Roar Hagen er ute med boken "Den norske fortellingen". Her fra lanseringen på Litteraturhuset i Oslo tirsdag kveld.
(Foto: Sebastian Holsen / NTB scanpix)
Roar Hagen er ute med boken "Den norske fortellingen". Her fra lanseringen på Litteraturhuset i Oslo tirsdag kveld. (Foto: Sebastian Holsen / NTB scanpix) (Bilde: Holsen, Sebastian)

VG-tegner Roar Hagen fikk hyllest fra statsminister Erna Solberg da han lanserte bok i dag

- Har dyp respekt for hans evne til å ta ting på kornet, sier Solberg.

  • Endret

Oslo (NTB): Statsminister Erna Solberg (H) hyllet avistegner Roar Hagen under lanseringen av hans bok «Den norske fortellingen».

Boka inneholder avistegninger han har samlet gjennom en 40 år lang karriere.

– Jeg har dyp respekt for hans evne til å ta ting på kornet. Noen ganger gleder jeg meg, og noen ganger irriterer jeg meg, smiler Solberg.

Avistegneren på sin side sier at han liker å tegne statsministeren som har en sterk karakter og en god profil. Men en type tegninger har han unngått hele sin karriere – og det er religion.

– Da jeg vokste opp, så tullet man ikke med slikt, ikke engang hedningene, sier Hagen.

Så da karikaturstriden om Muhammed-tegningene raste, hadde han sitt på det tørre. Likevel gikk han ut og forsvarte ytringsfriheten og avistegneres rett til å tegne hva de vil.

– Det er mange som kan si at vi har ytringsfrihet. Men jeg oppfatter at det Hagen sier er at den reelle ytringsfriheten er å kunne tørre å si noe – til tross for at det kanskje har en kostnad ved seg, sa en alvorlig statsminister under boklanseringen i Litteraturhuset i Oslo.

Hagen selv mener at karikaturstriden var en tankevekker for avistegnermiljøet og at det er viktig at tegnerne er sikre på hva de gjør. Han legger til at en god avistegning kan være med på å forklare virkeligheten og komplekse sammenhenger.

Til toppen