Nye notiser blir automatisk synlig

14. mars 2019 09:39

Facebook-avtaler med mobilprodusenter under lupen

Amerikansk påtalemyndighet har innledet etterforskning av avtaler som Facebook inngikk med mobilprodusenter og som skal ha gitt tilgang på personopplysninger.

Det skal dreie seg om avtaler mellom Facebook og minst to selskaper som er kjent for å produsere mobiltelefoner og andre elektroniske enheter, skriver New York Times , med henvisning til to ikke navngitte personer med kjennskap til saken.

Ifølge avisen hadde begge selskapene inngått datautvekslingsavtaler med Facebook som ga dem tilgang til personopplysninger om flere hundre millioner brukere.

Facebook beskriver selv avtalene som ufarlige verktøy som gjorde det mulig for mobilprodusentene å tilby Facebook-tjenester til sine brukere før Facebook hadde utviklet sin egen mobilapp.

Avisen skriver at det er uklart når etterforskningen startet og hva dens hovedformål er. Facebook har ikke svart på avisens henvendelser om å kommentere saken.

NTB
7. mars 2019 07:24

Microsoft har avdekket store hackerangrep knyttet til Iran

Microsoft har avdekket dataangrep knyttet til iranske hackere. De skal ha blitt utført mot tusenvis av mennesker og mer enn 200 selskaper de siste to årene.

Selskapet sier til Wall Street Journal at angrepene er «en del av en bølge» av dataangrep fra Iran som de hevder også har vært rettet mot offentlige enheter over hele verden.

Hackerne skal ha stjålet bedriftshemmeligheter og slettet innhold på datamaskiner, ifølge Microsoft. Dette skal ha ført til skader som har blitt anslått til hundrevis av millioner av dollar i tap av produktivitet. Bedrifter i et titall land skal ha blitt rammet, blant annet i Saudi-Arabia, Tyskland, Storbritannia, India og USA, ifølge Microsoft.

– Disse ødeleggende angrepene er massive destabiliserende hendelser, sier John Lambert, som leder Microsofts etterretningsavdeling.

Ifølge Microsoft er hackerne en del av gruppen Holmium.

NTB
7. mars 2019 07:24

Demokrater vil ikke la Fox News holde debatt

Demokrater vil ikke la Trump-vennlige Fox News arrangere noen av debattene mellom kandidatene i nominasjonskampen i 2020. Fox' bånd til presidenten er årsaken.

Demokratene mener det er «upassende forhold» mellom Fox News og president Donald Trump.

Tom Perez, som leder Demokratenes partiapparat, sier i en uttalelse til blant andre Washington Post at «nettverket ikke er i stand til å være vert for en rettferdig og nøytral debatt for våre kandidater». Han viser til en artikkel i tidsskriftet New Yorker som hevder å avdekke bånd mellom Trump, hans administrasjon og Fox News.

Trump svarer på uttalelsen på Twitter onsdag kveld. Der skriver han at han vil gjøre det samme med «Fake News Network og de radikale venstre-demokratene i debattene» før selve presidentvalget.

Fox News-toppen Bill Sammon har spurt partiet om å revurdere boikotten. Han fremhevet blant annet framtredende journalister som jobber for kanalen og mener de er en del av de «beste debatt-teamet i bransjen».

Fox har blitt betraktet som en kanal som ligger til høyre på den politiske skalaen og anses for å støtte Trump.

Demokratene har sagt at NBC og CNN burde holde debattene. Det er ventet at flere kringkastere blir inkludert etter hvert.

NTB
4. mars 2019 07:50

Roseanne Barr: Metoo-anklagere er noen horer

TV-stjernen Roseanne Barr langer ut mot metoo-anklagere og mener mange av dem «bare er noen horer».

I fjor ble Barrs nye komiserie kansellert etter at hun hadde kommet med rasistiske meldinger på Twitter. Nå er hun altså ute med nye kontroversielle kommentarer, denne gangen om mange av dem som står fram med historier om seksuell trakassering i kultur- og arbeidslivet, skriver Variety.

Komikeren sier hun har blitt fortalt av enkelte at de «var i det rommet for 15 år siden fordi de trodde de skulle få en jobb».

– Det er fordi de er noen horer. Hvis du ikke stormer ut av rommet og sier «Unnskyld meg, men det der gjør du ikke mot meg» og så går, men i stedet blir fordi du kanskje «tenkte at han ville gi meg en jobb», ja da er du ikke noe annet enn en hore.

Deretter beskylder hun kvinner som har kommet med anklager mot menn etter slike møter på hotellrom, for å «late som om de ikke gikk dit for å bytte sex mot penger».

Utfallet kom i et intervju med aktivist og kommentator Candace Owen. Sistnevnte, som står langt ute på høyresiden politisk, har selv sagt at metoo-bevegelsen er dum og at hun hater bevegelsen. Hun har også kritisert feminisme en rekke ganger.

NTB
1. mars 2019 08:37

Journalister pågrepet under protest mot sensur i Algerie

Rundt ti journalister ble pågrepet i forbindelse med en demonstrasjon mot sensur i Algerie. Alle ble senere sluppet fri, opplyser politiet.

