger i å undersøke grundigere, få flere kilder, gjøre mer for å innhente samtidig imøtegåelse - og være varsomme i hva som kommer uimotsagt på trykk? Definitivt.

Min opplevelse av Giske er at han har ikke gjort mye rett det siste året – og har fått en fortjent smekk på fingrene. Og kanskje er det ikke så lurt å innby til slik dans med unge kvinner - og samtidig la seg filme i beruset tilstand - når man heter Giske i 2019.

Nå krever Giske at VG gir ham en unnskyldning. Det skal jeg ikke ta stilling til om de bør eller ikke, men den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet har trolig rett i én ting som han sier til NRK - da kvinnen avdramatiserte dansen:

«Jeg håper dette fører til en diskusjon om denne typen journalistikk».

Denne saken er det verdt å diskutere videre.

Powered by Labrador CMS