Nye notiser blir automatisk synlig

19. september 2018 15:43

Tidligere spaltist fikk sju års fengsel for Facebook-hets mot Suu Kyi

En tidligere spaltist er i Myanmar dømt til sju års fengsel for å ha skrevet krenkende meldinger om landets leder Aung San Suu Kyi på Facebook.

Ngar Min Swe er kjent skyldig i oppvigleri, og tirsdag falt dommen på sju års fengsel.

– Han ble dømt for å ha skrevet krenkende meldinger på Facebook mot regjeringssjef Aung San Suu Kyi, noe som førte til at folk fikk feil inntrykk av henne, sier en talsmann for en distriktsdomstol i Yangon til nyhetsbyrået AFP.

Myanmar er blitt kraftig kritisert for å stramme inn på ytringsfriheten etter at to myanmarske Reuters-journalister ble dømt til sju års fengsel i forbindelse med at de jobbet med å dokumentere drap på rohingyaer vest i landet.

Ngar Min Swe arbeidet som spaltist under den tidligere militærstøttede regjeringen. Etter at Suu Kyis parti NDL kom til makten i 2016, har han brukt sosiale medier til å legge ut en rekke negative meldinger om Suu Kyi og NDL.

Han ble pågrepet 12. juli, samme dag som han la ut en melding om at Suu Kyi hadde fått et kyss på kinnet av USAs daværende president Barack Obama under et statsbesøk i USA.

Både Ngar Min Swe og flere andre tilhengere av den tidligere militærjuntaen har de siste årene brukt sosiale medier til å legge ut sexistiske og andre krenkende meldinger om Suu Kyi.

NTB
19. september 2018 07:35

Woodwards Trump-bok har solgt over 1 million eksemplarer på en uke

På en uke har tidligere Washington Post-journalist Bob Woodward solgt 1,1 millioner eksemplarer av boken om USAs president, «Fear: Trump in the White House».

Allerede på utgivelsesdagen 11. september ble det solgt 900.000 eksemplarer, inkludert trykte bøker, lydbøker og digitale versjoner, ifølge forlaget Simon & Schuster.

– Det er kun ett ord som kan beskrive salget av Fear – og det ordet er «enormt», sier Jonathan Karp i Simon & Schuster.

– Det som er spesielt tilfredsstillende er verdsettelsen leserne og anmelderne har for integriteten og viktigheten av Bob Woodwards arbeid, tilføyer han.

Woodwards nye bok beskriver president Donald Trumps første 18 måneder i Det hvite hus og er basert på intervjuer med flere anonyme kilder som skal jobbe tett på presidenten. I boka siteres blant andre forsvarsminister Jim Mattis på at «Donald Trump har kunnskap som et barn», etter at Trump spurte om tilstedeværelsen på Koreahalvøya, mens stabssjef John Kelly skal ha sagt at presidenten «har gått av hengslene og er en idiot». Begge benekter at de har sagt noe slikt.

Trump selv har ved flere tilfeller kommet med krass kritikk mot boka og kaller den «oppspinn» og «en vits».

«Fear: Trump in the White House» er en av mange bøker som kommer med påstander om presidentens oppførsel og apparatet rundt ham. 2. oktober lanserer pornoskuespiller Stormy Daniels sin selvbiografi hvor hun går i detaljer om sitt påståtte seksuelle forhold til Trump.

NTB
18. september 2018 13:29

110.000 fikk med seg «Charterfeber»-premieren på TV 3

110.000 seere fikk med seg premieren på «Charterfeber», noe som gir TV 3 en andel på 27,2 prosent i den kommersielle målgruppa, ifølge en pressemelding. 

Kommunikasjonssjef i NENT, Line V. Hanum, sier det lover godt for den kommende sesongen. 

