Nye notiser blir automatisk synlig

17. november 2017 14:37

Norske banker tar opp kampen med Apple og Facebook: Slår sammen Vipps, BankAxept og BankID til ett selskap

Norske banker ruster seg til konkurransen med Apple, Facebook og Google ved å slå sammen Vipps og to andre selskaper. – Gigantene kommer, advarer DNB-sjefen.

– Norge har en bankinfrastruktur som vi kan være stolte av. Men den har sovet i 20 år. Norske banker har ikke hatt schwung nok til å utvikle den videre, medgir DNB-sjef Rune Bjerke.

Nå puster nye konkurrenter de norske bankene i nakken, og det er ikke hvem som helst. «Gigantene» kommer med løsninger og teknologi som vil gjøre det enda enklere for folk å betale – i butikken, på nett og via mobil.

– Vi kan ikke fortsette å sove, konstaterer Bjerke.

Derfor vil banknæringen slå sammen tre separate selskaper: betalingsappen Vipps, betalingsløsningen BankAxept som nordmenn flest har i bankkortet sitt, og BankID, som sørger for sikker betaling på nettet og også brukes som identifikasjon av det offentlige. Intensjonsavtalen ble signert rett før midnatt torsdag – naturligvis med BankID og ikke med gammeldags penn og papir.

Det er norske banker som eier de tre selskapene. Målet er å få på plass et nytt selskap innen 1. august neste år. Og målet er ikke bare å sikre et godt tilbud til norske kunder. Det er også et mål å ta opp konkurransen internasjonalt, men banktoppene som entusiastisk presenterte nyheten på en pressekonferanse fredag, kunne ikke si når det ville skje.

 

– Trygt og effektivt

Øyvind Apelland, sjef for BankAxept, slår imidlertid fast at det er tre sterke fagmiljøer som slås sammen.

– Norge er verdensledende på å levere kostnadseffektive betalingsløsninger, mener Apelland, og viser til sikkerhet og lite «nedetid» som viktige fortrinn.

Vipps-sjef Rune Garborg viser til at tilbudet av betalingsmåter har endret seg enormt det siste året. Nå må norske aktører konkurrere med merkevarer som er kjent for gode brukeropplevelser, mener han, men tror det nye selskapet vil kunne levere de beste og tryggeste tjenestene for kundene.

Jan Bjerved i BankID legger ikke skjul på at han mener tillit og sikkerhet blir et viktig konkurransefortrinn for det nye norske selskapet.

– Med alle endringer som kommer blir sikker identitetshåndtering helt avgjørende. Der mener jeg vi har både teknologi og mennesker som har en unik kompetanse, sier han.

DNB-sjefen mener også kundene har mye å glede seg til når det gjelder nye tjenester.

– De skal kunne bruke mobilen på en måte de overhodet ikke har drømt om var mulig. De skal bruke terminaler og nye former for betalingsmetoder. Det kommer til bli nye løsninger for å identifisere seg som er noe helt annet enn det vi har i dag, sier Bjerke.

 

Må godkjennes

Et steg på veien mot fusjonen er å få den godkjent av konkurransemyndighetene.

– Vi er avhengig av myndighetenes godkjennelse av å slå sammen tre selskaper, men hele rasjonale for å gjøre dette er at vi styrker oss i konkurransen og vi ser det kommer utenlandske aktører inn i alle de nordiske landene, sier konsernsjef i Eika-gruppen Hege Toft Karlsen.

Hun viser til at nye EU-regler som trer i kraft ved nyttår vil endre konkurransesituasjonen. Betalingstjenestedirektivet åpner det norske markedet for flere andre selskaper enn bankene å tilby betalingsløsninger.

Konkurransetilsynet bekrefter at de er informert om fusjonen.

– Vår oppgave er å vurdere om transaksjonen i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Dette kan ta opptil 100 dager.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve
17. november 2017 14:02

Premier League sier ja til kveldskamper på lørdager

Fra 2019/20-sesongen blir det enda mer Premier League-fotball i beste sendetid lørdag kveld.

Klubbene i Premier League er enstemmige i utvidelsen av antall TV-kamper. Bare i Storbritannia skal 190 kamper sendes live på TV, melder BBC.

Det er kveldskamper på lørdager som er den store nyheten i den nye rettighetspakken som TV-kanalene kan by på. Det blir også flere midtukekamper og mandagskamper når britene har såkalt Bank Holiday (mandagsfri).

