Nye notiser blir automatisk synlig

17. januar 2018 16:26

NRK sikret seg X Games-rettigheter

NRK skal sende X Games fra Aspen neste uke.

– X Games gir oss tilgang til spektakulære idretter med herlige utøvere som engasjerer et yngre publikum. Vi mener også at X Games har et potensial på andre plattformer enn TV, og det vil vi utforske, sier NRKs sportsredaktør Egil Sundvor.

Norge stiller med to regjerende mestere i Aspen. Øystein Bråten vant slopestyle på ski i fjor, mens Marcus Kleveland vant slopestyle på snowboard.

X Games starter 25. januar og avsluttes 28. januar.

NTB
17. januar 2018 13:27

En halv million så håndballgutta spille seg videre i EM

Håndballgutta møtte onsdag kveld Østerrike til siste gruppespillkamp i EM.

Det ble en oppskriftsmessig seier, som til slutt endte med kalassifrene 39-28. 

Det var nok en gang mange som ville følge kampen på TV3, og det var i snitt 500.000 seere, opplyser kanalen. Kampen hadde på det meste 586.000 seere.

TV3 hadde en kommersiell andel på 23,1 prosent, og har dermed satt årsbeste. Andelen er den høyeste uansett ukedag siden april i fjor. Mens kampen pågikk hadde TV3 en kommersiell andel på 50 prosent.

- Vi er veldig fornøyd med EM-tallene så langt. Det har vært veldig stabile tall, og gårsdagen er intet unntak. Det er også gledelig at vi opplever gode tall også på studiosendingene, sier programdirektør i MTG TV, Andreas Bakka Hjertø

- Vi ønsker å levere fyldige studiosendinger med variert innhold, noe vi føler vi har lykkes med så langt. Nå blir det utrolig spennende å følge Håndballgutta i de neste tre kampene, og det er ingen tvil om at drømmen om semifinale er innen rekkevidde, sier han.

I mellomrunden møter Norge landene Serbia, Kroatia og Sverige. Først ut er Serbia torsdag kveld.

Gard L. Michalsen
17. januar 2018 12:28

The Wire-skaper inn i Philip Roth-univers

David Simon, skaperen av TV-serier som «The Wire» og «The Deuce», skal være klar for å gyve løs på en ny miniserie. 

Serien skal telle seks episoder og bygge på Philip Roth-romanen «The Plot Against America», som utkom i 2007 i norsk oversettelse under tittelen «Konspirasjonen mot Amerika». Det skriver blant andre The Guardian.

Simon har tidligere nevnt at han har vært interessert i å støpe boken om til TV-drama. Og da New York Times publiserte et intervju med Roth, der seriens tittel nevnes, rykket serieskaperen kjapt ut og bekreftet nyheten om serien på Twitter.

I «The Plot Against America» skildrer Philip Roth et alternativt USA der antisemittismen sprer seg.

NTB-TT
17. januar 2018 08:37

Peter Madsen tiltalt for å ha planlagt drapet på Kim Wall

Peter Madsen er tiltalt for overlagt drap på journalisten Kim Wall. Påtalemyndigheten vil kreve livsvarig fengsel for den danske ubåtbyggeren.

Madsen er også tiltalt for å ha partert liket, opplyste politiet i København i en pressemelding tirsdag. I tillegg er han tiltalt for seksuelle handlinger av særlig farlig karakter.

– Det er ingen tvil om at denne saken av påtalemyndigheten anses som uvanlig og ekstremt grov, sa påtaleansvarlig Jakob Buch-Jepsen i dansk politi på et pressemøte senere samme dag.

Etterforskerne mener drapet var planlagt. Madsen har gjennomgått en rettspsykiatrisk undersøkelse, og han anses for å være strafferettslig tilregnelig.

Påtalemyndigheten vil sekundært legge ned påstand om forvaring. Bakgrunnen for dette er en vurdering av at Madsenkan utgjøre en fare også for andre mennesker.

 

Dumpet i sjøen 

Svenske Kim Wall ble med Madsen på tur med hans hjemmebygde ubåt for å lage en reportasje om den eksentriske oppfinneren 10. august i fjor. Men det var bare Madsen som kom i land dagen etter.

Madsen senket ubåten i Øresund, men Wall var forsvunnet. En stor leteaksjon ble iverksatt, og 21. august ble deler av kroppen til Wall funnet dumpet i sjøen. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

Madsen har hele tiden nektet for å ha drept Wall og sier hun døde som følge av en ulykke om bord på ubåten. Han har imidlertid tilstått å ha partert henne og dumpet likdelene i sjøen.

Madsens forsvarer, advokat Betina Hald Engmark, møtte klienten i Væstre Fængsel etter at tiltalen ble kjent tirsdag.

– Vi har gått gjennom tiltalen, og min klient har ikke endret holdning. Vi overveier selvfølgelig flere ting, deriblant bevisførsel i retten, skriver Engmark i en sms til Ritzau.

 

Ukjent dødsårsak

Politiet opplyser at drapsmetoden er ukjent. Drapet kan ha skjedd ved å skjære over halsen eller ved kvelning, heter det i tiltalen.

– Interessen for saken er svært stor, men vi håper på medienes forståelse for at sakens øvrige beviser skal fremlegges i retten og ikke i pressen, sier Jakob Buch-Jepsen.

Rettssak i mars

I Danmark betyr livsvarig fengsel ikke nødvendigvis at den dømte blir sittende bak murene resten av livet. De som idømmes slik straff, sitter i gjennomsnitt 15 år i fengsel – men noen blir værende bak lås og slå mye lenger.

Forvaring innebærer, på samme måte som i Norge, at den dømte bare kan løslates hvis sakkyndige mener vedkommende ikke lenger er farlig.