Rundt 100 journalister fra både statlige og private medier deltok i demonstrasjonen i hovedstaden Alger. De protesterer mot restriksjoner som er innført mot dekningen av dem som demonstrerer mot president Abdelaziz Bouteflikas forsøk på å bli gjenvalgt for en femte periode.

Mens Bouteflika sammenligner demonstrasjonene mot ham med protestbølgen i forkant av krigen i Syria, mener journalistene at restriksjonene innebærer at de sensureres.

«Nei til sensur» og «den fjerde statsmakt, ikke en presse som følger ordre» var noen av slagordene i torsdagens demonstrasjon. etter at politiet pågrepet rundt ti av demonstrantene, reagerte journalistkollegene med sinne.

– Slipp kollegene våre fri, ropte de mens de banket nevene i siden på politibilen me de arresterte. Bilister som ble vitne til pågripelse tutet i sympati og ropte «fri pressen».

Politiet, inkludert opprørspoliti, brøt opp demonstrasjonen etter et par timer. da demonstrantene samlet seg på et nytt sted i byen, ble de igjen drevet bort.

En talsmann for den nasjonale sikkerhetstjenesten sier ingen journalister ble sittende i varetekt.

Algerie har opplevd omfattende demonstrasjoner etter at 80 år gamle Bouteflika kunngjorde at han vil forsøke å bli valgt til en femte periode som landets leder.

NTB
28. februar 2019 14:47

EU skuffet over Facebook

EU-kommisjonen mener Facebook, Google og Twitter har gjort for lite for oppfylle løftene om å bekjempe desinformasjon.

Facebook, Google og Twitter har alle undertegnet samarbeidsavtaler med EU der de lover å skjerpe innsatsen mot desinformasjon fram mot europavalget i mai.

Nå får de tre internettselskapene kritikk fra EU-kommisjonen for ikke å gjøre nok.

Selskapene skal levere månedlige rapporter til EU om framdriften. Men rapportene har så langt inneholdt få detaljer om hva som er oppnådd, ifølge EU-kommisjonen.

NTB
26. februar 2019 15:39

Gaza-journalist anker fengselsdom

En palestinsk journalist anker fengselsdommen hun fikk på Gazastripen for å ha skrevet om korrupsjonsanklager i helsedepartementet.

Amnesty International kaller behandlingen av Hajar Harb for et grovt overgrep mot pressefriheten og ber myndighetene i den Hamas-kontrollerte enklaven om å henlegge saken.

Harb skrev i 2016 om hvordan friske folk betalte leger på Gazastripen for å hjelpe dem med å omgå den israelsk-egyptiske enklaven ved å henvise de til sykehus i utlandet.

Hun ble dømt til seks måneders fengsel og bøter senere samme år. Harb anket, og tirsdag møtte hun i en domstol i Gaza by. Dommeren utsatte da rettsmøtet til mars.

Harb er den første journalisten som straffeforfølges for sitt arbeid av myndighetene på Gazastripen siden Hamas kom til makten i 2007, ifølge Fathi Sabah, en annen journalist som taler Harbs sak.

NTB
26. februar 2019 15:07

Riksadvokaten vil slå ned på trusler mot politikere

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil at påtalemyndigheten skal slå kraftigere ned på dem som truer politikere eller forsøker å kneble samfunnsdebatten.

I sitt årlige rundskriv til påtalemyndigheten peker Riksadvokaten ut hvilke saksområder som skal vies særlig oppmerksomhet ut over den daglige straffesaksbekjempelsen i samfunnet. I rundskrivet for 2019, som kom tirsdag, trekker Busch også fram viktigheten av å trygge demokratiets vilkår i Norge.

– Hatefulle og truende ytringer rettet mot politikere og andre samfunnsdebattanter fremstår som et økende problem. Det kan i ytterste konsekvens true demokratiet ved at personer trekker seg fra politiske verv eller velger ikke å delta i samfunnsdebatten, skriver Busch.

– Avskrekkende

Rundskrivet kommer samme dag som Borgarting lagmannsrett startet ankebehandlingen av saken der Mohyeldeen Mohammad (33) står tiltalt for å ha rettet trusler mot Venstre-politiker Abid Raja. Mohammad ble i Oslo tingrett i fjor dømt til to og et halvt års fengsel og til å betale Raja 150.000 kroner etter at han skjelte ut og truet politikeren på grunn av hans uttalelser om bruken av hijab og nikab i Norge.

– Påtalemyndigheten skal være oppmerksom på denne utviklingen og bringe passende saker inn for domstolen for å fastsette et straffenivå som både kan være avskrekkende og normdannende, skriver Riksadvokaten videre om dette i rundskrivet.

Journalister og dommere

Også medier og dommere i rettsvesenet blir spesielt nevnt i årets rundskriv. Med samme begrunnelse som for hatefulle ytringer mot politikere mener Riksadvokaten at trusler mot journalister er viktig å ettergå, samt at det bør legges ned strenge nok påstander, slik at en fri og uavhengig presse kan sikres i demokratiets interesse.

– Likeledes er tendensen med økt hyppighet av trusler og vold mot dommere bekymringsfull. Slike saker er alvorlige for de berørte aktørene og deres familier, men også fordi en negativ utvikling her kan rokke ved rettsstatens fundament, skriver Busch.

NTB
Til toppen