- Dette er en veldig god start for Charterfebers comeback. Det er også gøy å se at premieren, med Charter-kjendisene Hilde og Svein i spissen, danket ut dokusåpene som ble sendt på samme tidspunkt hos konkurrentene. Nå gleder vi oss til å vise nordmenns typiske Syden-ablegøyer hver ukedag denne høsten, sier kommunikasjonssjef Line Vee Hanum i NENT i en pressemelding. 

Eira Lie Jor
18. september 2018 13:17

Aune Sand får gjøre comeback på «Skal vi danse»

Aune Sand er invitert tilbake til programmet «Skal vi danse» etter at Frank Løke «fikk fyken».

Dermed er det klart at den fargerike kunstneren får en ny sjanse til å svinge seg i dansemanesjen, melder TV 2.

«Da Aune Sand fikk spørsmål i går kveld, så sa han øyeblikkelig «ja» til å komme tilbake til «Skal vi danse». Dersom noen faller fra eller trekker seg, sier reglene at de som sist røk ut blir spurt om å komme tilbake. Det har skjedd mange ganger tidligere», heter det i pressemeldingen.

– Det er et eventyr å være tilbake, sier Aune Sand i en kommentar. Han legger til:

– Dette er showbusiness, og det handler ikke om enkeltpersoner. Det handler om et fellesskap, og at de som sitter hjemme i sofaen har en fantastisk lørdagskveld hvor dans er i fokus.

Mandag kom nyheten om at TV 2 velger å stryke Frank Løke fra deltakerlisten etter at han overraskende dukket opp iført kun Borat-truse.

– Både helgens stunt som vi tok avstand fra, Løkes oppførsel i etterkant og uforutsigbarheten han representerer og tydelig gir uttrykk for, spiller inn i den beslutningen, uttalte programredaktør Jarle Nakken til VG.

NTB
18. september 2018 09:09

Fem Emmy-priser til The Marvelous Mrs. Maisel

Komiserien The Marvelous Mrs. Maisel gjorde storeslem under årets Emmy-utdeling og ble tildelt hele fem priser. Game of Thrones vant beste dramaserie.

Den amerikanske manusforfatteren Amy Sherman-Palladino (52) kan smile bredt etter å ha mottatt to priser for TV-komedien. Hun vant de to gjeve prisene for beste manus og regi for komiserie.

Serien som handler om en husmor på 50-tallet som bestemmer seg for å bli standupkomiker vant også prisen for beste komiserie.

Prisen for beste dramaserie gikk til HBO-serien Game of Thrones som hadde totalt 22 Emmy-nominasjoner. I tillegg vant Peter Dinklage prisen for beste mannlige birolle i dramaserie. I tillegg vant serien sju priser i Creative Arts Emmys for ti dager siden, skriver VG.

Totalt fem priser

The Marvelous Mrs. Maisel fikk hele fem priser. Skuespilleren Rachel Brosnahan vant beste kvinnelige hovedrolle i komiserie, og Alex Borstein ble berømmet for beste kvinnelige birolle i komiserie.

Tony Shalhoub som også er tilknyttet serien, var nominert til beste mannlige birolle i komiserie, men der var det Henry Winkler i Barry som stakk av med prisen. Fra Barry vant også Bill Hader beste mannlige hovedrolle.

Matthew Rhys vant prisen for beste mannlige hovedrolle i dramaserie for hans rolle i The Americans, mens beste kvinnelige dramaskuespiller ble Claire Foy i The Crown.

Fridde fra scenen

Regissør Glenn Weiss, som vant pris for regien av Oscar-utdelingen valgte å feire med å gå ned på kne foran kjæresten.

På scenen fridde han til Jan Svendsen og fikk ja.

– Lurer du på hvorfor jeg ikke vil kalle deg for kjæresten min? Det er fordi jeg vil kalle deg for konen min, sa Wess.

NTB
18. september 2018 07:32

Tidal tapte 28 millioner kroner i Europa i fjor

Pengene renner ut og egenkapitalen er tapt i den norskutviklede strømmetjenesten Tidal. De amerikanske eierne har forpliktet seg til å fylle på med penger.

