Nye notiser blir automatisk synlig

26. september 2017 07:34

NY Times: Flere Trump-rådgivere brukte private epostkontoer

Minst seks av president Donald Trumps nærmeste rådgivere i Det hvite hus har brukt sine private epostkontoer i embets medfør, ifølge flere amerikanske medier.

Det bekrefter flere nåværende og tidligere tjenestemenn mandag, skriver The New York Times.

Kunngjøringen kommer dagen etter at det ble kjent at presidentens svigersønn, Jared Kushner, brukte sin private konto til å sende og motta rundt hundre arbeidsrelaterte epostmeldinger i løpet av den nye administrasjonens første sju måneder i Det hvite hus.

Blant rådgiverne er både Steve Bannon og Reince Priebus. Ivanka Trump, presidentens eldste datter og Kushners kone, har ifølge Newsweek også brukt sin private konto i sitt arbeid som rådgiver for Det hvite hus.

NTB
26. september 2017 06:53

Kronprinsen åpnet Oslo Innovation Week mandag. Arrangørene lover «en uke uten tåkeprat»

50 arrangementer knyttet til innovasjon, teknologi og entreprenørskap står på programmet under Oslo Innovation Week. Arrangørene lover en uke uten tåkeprat.

Kronprins Haakon var til stede da Oslo Innovation Week (OIW) ble sparket i gang på Vippa i Oslo mandag. Det er tolvte gang arrangementet finner sted.

– Allergisk mot tåkeprat setter Oslo Innovation Week konkrete løsninger på FNs bærekraftmål på agendaen. Konferansen har tatt statsminister Erna Solbergs ord på alvor om at Norge er verdensledende innen teknologi og bærekraft, men dårlige selgere. Oslo Innovation Week er et internasjonalt utstillingsvindu for nettopp dette, skriver arrangementsledelsen i en pressemelding.

Konferansen er eid av Oslo kommune og Innovasjon Norge, med Oslo Business Region som prosjektleder. Konferansen omtales som en privat og offentlig dugnad, med en rekke arrangører fra bedrifter, organisasjoner, startups, akademia og det offentlige.

NTB
25. september 2017 12:17

«Thelma» boikotter Amandaprisen – i protest mot krav om publikumsappell

Filmfolket bak den kritikerroste og kinoaktuelle «Thelma» har bestemt seg for å trekke filmen fra en eventuell vurdering for Amandapris neste år.

Det skjer i protest mot at det i kategorien for Beste Kinofilm legges stor vekt på at filmen må ha «publikumsappell» for å kunne vinne.

– Dette strider mot praksis ellers i verden, heter det i pressemeldingen fra produksjonsselskapet Motlys. Der påpekes det at det i ytterste konsekvens kan bety at en film som vinner både Gullpalmen i Cannes og Oscar for beste fremmedspråklige film «vil kunne bli diskvalifisert fra å vinne Amanda fordi den ikke har «publikumsappell» – les: Ikke mange nok besøk på norske kinoer».

– «Thelma» har åpenbart publikumsappell, så vi gjør ikke dette for egen del, tvert imot smerter det oss fordi vi føler «Thelma» vil kvalifisere til flere priser. Men vi kan ikke lenger finne oss i at Amandaprisen opererer på en helt annen måte enn alle andre nasjonale filmpriser i verden, sier filmens produsent Thomas Robsahm i en uttalelse.

Robsahm hevder at «flere andre framtredende filmskapere vurderer å gjøre det samme om ikke noe blir gjort», og peker på hvordan flere i bransjen har reagert på kravet.

– Men Amandakomiteen har valgt å forsvare den, og har ikke på noen måte vist at de har tatt kritikken til etterretning. Det er derfor teamet bak Thelma nå går til det radikale skritt å trekke filmen fra vurdering til neste års priser, sier Robsahm, som har vært produsent for flere av regissør Joachim Triers filmer.

NTB
25. september 2017 10:52

Over 800.000 fikk med seg Alexander Kristoff vinne sølv i Bergen søndag ettermiddag. - VM har vært et eventyr!

På det meste fulgte over 800.000 seere den dramatiske fellesstarten i VM på TV 2 søndag, melder kanalen mandag formiddag. 

- VM har vært et eventyr. Åtte dager med stor idrett og om mulig enda større publikumssport. Vi er de fantastiske tilskuerne i Øygarden, Sund, Fjell, Askøy og Bergen en stor takk skyldig. De skapte magiske TV-bilder, sier TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i meldingen. 

I snitt fulgte 364.000 seere den hele ni timer lange sendingen søndag, og på det meste under den dramatiske innspurten var det 805.000 seere som fulgte sendingen.

- TV 2s mål var å behandle hver konkurranse, rytter, nasjon og sted på kartet med respekt og begeistring. Jeg er stolt over måten vi formidlet VM på - nasjonalt og internasjonalt.

- Denne måneden fyller TV 2 25 år. Vi kunne ikke fått en bedre jubileumsgave enn å få lov til å være en del av denne festen. Takk til alle som bidro - og takk til alle som så på, sier sportsredaktør Jansen Hagen.

Gard L. Michalsen
25. september 2017 07:57

Miss Tyrkia mistet tittelen etter twittermelding om kuppforsøket i fjor

Kun en dag etter at Itir Esen (18) ble kåret til Miss Tyrkia, mistet hun tittelen som følge av en twittermelding arrangøren omtaler som «uakseptabel». 