Den nye rettighetsavtalen gjør at flere av toppkampene vil gå rett i TV-krig mot populære familieprogrammer. Her hjemme ville en kamp mellom Manchester United og Chelsea eller Liverpool og Arsenal gå rett mot «Skal vi danse» eller «Stjernekamp».

Flere spekulerer også i om TV-selskapene får konkurranse fra Amazon, Apple og sosiale medier som Twitter og Facebook i jakten på eksklusivt innhold.

Det er ikke lekket nyheter om hvordan 16-kampene skal løses. For øyeblikket kan kanalene kun vise én kamp i norsk tippekamptid. Det som følge av frykten for streaming og visning på britiske puber.

NTB
17. november 2017 11:21

Juleheftene melder seg

Muligens bør man begynne å lese julehefter allerede nå, om man skal få med seg alt i det store utbudet. 

Det særnorske fenomenet med julehefter har overlevd siden 1911, og blander tradisjoner med fornyelse. Årets nykommer er ifølge markedsleder Egmont et nytt Asterix-album, kalt «Italia på tvers», der Jean-Yves Ferri og Didier Conrad fører tradisjonen fra Goscinny og Uderzo videre.

«Nemi» fyller 20 år i år og er å finne som julehefte, i likhet med nyere norske kolleger som «Pondus», «Lunch» med den nye historien «Siste gave i boks», «Flåklypa», og «Rutetid», som byr på énruters julehumor.

De har følge av eldre kolleger som «Nr 91 Stomperud», «Smørbukk» og «Tuss og Troll», alle signert Håkon Aasnes,

Disney rister syv julehefter ut av ermet i år: «Carl Barks' jul», Arild Midthun og Knut Nærums «Norsk Donald: Gavegrøss», «Donald Duck & Co» i klassisk stil, «Walt Disneys julehefte» med både Donald, Skjønnheten og udyret og Alices Eventyrland, klassisk and i «Donald Duck god gammel årgang», en tykk julebok kalt «Donald Ducks julehistorier» – og «Frost»-juleheftet for de yngste.

Herborg Kråkevik besørget en av fjorårets bestselgere med sitt blad «Juleroser», som hun er tilbake med for 2017-julen med historier av blant andre Kari Bremnes og juleskrekkaktuelle Synnøve Macody Lund. For dem som vil ha julehefter som fokuserer på julens kristne innhold, utkommer «Hellig jul» – der Per Arne Dahl så vel som Gro Dahle skriver.

«Jul i Norge» tar for seg norske juletradisjoner og julefeiringens historie, og kommer i lokalvarianter for Bergen og Trondheim.

NTB
17. november 2017 08:59

Trump tvitret om overgrepsanklager mot senator

USAs president Donald Trump sier bildene av den demokratiske senatoren Al Franken som tar på brystene til en amerikansk radiovert sier mer enn 1.000 ord. 

– Bildet av Al Frankenstein er virkelig ille, det sier mer enn 1.000 ord. Hvor går hendene hans på det andre, tredje, fjerde, femte og sjette bildet mens hun sover? skriver Trump på Twitter.

Torsdag publiserte radioverten Leeann Tweeden et bilde på Twitter der hun sover, mens Franken tar henne på brystene. Hendelsen fant sted i 2006, da de var på reise for å underholde amerikanske soldater i Midtøsten.

Tweeden, som jobber i radiostasjonen KABC i Los Angeles, sier Franken hadde skrevet en sketsj til showet, og at han insisterte på at de måtte øve på et kyss under prøvene. Radioverten sier hun forsøkte å motsette seg kyssingen, men at han tvang seg på henne.

Franken, som er tidligere komiker i det populære TV-showet Saturday Night Live og som ble valgt inn som senator fra Minnesota i 2008, føyer seg inn i en lang rekke menn som nå anklages for seksuell trakassering.

I en uttalelse sier han at «han ikke husker sketsjen på samme måte», men at han ber om unnskylding. Han sier også at «han ikke skulle ha posert med hendene på brystene hennes mens hun sov».

Trump har så langt ikke kommentert overgrepsanklagene mot sin partifelle og senatorkandidat Roy Moore, men via en talskvinne har han sagt at Moore bør trekke seg dersom påstandene stemmer.

Flere kvinner har den siste tiden anklaget Moore for seksuelle overgrep eller trakassering. Alle var under 18 år gamle, den yngste bare 14, da det skal ha skjedd.

NTB-AP
17. november 2017 06:26

Kvinnelige norske skuespillere sammen mot trakassering og maktmisbruk i bransjen

487 norske kvinnelige skuespillere har gått sammen om #stilleforopptak. I oppropet tar de et oppgjør med seksuell trakassering, overgrep og ukultur i bransjen.

