VGs kinofilm om Magnus Carlsen er allerede solgt til 56 land. Fredag har den endelig kinopremiere i Norge

- Magnus representerer et moderne ikon fordi han tar det menneskelige tilbake inn i sjakken, sier regissør Benjamin Ree om årsaken til filmsuksessen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Emil L. Mohr): Historien om Magnus Carlsen er «større enn seg selv», ifølge Benjamin Ree, som har solgt dokumentaren sin til 56 land - før norgespremieren.

Klimakset i storyen er velkjent:

Magnus Carlsen slår inderen Viswanathan Anand på bortebane i 2013 og blir verdensmester i sjakk.

Likevel møtes Benjamin Rees kinoklare dokumentar med en internasjonal interesse en ny Nesbø-thriller verdig.

Fakta om «Magnus»

  • Norsk dokumentarfilm fra 2016
  • Regi: Benjamin Ree
  • Medvirkende: Magnus Carlsen, Henrik Carlsen, Garry Kasparov, Vishy Anand, Ellen Carlsen, Ingrid Carlsen, m.fl.
  • Lengde: 1 t. 15 m.
  • Aldersgrense: Tillatt for alle
  • Norgespremiere: 2. september

Innen norgespremieren fredag er den solgt til 56 land, ifølge produksjonsselskapet.

Regissøren tror «metafortellingen» kan være litt av forklaringen.

– Det som gjør historien større enn seg selv, er at Magnus representerer et moderne ikon fordi han tar det menneskelige tilbake inn i sjakken, hevder Ree overfor NTB.

– Filmen handler om det å være annerledes. Og Magnus har valgt en annen vei også i sjakk-karrieren sin. Mens «alle andre» startet med struktur og disiplin, hadde han en kreativ og intuitiv tilnærming til sjakk. Og mens «alle andre» sverger til datamaskiner i forberedelsene, stoler han mer på det menneskelige.

Avgjørende øyeblikk

Og det er nettopp mennesket Ree har satt seg fore å skildre, basert på 500 timer opptak. Fordelen med at Carlsen markerte seg tidlig ved brettet, er at det finnes rikelig av intervju- og annet materiale fra unge år.

Resten har Ree hentet fra sin tid som videoreporter i VG.

– Det er en film fortalt i presens. Vi mener vi er til stede i de avgjørende øyeblikkene i Magnus' liv. Dermed unngår vi det typiske dokumentargrepet der menn i dress sitter på et kontor og snakker om det som skjedde.

Riktignok har Ree prioritert hardt i klipperommet. Hvis noen for eksempel lurer på Carlsens samlede premiepott – og hvorvidt han har en hjertevenn å bruke den på – får de ikke svaret her.

– Du kan ikke fortelle alt – du må ta tydelige valg for å sikre framdriften. Dessuten skal vi huske på hva Magnus sier selv i filmen: Det finnes ting han ikke deler med noen.

https://www.youtube.com/watch?v=zbKucZtjShg

Festivalspionasje

Timingen tar uansett ikke skade av at Carlsen i høst forsvarer VM-tittelen sin mot russiske Sergeij Karakin.

Så gjenstår det å se om Ree har gjort objektet sitt en bjørnetjeneste ved å avsløre opptil flere av yrkeshemmelighetene hans. Under filmfestivalen i Moskva troppet Karakin opp i salen.

– Han kom med hele teamet sitt. Det lå i kortene at de skulle studere motstanderen og «finne noe på ham», humrer Ree, som likevel tror at Carlsen vil seire i New York.

– Men Karakin slo meg som en veldig rolig type. Der jeg hadde blitt skikkelig skremt av å se filmen, siden den viser hvor fantastisk dyktig Magnus er, tok han det med knusende ro. Jeg utelukker ikke at han får masse energi og pumper seg opp til matchen etter å ha sett den.

– Åpner dører

– Hvorfor vil ikke Carlsen se den selv?

– Jeg tror det koker ned til en av styrkene hans: at han ikke bryr seg om hva mediene skriver eller lager om ham. Hvis han skulle gjort det, ville det sannsynligvis medført mye hodebry og selvkritikk. Han velger i stedet å fokusere på sjakkspillet.

– Hva overrasket deg mest ved ham underveis?

– At han anvender nøyaktig samme strategi som da han var liten. Det gjelder òg hvordan han slapper av foran et sjakkparti: Han er sammen med familien, hører på Knutsen & Ludvigsen og leser «Donald». Han har funnet vinneroppskriften og holder seg til den.

– Hva blir neste trekk for Benjamin Ree?

– Filmen har åpnet veldig mange muligheter for meg som jeg skal benytte godt. Jeg vil bare vente til jeg ser hvor mye tilgang og tillit jeg får hos de interessante, aktuelle personene, før jeg begynner å snakke om noe nytt, erklærer 27-åringen fra Buskerud.

– Da jeg begynte på den første femminutterskortfilmen om Magnus, sa jeg heller ikke at det skulle bli kinodokumentar – selv om det var det jeg drømte om.

Powered by Labrador CMS