6. juni

Fortellingens Kraft 2018

  • Fra: 6. juni 2018 17:00
  • Til: 8. juni 2018 13:00
  • Sted: Litteraturhuset i Bergen

Les mer (fortellingenskraft.no)

Fortellingens kraft 2018 arrangeres 6. til 8. juni i Bergen.

Sted: Litteraturhuset i Bergen.

Tid: Fra onsdag 6. juni kl. 17.30 til fredag 8. juni kl. 12.30.

Nytt av året: Fortellerskolen med Pulitzer-vinner Tom French.

Tid: Onsdag 6. juni kl. 10.00 til 16.00.

Kjøp billetter her.

Igjen samler vi noen av fagets aller beste som kommer for å dele erfaringer og kunnskap. Fortellingens kraft er Norges første konferanse i fortellende journalistikk og arrangeres i 2018 for tredje gang.

I fjor var det fullt hus da Fortellingens kraft mønstret noen av Norges, Nordens og verdens beste reportere. Vi tror årets konferanse blir minst like sterk.

Flere av fagets fremste kommer til Bergen for å dele sine ferdigheter, kunnskaper og meninger om hvordan vi alle kan bli bedre på det viktigste innen journalistikken: Å fortelle sanne historier vanvittig godt.

Sees på Litteraturhuset i Bergen og velkommen til svært inspirerende dager.

Denne siden vil bli løpende oppdatert med nye foredragsholdere frem mot konferansen.

Her er noen av de som så langt har bekreftet at de kommer til Bergen 6.-8. juni 2018:

Lane deGregory vant i 2009 Pulitzerprisen for den fantastiske featurereportasjen “The Girl in the Window”. I november kom oppfølgeren “The Girl 10 Years later”. Tampa Bay Times-reporteren er et oppkomme av idéer. Men gode idéer kommer ikke av seg selv. På Fortellingens kraft vil hun blant annet fortelle hvordan en nyhetsreporter eller featurereporter kan jakte for å finne ideer til spennende ting å skrive om. Eller som hun selv kaller foredraget: 20 tips redaktøren din ikke vil gi deg.

Maria Carrillo har bred erfaring som redaktør og coach for fortellende journalister. Fire ganger har hun sittet i juryen som deler ut Pulitzerprisen for beste featurereportasje. Storytelling engasjerer lesere og skaper suksess. På Fortellingens kraft vil Maria Carrillo snakke om hva redaktører kan gjøre for å skape miljøer som lager slike reportasjer. Hvordan forstå faget, coache reportere og fotografer, og trekke inn designere og andre som skaper sanne fortellinger som trollbinder. Hun jobber sammen med DeGregory i Tampa Bay Times, en avis som har håvet inn 12 Pulitzerpriser.

Den erfarne reporteren Lane DeGregory og redaktøren Maria Carrillo vil også holde foredrag sammen. I et ene vil de snakke om hvordan du kan stjele små biter fra nyhetsbildet og lage en reportasje på under 1000 ord på én dag. I det andre vil de fortelle historien bak en multimedial langreportasje på ti kapitler, et arbeid på to år, fra tips til resultat.

NRKs Helene Sandvig (49) og regissør Azar Ebrahimi (29) forteller hvordan de jobbet med dokumentarserien «Helen sjekker inn» – fra idé til suksess. Hvordan fikk de lov til nærmest å vandre fritt omkring på alt fra fengsel til hospits og en psykiatrisk avdeling? Hva slags etiske diskusjoner måtte de ta underveis? Hvordan fant de hovedpersonene? Og hvordan klarte de å bygge opp historiene slik at det ikke ble sosialpornografi, men nære, respektfulle portretter?

Som barn rømte Negra Efendic (37) fra et Bosnia i brann, og som flyktning i Sverige fikk hun vaske toaletter på den lokale bensinstasjonen. Nå er hun en av landets mest markante reportere, vinner av Svenska Journalistpriset – og jobber mot samfunnets «No Go»-soner for Svenska Dagbladet. På Fortellingens kraft forteller hun hvordan hun kommer på innsiden av ukjente, marginaliserte og fordømte deler av samfunnet. Om sine prisbelønnede fortellermetoder. Og – om sitt hemmelige våpen.

Kven tok livet av personligheita til journalistane? Eg veit ikkje, eg veit bare at det finst så mange andre måtar å fortelje på, seier Frode Grytten. Forfattaren og den tidlegare reportasjejournalisten i Bergens Tidende kjem til konferansen for å fortelja oss meir om dette:
«Vel, dette er inga nyheit: Det finst ingen nyheiter. Nyheiter er bare ein måte å fortelje på. Og i avisene blei forteljinga om verda gjort til ei nyheitsforteljing. Dei ulike journalistane bygde truverde på profesjonelle kodar, rutinar, digitale plattformar, erfaring og kompetanse. På alt det som ikkje er unikt eller sårbart.

Hjernene bak noen av de beste digitale longreadsene i Danmark de siste årene kommer til Fortellingens kraft for å gi oss resepten. Kim Schou er redaktør for digitale fortellinger i Danmarks Radio, før jobbet han i Kristeligt Dagbladt (se hans arbeid her). Stinne Andreasen er digital redaktør i Kristeligt Dagblad. De står de bak en lang rekke langreportasjer som har vunnet nasjonale og internasjonale priser – ikke minst for kreativ samkjøring av tekst, foto og design. På Fortellingens kraft gir de oss sine «10 bud for digitale longreads». Les arbeid av Stinne her.

Hva er mer typisk norsk enn den frivillige innsatsen? tenkte BT-reporter Bjørn Asle Nord. Han hadde nettopp lest en vanlig nyhetssak om en ung, tysk kvinne, Adina,som lå begravd under snøen i den norske fjellheimen i over fire timer. I langreportasjen «Fem fot under» forteller han om heltene bak en helt usannsynlig redningsbragd. Samtidig får leserne ta del i Adinas kamp under snøen og farens desperate søk etter henne. På Fortellingens kraft forteller han hvordan han bygde opp en historie leserne ikke greide å legge fra seg.

Djuna Barnes, John Reed, Cordt Schnibben, Svetlana Alekseijevitsj, Jo Nesbø, Åsne Sejerstad, Eskil Engdal. Aftenblad-reporter Thomas Ergo, Den store journalistprisen i 2017, forteller hva vi kan lære av tidenes beste fortellere. Og om hvordan han som ung nyhetsjournalist fikk en aha-opplevelse om hvordan han kunne lage spennende reportasje på en kveldsvakt.

Erlend Frafjord sa opp drømmejobben som gravereporter, startet featuremagasinet Plot, før han ble frilanser. I fjor debuterte han som sakprosaforfatter med «Da Tina ble drept». Nå kan den kritikerroste krimdokumentaren ende opp som TV-serie. Hva gjorde Frafjord for å få folk til å lese om en drapssak «alle» kjenner fra før?

Vi gjør oppmerksom på at det kan komme justeringer i programmet.

Medier24s kalender er en tjeneste for konferanser, debatter, kurs og lignende. Oppføringer i kalenderen er gratis og basert på «gjør det selv». Arrangører kan kjøpe ytterligere profilering gjennom bannerannonser, forsideprofilering eller sosiale medier. Betalt profilering vil være merket.
Til toppen