I en lukket gruppe på Facebook samlet nesten 400 norske kvinnelige skuespillere seg i løpet av to døgn, melder Aftenposten. Der kunne de utveksle sine historier, noe som har resultert i et opprop der flere av historiene som kom fram deles.

– Som vi fryktet, viste det seg at det også i vår bransje finnes en struktur som har feilet i å forhindre, fange opp og få en slutt på seksuell trakassering, maktmisbruk og – i enkelte tilfeller – overgrep, skriver skuespillerne bak oppropet, som har fått navnet #stilleforopptak.

Forrige uke publiserte Svenska Dagbladet et opprop fra 456 kvinnelige skuespillere som forteller om overgrep i film- og teatermiljøet. Kvinnene bak #stilleforopptak i Norge sier det dermed ble både naturlig og pressende å gjøre det samme.

 

– Ikke stille lenger

40 historier deles i Aftenposten, både fra etablerte og ferske kvinnelige skuespillere. De skriver at de har utspilt seg på både filmsett, på teatre, i castingsituasjoner, lydinnspillinger og i det sosiale miljøet rundt norsk underholdningsbransje.

– Vårt mål med dette oppropet er ikke å henge ut eller navngi enkeltindivider. Hvem som har gjort hva, er ikke poenget. Det viktige er å komme ukulturen til livs. For å komme dit, må vi begynne å snakke om det som skjer, skriver de.

Etter å ha gått inn på noen av grunnene til at det har vært stille så lenge, sier kvinnene at det er noe det nå er slutt på. Sammen med #metoo-kampanjen viser Facebook-siden nettopp hvor utbredt seksuell trakassering er, skriver de.

Ikke alle som har undertegnet oppropet har selv blitt utsatt for overgrep. Før oppropet rundes av med navnene til alle som har undertegnet, fremmes det også en rekke krav til alle i bransjen.

Kulturministeren berømmer kvinnene

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har lest noen av historiene. Til Aftenpostensier hun det står stor respekt av kvinnene som snakker ut.

– Det er vondt å tenke på hva disse kvinnene opplever på det som skal være trygge arbeidsplasser. De er blitt behandlet som objekter og utsatt for maktmisbruk. Jeg tror det er helt nødvendig at dette kommer fram i lyset hvis vi skal få slutt på denne ukulturen, sier Helleland.

I starten av november varslet Helleland i VGat hun vil stille nye krav til kulturinstitusjoner etter #metoo-avsløringer.

 

#metoo

Emneknaggen #metoo ble først tatt i bruk av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano på Twitter i oktober, etter at en rekke kvinner hadde stått fram og fortalt at de var blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

I Norge har blant andre radio- og TV-profilen Aleksander Schau kommet med flere konkrete eksempler på overgrep og misbruk i norsk mediebransje og kulturliv.

Han nevnte ikke navn, men sa at han har sett episodene gjennom sin tid som ansatt i henholdsvis TV 2 og NRK. Søndag bekreftet TV 2 at det hos dem dreier seg om fem slike tilfeller, og at flere av disse har ført til avskjedigelser eller advarsler.

NTB
17. november 2017 06:22

#MeToo til Stortinget: Politikere ber kolleger fortelle om trakassering

Anniken Huitfeldt (Ap) og Tina Bru (H) mener det er naivt å tro at seksuell trakassering ikke skjer i politikken. De ber kvinnelige politikere si fra.

– Den siste tiden har vi hørt mange historie fra filmbransjen, mediebransjen, kulturlivet og næringslivet. Men i politikken er det ingen som har tatt kontakt, sier Huitfeldt til VG.

– Men det er naivt å anta at det ikke skjer, sier Høyres Tina Bru.

Historier om seksuell trakassering og overgrep har økt i omfang i Norge den siste uken i kjølvannet av emneknaggen #metoo, som ble tatt i bruk av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano på Twitter i oktober.

I Norge har blant andre radio- og TV-profilen Aleksander Schau kommet med flere konkrete eksempler på overgrep og misbruk i norsk mediebransje og kulturliv. Bru og Huitfeldt tror politikken har lært av tidligere erfaringer, og de forteller om holdningsarbeid i ungdomspartiene og på lokalt nivå.

– Jeg tror det er viktig at vi i likestillingsarbeidet fremover fokuserer på holdninger. Hvis du lever i en villfarelse om at det å være ekkel er greit, hvor går grensen? Hvis en slibrig kommentar ikke korrigeres, er faren at det skapes en grobunn for verre ting senere, sier Bru.

