Debatt

Vi er ikke så dumme i forskning.no

«Redaktør Julia Schreiner Benito mener at vi i forskning.no stiller et skikkelig dumt spørsmål. Men hun har misforstått.», skriver Nina Kristiansen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

Redaktør Julia Schreiner Benito mener at vi i forskning.no stiller et skikkelig dumt spørsmål, ifølge et debattinnlegg i M24. Men hun har misforstått. Vi stiller ikke spørsmålet i det hele tatt. Mer om det om litt.

Schreiner mener også at «norske medier er allergiske mot vitaminer og mineraler». Og hun kritiserer en artikkel på forskning.no som nettopp handler om vitaminer. Utgangspunktet for artikkelen er et utspill fra en dansk lege om at covid-19 kan bekjempes med kosttilskudd. To professorer, en på immunforsvaret og en på ernæring, reagerer kraftig på utspillet. De er sjeldent tydelige: «For noe sludder» og «det er helt borti natta».

Hvorfor er forskere, som vanligvis er så forsiktige og tar så mye forbehold, så glassklare på at vitaminer og mineraler ikke hjelper mot covid-19? Jo, fordi de mener at det direkte uansvarlig, naivt og farlig å anbefale kosttilskudd som forebygging og behandling.

Dette bekreftes av andre ernæringsforskere som har sett på forskningen på D-vitamin over tid, i en annen artikkel på forskning.no.

Forskning.no dekker ofte forskning på vitaminer og kosttilskudd. Det er ikke tilfeldig hvilke studier vi dekker. Vi velger etter samme prinsipp som kulturjournalister og sportsjournalister. Vi dekker de største begivenhetene (i vår verden: studiene) fra de mest kjente og beste aktørene (forskningsinstitusjonene).

Derfor er dekningen vår av vitaminforskningen nedslående om du heier på vitamin D, som har vært en favoritt de siste årene. Store og solide studier på mennesker viser at vitamin D og de andre vitaminene ikke er noe vidundermedisin. De scorer sjelden.

Men forskning.no har også mål om å få fram bredde og mangfold, derfor dekker vi også mindre studier som kan være interessante, aktuelle, relevante og lovende. Og mindre studier på cellekulturer i laboratorier viser bedre resultater for vitamin D. Men de overbeviser ikke og blir ofte feid av banen av de større og sterkere lagene.

Vitaminer og kosttilskudd er stor butikk. To av tre nordmenn spiser kosttilskudd og de fleste tar vitaminer. Men ifølge stor og solid forskning, er det lite poeng i å ta vitaminer. De går rett gjennom kroppen.

Vitaminer styrker hverken immunforsvaret, bekjemper virus eller gjør deg sterkere, hvis vi skal tro på forskningen. Og det gjør vi vel?

Har du en vitaminmangel, så er det derimot fornuftig å ta tilskudd av det vitaminet du mangler. Det kan leger både fastslå og forordne. Men å ta vitaminer for å være på den sikre siden, er å tisse kroner rett i do.

Men vitaminer er ikke ferdigforsket. Vi kommer til å fortsette å dekke feltet, så lenge forskning pågår – både om seire og tap.

Så til ukas teiteste spørsmål, ifølge Julia Schreiner.

I artikkelen var et sitat fra ernæringsprofessor Susanne Gjedsted Bügel delt i to:

«– Claus Hancke er lege og burde vise ansvarlighet overfor folks helse. Det gjør han ikke når han sier at man skal ta kosttilskudd for å unngå korona, sier hun.

– Hvorfor er det så mange uansvarlige eksperter som kommer med den slags nonsens?»

Det er altså professoren som spør: «– Hvorfor er det så mange uansvarlige eksperter som kommer med den slags nonsens?» Det er ikke journalisten, som Julia Schreiner Benito trodde og skrev innlegg om.

Jeg ser at det kan misforstås, i og med at kilden ikke står spesifisert i siste del av sitatet. Derfor har vi nå rettet opp dette i artikkelen. Men spørsmålet står ikke i kursiv og det følges heller ikke av noe svar. Derfor kunne litt nøyere lesing raskt oppklart denne misforståelsen.

Powered by Labrador CMS