15. juli 2016, et år etter kuppforsøket i Tyrkia, tvitret Esen: «Jeg fikk mensen 15. juli, på martyrenes dag. Jeg markerer dagen ved å blø, det representerer martyrenes blod.»

Meldingen vakte stor oppsikt på sosiale medier, og arrangøren av missekonkurransen betegner meldingen som «uakseptabel». Esen skal ha nektet for at det var hun som skrev meldingen.

– Vi må dessverre meddele at det var Esen som skrev meldingen. Det er ikke mulig for Miss Tyrkia-organisasjonen, som har som mål å reklamere for Tyrkia verden over, å akseptere dette, heter det i en uttalelse.

Rundt 290 mennesker døde under kuppforsøket, flere av dem på Bosporos-broen som har fått navnet «15. juli-martyrenes bro».

Det er nå Asli Sumen som vil representere Tyrkia i konkurransen Miss World som holdes i Kina i november.

NTB-AP
25. september 2017 06:54

Valgmaskiner i 21 delstater i USA forsøkt hacket

Valgmaskiner i 21 delstater ble forsøkt hacket under presidentvalget i 2016, opplyser den amerikanske regjeringen.

Delstatene det er snakk om fikk først beskjed om cyberangrepet av regjeringen på fredag. Hvilke det gjelder er ikke offentliggjort, men nyhetsbyrået AP har etter en ringerunde fått oversikt over de 21 delstatene.

Det dreier seg om Alabama, Alaska, Arizona, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Iowa, Maryland, Minnesota, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Texas, Virginia, Washington og Wisconsin.

Målet for angrepet var blant annet systemet for stemmeregistrering. Hackerne skal ha mislyktes i alle tilfeller bortsett fra i Illinois.

Regjeringen har heller ikke gått ut med hvem de mener står bak angrepet, men myndigheter i flere av delstatene mener det er Russland som står bak forsøket.

NTB-AP
25. september 2017 06:52

Fintfolk feirer Teknisk beregningsutvalg

I 50 år har Teknisk beregningsutvalg (TBU) bidratt til litt mindre krangling mellom arbeidstakere og arbeidsgivere og kanskje spart oss for en og annen streik.

– Alle som er glade i den norske modellen, bør sende en stille gratulasjon til Teknisk beregningsutvalg som er 50 år i høst. For meg representerer utvalget selve kjernen i den norske modellen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Hun er derfor med når den grå eminense feires sammen med blant andre sentralbanksjef Øystein Olsen, LO-leder Christian Gabrielsen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund mandag.

 

Enige om virkeligheten

Teknisk beregningsutvalg (TBU) sørger for at arbeidstakere og arbeidsgivere er noenlunde enige om hvordan den økonomiske virkeligheten ser ut før de setter seg til bordet for å forhandle om lønn og andre goder. I utvalget sitter representanter for organisasjonene i arbeidslivet, staten og kommunenes organisasjon KS.

– Utvalget gjør en viktig jobb før lønnsoppgjørene. De kommer med viktig informasjon og statistikk om lønnsveksten og hva de tror om den makroøkonomiske utviklingen, konkurranseevnen og hvordan situasjonen er for industrien og resten av næringslivet, sier instituttleder Steinar Holden ved økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Færre streiker

Dersom det er uenighet om slike forhold, er det vanskelig å bli enige i lønnsoppgjørene, påpeker han.

– Vi har nok færre streiker enn andre land, sier han, men tilføyer at det kan være flere årsaker til dette.

– Til gjengjeld er nok våre streiker ofte større, slik at mange arbeidsdager likevel kan gå tapt, sier Holden.

TBU legger ikke bare fram lønnsstatistikk, men viser også hvordan kjøpekraften utvikler seg. Det har dessuten påpekt lønnsforskjellene mellom kvinner og menn og at den økonomiske ulikheten i Norge øker i sine rapporter.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve
22. september 2017 17:38

Siste forsøk fra DAB-motstander Sigmund Hov Moen: Nå har han politianmeldt kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen politianmeldes for innføringen av dab. Anmelderen kaller innføringen et nasjonalt overgrep.
Det er Sigmund Hov Moen, som selv tidligere har jobbet frilans for NRK, som står bak anmeldelsen. I 17 av landets 19 fylker har dab nå erstattet FM-båndet, og anmeldelsen kommer dermed i seneste laget. Selv om Moen erkjenner at slaget mot dab nå er tapt, gir han seg ikke.
– Dette er mitt siste forsøk på å få sagt noe om denne galskapen. Jeg var selv personlig til stede og leverte anmeldelsen ved Grønland politistasjon, sier han til Dagbladet.
Han innrømmer at anmeldelsen er et stunt og innser at den nok kommer til å bli henlagt.
Moen mener også at dab-innføringen oppfordrer til miljøkriminalitet fordi FM-radioer kastes. I tillegg tror han flere nå vil lytte til radio via mobiltelefonen mens de kjører bil, og han mener det kan føre til at førere har mindre oppmerksomhet på det som skjer i trafikken.
Kringkastingssjef Eriksen tar anmeldelsen med knusende ro.
– Det er første gang er jeg blitt politianmeldt, sier han og legger til:
– Det betyr at det kan bli folksomt i fengslet dersom vi blir dømt. Dab-innføringen er gjort i samarbeid med Radio Norge, P4 og NRK – og er blitt behandlet i Stortinget tre ganger. Vi blir mange på tiltalebenken.

NTB
Til toppen