Nye notiser blir automatisk synlig

27. juli 2017 13:30

TV 2-reportasje sørget for nye tips i drapssak

Etter at TV 2 og flere tyske TV-kanaler nylig har sendt innslag om etterforskning av drapet på Trude Espås i Geiranger i 1996, har politiet fått inn flere nye tips.

Selv 21 år etter drapet får politiet stadig inn nye tips i saken, spesielt etter at TV 2 tidligere i måneden kunne fortelle at ny teknologi gjorde at politiet hadde identifisert Espås på et bilde.

Nå har tre tyske TV-kanaler sendt innslag om utviklingen i etterforskningen. politiet bekrefter at mediedekningen har ført til nye tips.

– En av TV-kanalene som sendte innslaget hadde 5,2 millioner tyske seere, og også seere i Østerrike og Sveits. Vi har fått beskjed om at programmene har ført til flere henvendelser, men det nøyaktige innholdet kjenner vi ikke ennå, ettersom tipsene først skal gå via tysk politi, sier politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.

Han håper at de tyske TV-sendingene kan gi politiet flere bilder fra området den dagen drapet fant sted.

NTB
27. juli 2017 10:24

Jon Stewart gjør comeback

Komikeren Jon Stewart, best kjent som programleder for The Daily Show, skal gjøre sin første stand up-forestilling siden 1996.

Opptredenen skal sendes på TV-kanalen HBO.

Programsjef Casey Bloys sier opptredenen er en del av en større avtale, men vil ikke gi noe annen informasjon utover dette.

Stewart er best kjent som programleder for TV-programmet The Daily Show på Comedy Central. Han var programleder for programmet som blandet humor og politikk fra 1999 til 2015. I Norge ble programmet sendt på NRK 2.

NTB
27. juli 2017 08:29

Svenske medier: Skjebnedag for Löfvens regjering

Statsminister Stefan Löfven har varslet pressekonferanse klokka 10:45 og da sitter journalistene klar, sammen med hele Sverige, og venter på han vil reagere på mistillitsforslaget mot tre av hans ministre.

, et døgn etter at det ble klart av de fire opposisjonspartiene i den borgerlige Alliansen vil reise mistillitsforslag mot infrastrukturminister Anna Johansson, innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen er under hardt press som følge av IT-skandalen i Transportstyrelsen, som Johansson har det øverste ansvaret for.

Opposisjonen anklager regjeringen for ikke å ha tatt saken på alvor og for å ha vanskjøttet sine oppgaver slik at store mengder sensitiv informasjon kan ha kommet på fremmede hender.

Vänsterpartiet på vippen

Det er fortsatt uklart om hvorvidt Vänsterpartiet, søsterpartiet til norske SV, vil støtte mistillitsforslaget, noe som trengs for at forslaget skal få flertall i Riksdagen.

Sverigedemokraterna har allerede lovet sin støtte.

Mistillitsforslaget midt i sommerferien kom overraskende på regjeringen. Ifølge en ikke navngitt regjeringskilde er reaksjonen spesielt sterkt på at mistilliten også gjelder forsvarsministeren.

Flere alternativer

Löfven kan velge mellom å gå av, utlyse nyvalg eller sparke en eller flere av ministrene som det er varslet mistillit mot. Han kan også velge å beholde ministrene og satse på at forslaget blir nedstemt når det blir behandlet i Riksdagen.

Regjeringen har sittet siden 2014 og det skal etter ordinær plan holdes riksdagsvalg høsten 2018.

Saken har sitt opphav i at Transportstyrelsen outsourcet driften av sine IT-servere våren 2015 til IBM.

For at overgangen skulle skje så raskt som mulig, besluttet etatens daværende sjef, Maria Ågren, å fravike datasikkerhetsregler. Det førte til at ikke sikkerhetsklarerte IT-driftere i Serbia, Tsjekkia og Irland fikk tilgang til store mengder sensitiv informasjon som finnes i etatens registre, samt store mengder informasjon om viktig svensk infrastruktur.

(©NTB)

NTB
26. juli 2017 15:38

Skatteetaten advarer mot epost-svindel

Skatteetaten advarer mot falske eposter med påstander om skatterefusjon.

– Dette er et forsøk på svindel. Slett eposten, heter det i en pressemelding fra skatteetaten.

Nok en gang sirkulerer falske eposter som gir mottakerne inntrykk av at de har fått igjen på skatten. Avsender ber mottakerne legge inn opplysninger om blant annet kredittkort og koder.

– Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via epost. All vår elektroniske kommunikasjon med skattytere som omfatter personsensitive opplysninger, skjer innlogget via Altinn, skriver etaten.

Har man vært så uheldig å gi fra seg kort- eller kodeopplysninger, bør både kort og konto sperres så snart som mulig. Om man har trykket på lenken i mailen, er løsningen å kjøre virusscan på datamaskinen, opplyser skatteetaten.

NTB
26. juli 2017 09:10

Eksperter kan ikke utelukke at digitale offentlige tjenester gir datalekkasjer

Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener det må være nasjonal kontroll over sensitive data og kan ikke utelukke at viktige opplysninger lekker ut når IT outsources. 

– Å gjøre gode vurderinger for hva slags informasjon som er kritisk for samfunnet, er viktigere enn noen gang. Informasjon som samfunnet ikke har råd til å tape, bør underlegges en form for nasjonal kontroll og ikke outsources uten gode prosesser, sier fagdirektør for sikkerhetssystemer i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Roar Thon, til Klassekampen.

