Nye notiser blir automatisk synlig

13. november 2018 15:27

CNN saksøker Trump for utestengelse av reporter

Nyhetskanalen CNN saksøker president Donald Trump og flere av hans rådgivere etter at Det hvite hus har stengt ute reporter Jim Acosta.

I søksmålet heter det at Acostas og CNNs rettigheter i tråd med det første og femte grunnlovstillegg er brutt. Her er blant annet reglene for presse- og ytringsfrihet nedfelt.

Kanalen krever at Acosta igjen får tilgang til Det hvite hus.

 

NTB
13. november 2018 13:54

Ny e-lov foreslår å gi e-tjenesten lettere adgang til dataovervåking

E-tjenesten bør få lagre all datatrafikk som krysser den norske grensen. I forslaget til ny e-tjenestelov skal norske nettilbydere pålegges å gi ut informasjon.

Det innebærer at all bruk av sosiale medier og de fleste store epost-tjenestene vil bli omfattet av forslaget. Søk i slik datatrafikk skal ifølge forslaget skje etter rettslig kjennelse fra hemmelige rettsmøter i Oslo tingrett, melder NRK.

Lovforslaget, som nå er sendt på høring, vil pålegge norske nettilbydere å gi tilgang til knutepunkter der datakablene kommer inn i landet. Derfra kan den militære etterretningstjenesten tappe signalene direkte.

Informasjonen skal kunne lagres i 18 måneder, og i forslaget legges det opp til at egne advokater ved Oslo tingrett skal ivareta interessene for dem som blir overvåket.

Fagdirektør i interesseorganisasjonen IKT Norge, Torgeir Waterhouse, sier han er bekymret for hvordan de norske nettselskapene skal pålegges å samarbeide, og hvor stort hemmelighold det vil være rundt det tekniske avlyttingsutstyret. Han synes også varigheten av hvor lenge disse dataene skal lagres er problematisk.

Lovforslaget er imidlertid svært kontroversielt og regjeringspartiene er ikke enige. Venstre er forberedt på å ta dissens i spørsmålet.

NTB
13. november 2018 09:59

Språkpris til journalist Maria Berg Reinertsen

Reinertsen hedres for sine tekster om økonomi i Morgenbladet og for bøkene «Henriette Schønberg Erken. En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken» fra 2013 og «Reisen til Bretton Woods. Begynnelsen på verden av i går», som kom i fjor.

Juryleder Sverre Tusvik kaller Reinertsen en framstående formidler.

– Å tilegne seg fagkunnskap er bare begynnelsen for en god formidler. Neste steg er å finne et språk som kommuniserer med mennesker som mangler forkunnskaper og ikke kjenner fagsjargongen, sier han.

Prisen er på 100.000 kroner og deles ut årlig. Reinertsen mottar prisen på et arrangement på Litteraturhuset torsdag kveld.

Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

NTB
13. november 2018 07:21

Avis: Lydopptak kobler Saudi-Arabias kronprins til drapet på Khashoggi

Kort tid etter at Jamal Khashoggi ble drept, skal en av drapsmennene ha bedt en overordnet på telefon om å «si fra til sjefen», ifølge New York Times.

Drapsmannen skal ha formidlet til sin overordnede at oppdraget om å drepe den regimekritiske journalisten var utført. Sjefen antas å være kronprins Mohammed bin Salman, skriver New York Times.

Avisen får opplysningene fra tre kilder som har hørt lydopptaket på drapet på journalisten. Opptaket er sendt fra Tyrkia til flere land, blant andre USA, Storbritannia og Canada.

Lydopptaket ses på som et av de sterkeste bevisene som knytter bin Salman til drapet på Khashoggi, som skjedde 2. oktober på det saudiarabiske konsulatet i Tyrkia, skriver avisen. Kronprinsen blir ikke navngitt i opptaket, men amerikanske etterretningskilder mener «sjefen» er en referanse til bin Salman.

Tyrkiske etterretningskilder mener det var Maher Abdulaziz Mutreb, en av de 15 saudiarabiske statsborgere som ble sendt til Istanbul i forkant av drapet på journalisten, som skal ha tatt telefonsamtalen, ifølge New York Times. I opptaket skal han også ha sagt «oppdraget er utført».

Mutreb, en saudiarabisk etterretningsoffiser og tidligere diplomat, har vært navngitt som en av de mistenkte bak drapet. Offiseren skal som tidligere omtalt ha spilt en «sentral rolle» i drapet.

NTB
13. november 2018 07:21

Macron vil stille strengere krav til nettselskapene

Økt regulering av internett er nødvendig og kan ikke unngås, sier Frankrikes president Emmanuel Macron.

Den franske presidenten tar til orde for en ny juridisk status for de store nettplattformene som vil sette større krav til bekjempelse av farlig innhold.

– Det er nødvendig å legge bak oss dagens sort-hvitt-ordning med utgivere og verter, sa han i et innlegg under et forum om forvaltning av internett i Paris.

– De svært store nettselskapene som både organiserer og analyserer innhold for å utnytte det til å tjene penger på annonser, kan ikke fritas fra alt ansvar, sa Macron.

– De må ta mer ansvar, hvis nødvendig ved å skape en ny status som «innholdsakselerator», sa han videre.

Macron mener det må langt mer innsats til for å takle hatytringer og mobbing på nettet. Han offentliggjorde også et nytt initiativ i samarbeid med Facebook.

Franske tjenestemenn skal neste år være utplassert hos nettkjempen neste år i det Macron omtaler som et banebrytende eksperiment. De skal jobbe for å komme fram til «felles, presise og konkrete forslag i kampen mot hatefullt eller støtende innhold».