Den norskutviklede strømmetjenesten Tidal, som er majoritetseid av rapperen Shawn Carter (48), kjent som Jay Z, tapte 28 millioner kroner i Europa i fjor, ifølge selskapets nylig fremlagte regnskap, skriver Dagens Næringsliv.

Men både Jay Z og de andre eierne sprøyter inn ny kapital i selskapet.

– Styret er av den oppfatning at Tidal Music as' likviditetssituasjon på balansedagen, forutsatt at de nåværende strategiplanene blir implementert og at de tilhørende kapitalkravene blir oppfylt, vil ha den nødvendige finansieringen for den kommende tolvmåneders perioden, skriver styret i regnskapet.

Tidal i Europa hadde inntekter på 779 millioner kroner i fjor, en liten oppgang fra året før som gjorde at Tidal gikk i pluss på driften.

I Norge tapte Tidal 10,5 millioner kroner før skatt, etter en omsetning på 26 millioner kroner, og vesentlig høyere kostnader. Også her er egenkapitalen tapt, skriver DN.

Til sammen har Jay Z og de andre eierne tao godt over en halv milliard kroner til sammen siden de kjøpte den norske strømmetjenesten i 2015.

NTB
17. september 2018 13:54

Overtidsdramaet mellom Rosenborg og Vålerenga ga Eliteserie-rekord for Discovery

320.000 TV-seere så eliteseriekampen mellom Vålerenga og Rosenborg på TVNorge søndag kveld. Det er rekord.

Oppgjøret er det mest sette siden Discovery tok over som rettighetshaver for Eliteserien i mars 2017.

I sluttminuttene, da RBK til slutt satte inn seiersmålet, var seertallet rundt 415 000, opplyser Discovery i en pressemelding.

– Dette er svært gledelig. Seerrekorder for lineær TV er sjelden kost, så dette unner vi oss å juble over, sier sportsdirektør i Eurosport og Discovery, Eirik Koren.

Den gamle seerrekorden stammet fra oppgjøret mellom Rosenborg og Brann i mai i år. Også det ble vist på TVNorge.

Foto: NTB Scanpix 

NTB
17. september 2018 10:32

Forskere: – Nødnettet kan bruke 5G allerede i 2020

Forskere ved Oslo Met mener at 5G-nettet allerede i 2020 vil være trygt nok til å brukes som nødnett. Det er flere år tidligere enn ventet.

Norges nye digitale nødnett er bare to år gammelt. Systemet skal sikre politiet, brannvesenet og helsevesenet en sikker måte å snakke sammen på i nødssituasjoner og er et separat nett hvor nødetatene kan kommunisere kryptert.

Kontrakten med operatøren for det digitale nødnettet utløper i 2026, og allerede i fjor ble det bestemt at nødnettet i fremtiden skal baseres på kommersielt mobilnett. Nå mener forskere at 5G-nettet kan være sikkert allerede om to år, melder NRK.

– I 2020 tror jeg sikkerheten vil være god nok til at man bør prøve. I mellomtiden trenger vi nyere applikasjoner som vil hjelpe oss å ivareta sikkerhet og trygghet på en bedre måte enn med bare tale og tekstmelding, sier professor Thanh Van Do ved OsloMet.

Forskerne ved Oslo Met ser på hvordan 5G-nettet kan gjøres sikkert for politi, brann og helse slik at det er trygt å utveksle både lyd og bilder. De regner med å ha konklusjonen klar til neste sommer.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har det kostet seks milliarder kroner å få dagens nødnett etablert og i gang. Avdelingsdirektør Sigurd Heier mener at nødnettet slik det er i dag kommer til å være bærebjelken i nød- og beredskapskommunikasjonen i Norge i mange år fremover.

Justisdepartementet vil starte en utredning av neste generasjons nødnett til neste år.

NTB - Per Helge Berg
Til toppen