Rettssaken starter i Københavns Byret 8. mars, og dom i saken ventes 25. april.

Madsens ubåt var den største privateide ubåten som noen gang var bygget da den ble sjøsatt i 2008. Nå ønsker påtalemyndigheten å konfiskere fartøyet, og planen er at det skal ødelegges.

NTB-Ritzau-AFP
17. januar 2018 06:26

Sportskjeden XXL slipper millionbot fra Forbrukertilsynet

XXL vant fram i Markedsrådet og slipper å betale 1 million kroner i bot til  Forbrukertilsynet, som mente butikkjeden drev villedende tilbudsmarkedsføring.

– Vi fikk et varsel om bot fra Forbrukertilsynet, men vi mente at vedtaket var basert på feil rettsgrunnlag. Derfor tok vi saken videre til Markedsrådet og vant fram, sier XXL-sjef Fredrik Steenbuch til Dagens Næringsliv.

Forbrukertilsynet slo ned på bruken av ikke reelle førpriser i fire ulike kampanjer. XXL fastholdt at sin side at prisene var reelle. Partene var blant annet uenige om tilbud forbeholdt medlemmer av kundeklubben skulle telle som førpriser.

XXL mente at de i praksis aldri vil kunne avertere med avslag hvis vedtaket ble stående, og nå har altså Markedsrådet, Forbrukertilsynets klageorgan, omgjort beslutningen. Markedsrådet kom fram til at vedtaket måtte anses ugyldig på grunn av feil rettsanvendelse og opphevet det.

De har også behandlet en klage fra butikkjeden Sport Outlet om et forbudsvedtak mot kjeden, ifølge Forbrukertilsynet.

I vedtaket kommer det fram at tilsynet mener at Sport Outlet blant annet har lurt forbrukere til å tro at de får en større prisfordel ved å handle hos Sport Outlet enn det de i realiteten gjør.

Dette vedtaket blir stående, og Sport Outlet blir ilagt en bot på 800.000 kroner dersom de bryter vedtaket fra Forbrukertilsynet.

NTB
17. januar 2018 06:16

Annenhver student frykter arbeidsledighet

Selv om arbeidsledigheten i Norge er på 4 prosent, frykter hele 50 prosent av norske studenter å stå uten jobb etter fullførte studier.

Tallet kommet fra en undersøkelse gjennomført av Sentio for Universitas og Norsk studentorganisasjon og tilsier at 150.000 studenter frykter at overgangen til arbeidslivet kan bety en overgang til arbeidsledighet. Undersøkelsen er basert på nettintervjuer av et representativt utvalg på 1.001 studenter, skriver Universitas.

Ved Universitetet i Oslo svarer 57 prosent «ja» på spørsmålet om de frykter å bli arbeidsledig. Ved Oslo Met, tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus, svarer 39 prosent det samme.

Ingvild Reymert, som jobber med Kandidatundersøkelsen ved NIFU, mener langt færre har grunn til å være bekymret enn det undersøkelsen viser.

– Om 50 prosent ikke skulle få jobb ville det vært et stort avvik fra våre tidligere undersøkelser. Hovedfunnet fra våre undersøkelser er at de aller fleste mastergradskandidater er i jobb bare et halvt år etter studiet.

Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU), har siden 1970-tallet gjennomført Kandidatundersøkelsen, som ser på masterstudenters jobbtilpasning.

NTB
17. januar 2018 06:14

Smartklokker for barn fulgte ikke norske krav

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har kontrollert 18 smartklokker for barn. Ingen av dem tilfredsstilte kravene for å selges i Norge.

Resultatene av den såkalte markedskontrollen viser at forhandlerne og importørene ikke har vurdert klokkene grundig nok før de kom i handelen, konkluderer Nkom i en pressemelding.

Målet med kontrollen var å finne ut om produsenten hadde forsikret seg om at klokkene oppfylte kravene for radioutstyr. Ingen av de 18 klokkene som ble sjekket oppfylte forskriftskravene til dokumentasjon. Avvikene varierte fra mangelfull merking til at det ikke var dokumentert hvordan utstyret var testet.

– Funnene gjør at det for noen produkter er knyttet en betydelig usikkerhet til om de faktisk oppfyller de tekniske kravene. Klokkene er beregnet på å bæres av barn, og da mener vi det er alvorlig at det ikke er opplyst om utstyret er innenfor kravene til stråling, sier direktør Elisabeth Aarsæther.

For de fleste modellene kan importør eller selger vente seg et varsel om å rette opp feilene.

NTB
17. januar 2018 06:13

Japansk kringkaster beklager falsk rakettalarm

Japansk kringkasting sendte ved en feil ut en advarsel om at en nordkoreansk rakett var skutt opp og ba japanere søke dekning. Kringkasteren beklager.

Meldingen ble lagt ut på kringkasteren NHKs Twitter-konto, internett- og mobilplattformer like før klokka 19 lokal tid tirsdag. Varselet ble trukket og rettet etter rundt ti minutter.

Budskapet var at Nord-Korea tilsynelatende hadde skutt et missil mot Japan, og at regjeringen ba folk om å evakuere og søke tilflukt i bygninger og kjellere.

Japanske NHK beklager dypt tirsdagens melding og sier den skyldes en feil begått av en ansatt som hadde ansvar for varslingssystemet via kringkasterens nettsider.

Den falske alarmen kom bare få dager etter at Hawaiis kriseberedskapsdirektorat ved en feil varslet om et nordkoreansk missilangrep, noe som utløste panikk i delstaten. Det tok 38 minutter før myndighetene sendte ut en ny tekstmelding med beskjed om at rakettvarselet var sendt ved en feil lørdag.

NTB-DPA-AP
Til toppen