I Sverige ruller en IT-skandale der sensitive opplysninger om personer under vitnebeskyttelse og om svensk infrastruktur kan ha havnet i hendene på uvedkommende fordi østeuropeiske IT-arbeidere uten sikkerhetsklarering har fått tilgang til Transportstyrelsen datasystemer etter en IT-outsourcing.

Thon mener det er god kontroll på norske, offentlige registre. Til Klassekampen sier han at en av lærdommene fra den svenske skandalen, er at når stadig flere offentlige tjenester blir digitalisert, må aktørene gjøre helhetlige risikovurderinger som omfatter mer enn sin egen sektor.

NTB
26. juli 2017 09:10

RBK-sjefen forstår ikke Celtics TV-nekt

Celtic nekter å la onsdagens kamp mot Rosenborg i mesterligakvalifiseringen bli sendt på TV. RBK-trener Kåre Ingebrigtsen rister oppgitt på hodet.

Viasat prøvde i det lengste å sikre seg rettighetene til å sende kampen i Glasgow på norske TV-skjermer, men Celtic lot seg ikke rikke.

Den skotske storklubben vil ikke at oppgjøret skal gå på TV i det hele tatt. Heller ikke i Skottland. Celtic åpner kun for TV-bilder via sin egen betalingstjeneste på nett.

Ingebrigtsen ble spurt hva han tenkte om temaet under tirsdagens pressekonferanse. Han synes det er leit at RBK-fansen og fotballinteresserte nordmenn ikke får en enkel og gratis måte å følge kampen på.

– Det er trist, definitivt. Jeg vet ikke hvilke argumenter Celtic har. De hadde 58.000 tilskuere mot Linfield (i forrige kvalrunde), så da klarer de vel å fylle opp stadion selv om kampen hadde blitt vist i Norge?

Neste ukes returkamp på Lerkendal sendes på Viasat 4.

NTB
24. juli 2017 12:09

Jørgen Kosmo er død

Tidligere forsvarsminister og riksrevisor Jørgen Kosmo er død, 69 år gammel.

Det opplyser Ap-leder Jonas Gahr Støre på Twitter.

–Våre tanker går til hans nærmeste. Vi takker Jørgen for hans innsats for det norske samfunnet og i Arbeiderpartiet, skriver Støre.

Jørgen Hårek Kosmo, opprinnelig utdannet som forskalingssnekker, satt på Stortinget i 20 år, fra 1985 til 2005, de siste fire årene som stortingspresident. Han var forsvarsminister i Jagland-regjeringen fra 1993-1997, og arbeids- og administrasjonsminister i Stoltenberg I-regjeringen fra 2000–2001.

I 2005 mottok han som første stortingspresident i nyere tid storkorset av St. Olavs Orden for sin embetstjeneste. Samtidig fikk han storkorset av den svenske Nordstjerneordenen.

Samme år ble den markante nordlendingen utnevnt til riksrevisor, en stilling han hadde til 2013. Der ble han kjent for ikke akkurat å pakke inn kritikken. Både Nav, psykiatrien, veivesenet, oljefondet og Norsk Tipping var blant dem som fikk oppleve den omstridte riksrevisorens filleristing.

NTB
24. juli 2017 09:17

Tidligere tyrkisk sjefredaktør mener Erdogans posisjon er svekket

Tidligere sjefredaktør for den regimekritiske avisen Cumhuriyet, Can Dündar, mener den tyrkiske presidenten står svakere enn han gjorde for seks måneder siden. 

Mandag starter rettssaken mot 17 journalister og redaktører fra Cumhuriyet i Istanbul. De er alle tiltalt for å ha støttet kuppmakerne og Gülenbevegelsen gjennom sitt journalistiske virke.

– Jeg ønsker å se alle frikjent. Men det er et politisk spill. De fengslede vennene mine skal ikke bare forsvare seg selv, men også ytringsfrihet og pressefrihet i Tyrkia, sier tidligere sjefredaktør Can Dündar.

Han håper internasjonal oppmerksomhet og press vil kunne øke sjansene for frikjennelser.

– Ser lyset i enden av tunnelen

– Den tyrkiske regjeringen befinner seg i en veldig vanskelig situasjon. De er isolert fra resten av verden. Og verden har vært vitne til at halvparten av den tyrkiske befolkningen stemte mot grunnlovsendringene som vil gi president Recep Tayyip Erdogan svært mye makt, sier Dündar.

Han understreker også viktigheten av at folk har begynt å snakke og vise motstand.

– Det er et godt tegn. Jeg tror ikke Erdogan kan vedlikeholde den fryktelige situasjonen i landet, og vi ser lyset i enden av tunnelen, sier Dündar.

– Erdogans posisjon svekket

Den tidligere sjefredaktøren flyktet fra Tyrkia lever i eksil i Tyskland etter at han og en journalist ble pågrepet og dømt til fem års fengsel for blant annet spionasje, forsøk på å styrte regjeringen og for å støtte en terrororganisasjon.

Han sier til det tyske nyhetsbyrået DPA at han ser mer optimistisk på Tyrkias framtid nå enn han gjorde for kun seks måneder siden, og at Erdogans posisjon er svekket.

– Det vi har sett den siste måneden, blant annet opposisjonens protestmarsj med over en million deltakere, har gjort at vi er blitt modigere og tør vise solidaritet, sier Dündar.

Påtalemyndigheten krever fengselsstraffer på opp mot 43 år for enkelte av de tiltalte journalistene som må møte i retten mandag. I tiltalen heter det at journalistene har hjulpet en terroristorganisasjon uten selv å være medlem. Myndighetene hevder at Cumhuriyet har overskredet grensene for pressefrihet.

NTB
Til toppen