NTB
12. november 2018 15:35

Fantomet forsvinner etter 54 år som tegneserie

Tegneseriebladet Fantomet legges ned i Norge på grunn av for dårlige salgstall, melder Nettavisen.

Ansvarlig redaktør Hege Høiby bekrefter at sviktende salg er grunnen til at de nå ser seg nødt til å legge ned.

– Det har pågått noen år allerede, og vi visste at skulle komme. Det var mer et spørsmål om når. Når bladet går med tap, så går det ikke, sier Høiby til Nettavisen.

Hun sier det er trist at bladet til «Ånden som går», nå går inn.

– Det er jo utrolig trist. Jeg har jobbet med Fantomet i mange år, men det er generelt færre som leser tegneserier, så Fantomet er bare en av flere som sliter, sier Høiby.

FAKTA OM FANTOMET: 

* Fantomet (The Phantom), amerikansk tegneserie startet i 1936 av forfatteren Lee Falk (1911–1999) og tegneren Ray Moore (1905–1984).

* Serien handler om Christopher (Kit) Walker, som er den 21. i rekken av Fantomer siden hans forfader ved sammen navn led skipbrudd på 1500-tallet etter et sjørøveroverfall.

*Det første Fantomet sverget en ed på at han og hans etterkommere skulle bekjempe røvere og beskytte de svake. De trikotkledde Fantomene har opp gjennom tidene skapt inntrykk av at de er én og samme person, den udødelige Ånden som går.

* Tegneserien kom til Norge i 1939 og er siden 1964 utgitt som eget seriehefte.

* Serien gikk i 2016 som tegneseriestripe i 13 store norske aviser.

* Tegneserien ble lenge gitt ut annenhver uke, men siden 2013 er utgivelsen redusert til månedlig.

* Det har siden 1943 også blitt lagd flere spillefilmer og tv-serier om Fantomet. Den foreløpig siste var en miniserie i 2009.

(Kilde: snl)

FOTO: Berit Keilen / SCANPIX

NTB
12. november 2018 13:51

Sesong to av «Mars» har landet på National Geographic

«Vi er nå i år 2042 og IMSF har etablert den første kolonien, Olympus Town, på Mars», står det å lese på National Geographics hjemmesider om sesong to. Her fremgår det også at interessekonflikter preger handlingen i denne andre sesongen – som fortsetter å kombinerer fiksjonssekvenser med dokumentarinnslag.

– Det begynte med at vi leste en bok som spekulerer i hva som kan skje ved en kolonisering. Derfra kom ideen om å lage en serie der vi kunne blande fiktivt materiale med intervjuer med eksperter på temaet, sier Ron Howard til TT. Han er kjent for sin store skuespiller-, regi- og produsentinnsats, og i denne sammenhengen har han produsenthatten på.

– Når vi nå går inn i sesong to, er forskjellen fra den forrige at det blir mer historiefortelling. Og vi forsøker å være realistiske. I hvert fall så realistiske som vi kan være. Vi hadde følelsen av mer selvtillit nå, sier han. Og forteller at det å arbeide med serien har lært ham mye om planeten Mars – og hva den kan brukes til.

– Det ville eksempelvis vært mye smartere å ha Mars som utgangspunkt for romferder, mye smartere enn å reise fra Jorden. Og dersom vi, Gud forby, noen gang må forlate planeten vår, så kunne vi klare å overleve på Mars.

Første episode byr blant annet på en lengre dokumentarsekvens med norske Morten Bergan, og hans arbeidshverdag på oljeplattformen Goliat. Man trekker nemlig en parallell til oljeriggen og de som vil høste av naturressursene på Mars.

NTB - Veronica Karlsen
12. november 2018 13:30

Sjakk-VM stjal seere fra fredagsunderholdningen: – Interessen er stor i år også

Magnus Carlsen er fortsatt en seermagnet for NRK. I snitt fulgte 252.000 hvert eneste sjakktrekk i de to første VM-partiene mot Fabiano Caruana.

NRK er godt fornøyd med tallene fra VM-åpningen i London. På det meste så 289.000 seere lørdagens parti mellom klokken 16 og 19.

– Vi kan trygt konstatere at interessen for sjakk er stor i Norge i år også. Vi ser at til og med de populære underholdningsprogrammene på fredagen mistet noen seere til Carlsen og sjakken, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen til NTB.

For eksempel hadde Nytt på Nytt bare 813.000 seere sist fredag. En uke tidligere var tallet 1.013.000. I tillegg mistet Anne Lindmos talkshow 232.000 seere.

En kvart million så i snitt VMs to første partier i sin helhet. Fredagens maratonparti på sju timer ble utover kvelden sett av 279.000 seere. Da rotet Carlsen bort en stor seierssjanse og måtte ta til takke med remis.

Vilt

– Det er imponerende, for det tar jo litt tid med sjakk, at 252.000 i snitt har sett hvert eneste minutt med sjakk gjennom helgen. Det er egentlig ganske vilt, mener Tolonen.

Det er fjerde gang NRK satser tungt på VM i langsjakk. Statskanalen har sendinger fra studio på Marienlyst, men har også et eget team på plass i London som følger Carlsens jakt på nok en VM-tittel.

– Sjakk-VM har vært populært før, og med slike tall som dette ser den samme historien ut til å gjenta seg. Det er sikkert noen som har spekulert i om Magnus Carlsen skulle være like populær denne gangen, men det ser ut til å bli det, sier Tolonen.

Det har endt med remis i de to første VM-partiene.

Foto: NTB Scanpix

NTB - Bernt Brennevann
Til toppen