Her er Vidar Lønn-Arnesen i studio hos sin gamle arbeidsgiver NRK midt på 1960-tallet, som er hans yndlingstiår musikalsk. Nå gjør han comeback etter syv år vekk fra luften - på DAB-kanalen Vinyl. Foto: Timmie Skotaam / Aktuell /  NTB Scanpix
Her er Vidar Lønn-Arnesen i studio hos sin gamle arbeidsgiver NRK midt på 1960-tallet, som er hans yndlingstiår musikalsk. Nå gjør han comeback etter syv år vekk fra luften - på DAB-kanalen Vinyl. Foto: Timmie Skotaam / Aktuell / NTB Scanpix (Bilde: Skotaam, Timmie)

Vidar Lønn-Arnesen (76) gjør comeback på radio og det passende nok til en kanal som skal bære navnet Vinyl

– Det blir første radiosendingene jeg lager siden jeg sluttet i NRK for snart syv år siden.

  • Endret

Oslo (NTB-Gitte Johannessen): DAB-teknologien gjør at mannen som i sin tid tvilte på hvor lurt det var å svikte 78-platene til fordel for LP-en, nå gjør comeback som radiostemme.

Vidar Lønn-Arnesen (76) er lokket tilbake – snart syv år etter at han sa takk for seg i NRK, og det passende nok til en kanal som skal bære navnet Vinyl.

Bak står Radio Norge-eier Bauer Media, som ga radioveteranen et så fristende tilbud at han ikke klarte å avslå: Muligheten til å få spille hitlåter fra 1950, -60- og 70-tallet.

De beste

– Det er de tre store tiårene, hvor så mange fine melodier kom til og ble klassikere. Folk spør meg hele tiden etter flere radioprogrammer. Men jeg skal bare lage et i uken, jeg er pensjonist, sier Lønn-Arnesen til NTB.

Denne uken går han i studio for å spille inn sendingen som skal ha premiere 11. januar – som er dagen da FM-slukkingen begynner.

– Da sendes første utgave av «Hitparaden», som blir tittelen. Jeg skal spille de mest populære låtene fra disse tre tiårene, den generelle listepopen som er midt i det smørøyet jeg har holdt meg til siden jeg laget piratradio i Horten i 1955, sier Lønn-Arnesen. Han lover også å trekke frem norske vinylperler i et eget hjørne av sitt nye program.

Vidar Lønn-Arnesen lover å spille blant andre The Beach Boys anno 60-tallet når hans nye programserie "Hitparaden" har premiere 11. januar på den nye DAB-kanalen Vinyl. Foto: AP .

 

Comeback

– Det blir første radiosendingene jeg lager siden jeg sluttet i NRK for snart syv år siden. Da jeg gikk derfra etter nesten 50 år, tenkte jeg «ja, det var dét livet», og så begynte jeg å lage allsangshow live, sier Vidar Lønn-Arnesen med den velkjente stemmen.

På kanalen Vinyl får han blant andre Leif-Erik Forberg og Rune Dahl som kolleger, og medgir at «grugleder» seg til returen til sirkusmanesjen.

– Sendetid blir hver søndag klokken 13, når folk tar en kaffe etter turen eller den lange frokosten, lokker han potensielle lyttere – før han fullfører historien om da platebutikken i hjembyen fristet han med datidens revolusjonerende format:

– Jeg kjøpte en av hver av samme platen! Og det gikk bra, akkurat som jeg tror folk vil lære seg til å skru litt og lete frem kanalene på DAB-radioene sine. Det står jo så tydelig i displayet, sier 76-åringen.

Toini Knudtsen er klar for å innta NRK P1+ med sitt nye program "Femtinist", der hun lover alt godt fra 1950-tallet - fra rock'n'roll til blues, R&B, rockabilly, jazz, pop, doo wop, hillbilly og honkytonk. Foto: Nina Ruud.

 

Stø kurs bakover

Lønn-Arnesen er ikke alene om å se bakover i tid når DAB-inntoget gjør plass til langt flere radiokanaler. På en av NRKs DAB-kanaler, P1+ som sikter mot et såkalt voksent publikum, rykket den atskillig yngre Toini Knudtsen (48) inn. Hun hadde premiere på sitt nye program «Femtinist» tirsdag.

Toini, kjent som vokalist i Toini & The Tomcats og DJ, har de siste årene hatt eget program på Ordentlig Radio, som er tilgjengelig i deler av landet. Nå tar hun med seg erfaringene derfra over til riksdekkende radio.

– Også du holder stø kurs bakover?

– Klassikerne er klassikere av en grunn. Ja, man kan tenke at «Blue Suede Shoes» og «Rock Around The Clock» er helt ute fordi man har hørt dem så mange ganger. Men når man virkelig hører etter, skjønner man at disse låtene har noe ved seg, noe som har rørt så innmari mange mennesker. Det sier litt at musikken kommer til å være der lenge etter at artistene som lagde dem er borte; og etter at alle som lever i dag er borte, sier Toini Knudtsen, som tror hun har forklaringen:

Hjerte, nerve, sjel

– Denne musikken har evig liv fordi det ligger nerve, hjerte og sjel i den, sier hun.

Der ny musikk ofte er kaldere, mener Toini at 50-tallsmusikken er organisk, der den må spilles på ekte instrumenter av levende mennesker.

– Heldigvis finnes det mye musikk med slike idealer i dag også, og denne måten å spille musikk på kommer alltid til å overleve, sier Toini, som har følgende programerklæring om «Femtinist»:

I sitt første "Femtinist"-program ut, sendt tirsdag, tok Toini Knudtsen for seg 50-tallets rockestjerner, som Chuck Berry. Foto: AP.

 

– Jeg vil fortelle historien om alt som ledet frem til musikken som fremkom på 1950-tallet, om folkene, om stedene. Det blir ikke lettbeint koseunderholdning, men det skal være godt å høre på, og jeg vil gjøre folk nysgjerrige – og aller helst nå så mange som mulig, i alle aldersgrupper. Jeg tror det er mye å oppdage for dem som ikke kjenner musikken fra før, og mye å kjenne seg igjen i for dem som elsker musikken – og som får muligheten til å gjenoppdage gamle skatter og høre mer ukjente ting som de ikke visste er blitt lagd, sier Toini, som i motsetning til Lønn-Arnesen ikke konsentrerer seg om listetopperne.

Når og hvor

* «Hitparaden» med Vidar Lønn-Arnesen, sendes på Vinyl søndager kl. 13, med reprise påfølgende lørdag samme tid.

* "Femtinist" med Toini Knudtsen, sendes på NRK P1+ tirsdager kl. 20.03 og lørdager kl. 19.03.

Til toppen