Journalist og innsynsekspert Vegard Venli i Kommunal Rapport går nå til Dagbladet for å grave om Oslo.
Journalist og innsynsekspert Vegard Venli i Kommunal Rapport går nå til Dagbladet for å grave om Oslo. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

Vil du grave i din kommune? Nå kan du enkelt finne alle bedrifter kommunen har handlet med.

HELLKONFERANSEN: - Databaser er ikke så vanskelig, mener innsynsjournalist Vegard Venli.

Vegard F. Venli er journalist i Kommunal Rapport, og en av de dyktigste «innsynsgraverne» i norsk presse. Han sitter også i offentlighetsutvalget til Norsk Presseforbund, og står bak mange av Kommunal Rapports avsløringer og gravesaker de seneste åra.

Til Hellkonferansen denne helga, var han invitert til å fortelle om databasejournalistikk, graving og innsyn, og holdt et dels teknisk og dels praktisk oppmuntrente og oppfordrende kort-foredrag om mulighetene til å få innsyn og anvende dataene etterpå.

- Offentlighetsloven er veldig god: Du kan be om innsyn i hva som helst, nesten, og du kan be om at etaten setter sammen data for deg, sier Venli.

Når du har fått dataene, skal det ikke mye til for å lage en database av dem. For så å kjøre ut tabeller, sammenligninger eller andre ting du kan lage caser og journalistikk av.

- Jeg trodde det var veldig vanskelig og dyrt. Men det handler egentlig om en enkel lisens på office til 600 kroner i året, og så bruker du litt tid sammen med noen som kan Access for å lære deg å lage databaser, mener Venli.

Leverandørdatabasen

Kommunal Rapports kanskje største innsyn- og dataprosjekt er Leverandørdatabasen, som ble lansert for ikke så lenge siden. Bladet ba om innsyn i alle utbetalinger til leverandører fra alle kommuner for regnskapsårene 2013 og 2012, fra både kommunekasse og kommunale foretak.

- Det var en omfattende jobb, som tok fire måneder å lage. Nå ligger den ute som en tjeneste alle kan kjøpe tilgang til og hente ut materiale fra, sier Venli.

Mer om leverandørdatabasen kan du lese her på kommunalrapport.no.

- Lokale saker ligger bare og venter på dere, oppfordrer Venli.

Til toppen