(Faksimile: VGs presentasjon av norske ofre under 2. verdenskrig fikk NODA-pris i helga)
(Faksimile: VGs presentasjon av norske ofre under 2. verdenskrig fikk NODA-pris i helga)

VG vant to priser på NODA16 i Helsingsfors denne helga

Hentet hjem heder og ære for «Nedlasterne» - og «De norske ofrene».

  • Endret

(HELSINGFORS: Rolf Dyrnes Svendsen, styreleder NxtMedia)

VG vant to priser i datajournalistikk på NODA16-konferanse i Helsingfors i helga.

«Nedlasterne» om nordmenn som laster ned overgripsmateriale mot barn vant klassen for undersøkende journalistikk. Mens «De norske ofrene» om alle nordmenn som døde under 2. verdenskrig, vant feature-klassen.

- Jeg er litt stolt, det må innrømmes, sier Øyvind Engan som sammen med Dan Kåre Engebretsen og et større team stod bak dokumentaren om 11 893 norske ofre for nazismen.

- Det største komplementet jeg har fått for featuren var historikeren som fortalte han kjente alle fakta, men som likevel sa han lærte noe nytt da han så vår framstilling, sier Engan.

Øyvind Engan, VG.
Øyvind Engan, VG.

Serien var en måte å gjøre ære på VGs 75-års opprinnelse som et avis som ble til i frigjøringsdagene etter krigen med sterk forankring til mostandsbevegelsen.

- Å gjennomgå lister med ofre, også små barn, traff meg under arbeidet, sier Øyvind Engan.

Han er blant få norske journalister som behersker kode etter nettkurs og selvstudier. Å beherske kode gir fortrinn sier hans selv:

- Det gjør noe med tankesett og arbeidsmetode. Du får tilgang til helhet via datasett, og kan gå inn i stoffet på nye måter.

nedlasterne

VGs andre vinnerbidrag «Nedlasterne» ble laget av Einar Otto Stangvik, Håkon Høydal og Natalie Remøe Hansen.  

Konferansen Nordisk Datajournalisitikk (NODA) ble arrangert for tredje gang i helgen og samlet 380 deltakere i Helsingfors. 53 bidrag ble levert inn til de fire klassene. Også Sunnmørsposten var nominert md to innslag.

Sveriges Televisjon vant klassen applikasjoner med «Flyktingströmmar till EU», mens finske YLE vant den nye mobilklassen med politiker-løsningen «Find Your Candidate with Tinder-like Finder»,

Innovasjonsnettverket NxtMedia arrangerer NODA-konferansene hvert år i samarbeid med lokale aktører.

I år støttet Schibsted, Adresseavisen, Fritt Ord og NCE Media Bergen konferansen. Styringskomiteen ledes av redaktør Einar Hålien i Schibsted.

Neste års NODA17 går i Odense i Danmark 27.-28. januar.

Til toppen