VG-redaktør Gard Steiro og journalist Synnøve Åsebø.

VG med i eksklusivt grave­nettverk i Europa. Vil sette dagsorden internasjonalt

Avisa besto testen med «Football Leaks» og blir nå et fullverdig medlem av European Investigative Collaboration (EIC). - Dette vil løfte journalistikken og kompetansen vår.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Under et redaktørmøte i medienettverket European Investigative Collaboration (EIC) i Hamburg denne uken, ble det klart at de tar opp to nye medier.

Nederlandske De Standaard og norske VG.

– Det har vært et mål for oss å bli tatt opp i det nettverket, fordi journalistikken har utviklet seg til at de aller største avsløringene kommer gjennom store lekkasjer hvor man samarbeide for å håndtere det. Football Leaks er et eksempel på det, sier sjefredaktør Gard Steiro.

VG ble satt på prøve

Football Leaks ble VG sin test for å se om de klarte å løse graveprosjektet. Nå er det med i EIC.

I gravenettverket er aviser som tyske Der Spiegel og danske Politiken. for å nevne noen. Journalistnettverket er svært eksklusivt og slipper ikke inn mange nye medlemmer. 

Og for at VG skulle få innpass, måtte de gjennom en slags prøve. Avisens journalistikk på nettopp «Football Leaks» har vært svenneprøven.

– Vi ble invitert inn og det ble gjort en avtale om at Football Leaks skulle være et forsøk, også skulle man evaluere i etterkant om vi fikk bli med permanent, sier VG-journalist og SKUP-vinner Synnøve Åsebø.

Det var da hun og makker Mona Grivi Norman presenterte «Psykiatriavsløringen» på en konferanse i Danmark, at en representant fra gravenettverket hørte på og da begynte ballen å rulle.

– Hvordan er det å bli tatt inn i varmen i Europa?

– Det er veldig spennende og jeg ser fram til å jobbe med mange utrolig flinke journalister i nettverket. Jeg har vært på ett møte i forbindelse med Football Leaks og møtt mange imponerende folk, som for eksempel fra Der Spiegel, som er en stormakt på journalistikk i Europa. Jeg tror vi kan lære mye.

Nå som VG blir en del av EIC, gir det avisen tilgang på nettverk, kompetanse, verktøy og kontakter som kan være viktig for å være rigget for journalistikken som trengs fremover.

– Dette vil løfte journalistikken og kompetansen vår, fortsetter Åsebø.

Vil sette dagsorden i Europa

Den gang i 2017: Journalistene Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman fra VG vant SKUP-prisen. De sto bak prosjektet der de avslørte ulovlig beltebruk i norsk psykiatri.

I Norge har Aftenposten vært tilknyttet et slikt nettverk fra før.

De har fått tilgang på dokumenter og avsløringer gjennom sitt engasjement i International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som igjen har ført til saker om Paradise Papers.

– Har det vært irriterende å se at konkurrenten har den internasjonale tilgangen og ikke dere, Steiro? 

– Nei, det har det for så vidt ikke vært, for det er mer gledelig. Det er bra for den journalistiske utviklingen at Aftenposten har vært med på det. Vi har selv satset mye på undersøkende journalistikk, men for å videreutvikle det, må vi være med i et internasjonalt nettverk. Det er ikke bare å melde seg på, for man må bringe noe til torgs og bli vurdert.

Sjefredaktøren sier at de begynte å snakke om å bli med i et slikt nettverk allerede i 2016, da de så kraften i avsløringene som kom gjennom WikiLeaks.

– Hva er ambisjonen?

– Forhåpentligvis kan vi løfte noen av våre saker inn i nettverket, i tillegg til å være med på større rigg ute i Europa. Det skjer jo ting i norsk journalistikk, for vi har jevnlig saker som vi kunne løftet internasjonalt, sier han og nevner for eksempel «Nedlasterne» fra 2015 og «Det hvite raseriet» som kom i fjor, sier han og fortsetter:

– Hvis VG kunne kommet inn med en sak der, som setter dagsorden i Europa, det ville vært fantastisk.

 – Har dere noe på gang?

– Vi kan snakkes neste år, ler han.

Powered by Labrador CMS