– Det er viktig at vi snakker om disse tingene, og nå når vi har fått denne si ifra-kulturen håper vi de som sitter inne med opplevelser tar kontakt. Si ifra til en tillitsvalgt du stoler på, oppfordrer de i fellesskap.

 

Skuespillere

I film- og teaterbransjen har det kommet et stort opprop. I fredagens Aftenposten deles 40 historier, både fra etablerte og ferske kvinnelige skuespillere. De skriver at de har utspilt seg på både filmsett, på teatre, i castingsituasjoner, lydinnspillinger og i det sosiale miljøet rundt norsk underholdningsbransje.

Det kommer etter at en lukket gruppe på Facebook samlet nesten 400 norske kvinnelige skuespillere i løpet av to døgn. Der kunne de utveksle sine historier, noe som har resultert at flere historier deles.

– Vårt mål med dette oppropet er ikke å henge ut eller navngi enkeltindivider. Hvem som har gjort hva, er ikke poenget. Det viktige er å komme ukulturen til livs. For å komme dit, må vi begynne å snakke om det som skjer, skriver de.

Ikke alle som har undertegnet oppropet, har selv blitt utsatt for overgrep.

 

UiO-rapport

For ett år siden varslet en rapport at flere ansatte skal ha sluttet ved Det juridiske fakultet i Oslo etter sextrakassering. Rapporten er ennå ikke publisert.

Fakultetet ved Universitetet i Oslo bestilte selv rapporten som ble levert i november i fjor, men som ikke har blitt publisert fordi den ifølge fakultetet og forskningsetisk utvalg bryter med anonymitetsreglene, skriver Klassekampen.

I rapporten står det at både kvinner og menn fortalte om hendelser der særlig yngre kvinner i midlertidige stillinger hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, spesielt fra eldre mannlige professorer. Ifølge rapporten skal flere kvinner ha valgt å slutte som følge av dette.

– Det er kjempealvorlig og uholdbart hvis dette stemmer. Det er mange midlertidig ansatte i vitenskapelige stillinger, og de jobber ofte flere år i en sårbar situasjon hvor de er avhengige av det faglige miljøet rundt seg, sier Kaja Sandelmann, som er tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag ved fakultetet.

NTB
16. november 2017 18:55

Steinfeld beklager kommentarer til journalister

 

Advokaten til den nylig avgåtte SSB-sjefen Christine Meyer, Dag Steinfeld, beklager i et Facebook-innlegg kommentarer han kom med i et møte med pressen.

– Min tabbe, som jeg også beklager, var at jeg lot meg omringe fysisk av ca. 30 stk. av dem som glefset, kommenterte og spurte i munnen på hverandre uten å ville høre på mine svar, skriver Steinfeld om sitt møte med pressen, ifølge Nettavisen.

Advokaten skapte overskrifter med kommentarene han kom med etter en pressekonferanse hos Statistisk sentralbyrå 10. november i år.

På Facebook kommer Steinfeld torsdag med en beklagelse, samtidig som at han gir sin versjon av det som skjedde. I tillegg til å gi et bilde av det han omtaler som en svært stressende situasjon, kritiserer Steinfeld blant annet hvordan opptrinnet ble framstilt av enkelte medier.

Han har også beklaget direkte overfor en av de journalistene som de aktuelle kommentarene var siktet mot, Nettavisens Heidi Schei Lilleås. Hun sier til egen avis at hun setter pris på beklagelsen.

Advokaten sier til Nettavisen at han ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer til saken.

NTB
16. november 2017 14:07

Russland: – USA-finansierte medier risikerer status som utenlandske agenter

USA-finansierte Voice of America og Radio Free Europe risikerer ifølge Russlands justisdepartement å måtte registrere seg som utenlandske agenter.

Departementet uttalte torsdag at de har advart de to mediene og en rekke datterselskaper om at de risikerer å bli rammet av en lov som gjør at de må registrere seg som utenlandske agenter.

Onsdag vedtok det russiske underhuset en lovendring som innebærer at utenlandske medier må registrere seg som utenlandske agenter i Russland.

Lovendringen er et svar på at USA har krevd at den omstridte engelskspråklige russiske TV-kanalen Russia Today (RT) må registrere seg som utenlandsk agent i USA.

Russia Today ett av flere russiske medier som anklages for å ha deltatt i en omfattende russisk kampanje for å påvirke det amerikanske presidentvalget i fjor. Motivet skal ha vært å hjelpe Donald Trump og undergrave valgkampen til Hillary Clinton.

NTB-AFP
Til toppen