Nye notiser blir automatisk synlig

24. mai 2017 13:55

NSM advarer om ny versjon av WannaCry-viruset

(NTB): En ny versjon av skadevaren WannaCry risikerer å angripe IT-systemer i Norge de neste dagene, advarer Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Skadevaren EternalRocks, også kjent som MicroBotMassiveNet, spres ved at infiserte maskiner leter tilfeldig på nett etter samme sårbarheter som ble utnyttet av WannaCry-viruset for kort tid siden, opplyser NSM til NTB.

Når en maskin først er infisert, vil den laste ned ytterligere skadevare som etablerer en bakdør på datamaskinen.

–Så langt har vi konkludert med at Eternal Rocks stoppes av ordinær oppdatering slik vi så etter WannaCry, sier avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i NSM.

Sikkerhetsmyndighetens operative senter NorCERT følger utviklingen fortløpende og vil varsle dersom situasjonen forverres.

Gard L. Michalsen
24. mai 2017 12:49

NRKs julekalender «Snøfall» blir til teaterforestilling

(NTB): Nå skal Oslo Nye Teater surfe videre på NRK-suksessen «Snøfall». Julekalenderen skal bli til to timers teaterforestilling, med premiere neste vinter.

Dagbladet melder at forfattersøstrene Hilde og Hanne Hagerup, som sammen med faren Klaus skrev manus til TV-versjonen, er godt i gang med å skrive handlingen om fra TV til teater.

– Vi tar tak i kjernehistorien og følge den, sier Hanne Hagerup til avisen.

Med på «Snøfall»-lasset blir også skuespillerne Johannes Joner i rollen som IQ og Trond Høvik, som gestaltet den godslige julenissen Julius. De ble sett av gjennomsnittlig 940.000 seere per episode, noe som gjør «Snøfall» til NRKs mest sette julekalender gjennom tidene.

Det ble belønnet også med en Gullrute for beste barne- og ungdomsprogram tidligere i mai.

Verken regissør eller øvrige skuespillere er bestemt, ifølge Dagbladet. Forestillingen får 2018-premiere.

Gard L. Michalsen
24. mai 2017 09:21

Til deg som synes det blir litt mye Donald Trump: Quartz har laget en 24-timers snooze-knapp for å få en liten pause

Blir det mye Donald Trump? Ja, for alle som beveger seg i nyhetsmedier eller sosiale feeder, blir det fort det.

Men nå kan leserne og følgerne av det amerikanske nettstedet Quartz velge å ta en pause, hvis det blir a little too much.

Ved siste oppdatering av appen fulgte det en snooze-knapp for å få en 24 timers politisk timeout og dermed et helt døgn uten nyheter eller notifications om den amerikanske presidenten.

Dette melder Niemanlab.org, som forteller at knappen ikke blir permanent: Det er tross alt viktig å følge med på nyhetene, mener Quartz.

Gard L. Michalsen
24. mai 2017 09:02

SSB: Arbeidsledigheten opp til 4,5 prosent

(NTB): Det var 124 000 arbeidsledige i mars. Det er 4,5 prosent av arbeidsstyrken, opp 0,2 prosentpoeng fra februar.

Det er litt mer enn det DNB Markets ventet i forkant av tallene. For mars ventet de at ledigheten skulle litt opp, til 4,4 prosent, skriver E24.

Fra desember 2016 til mars 2017 gikk den sesongjusterte arbeidsledigheten opp med 0,1 prosentpoeng, eller 2.000 personer.

Gard L. Michalsen
24. mai 2017 06:38

Forskningsrådet lyser ut over en milliard til bedrifter med gode ideer

(NTB): Forskningsrådet lyser ut en rekordstor pengesum til forskning i næringslivet. Over en milliard kroner skal brukes på gode ideer.

Alle bedrifter kan søke, og de bestemmer i hovedsak selv hva de vil forske på.

– Vi må tenke grønnere, smartere og mer nyskapende. Forskning og innovasjon kan få fram nye ideer og løsninger. Det kan bidra til å sikre og skape nye arbeidsplasser, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Regjeringen har styrket forskning og innovasjon med i alt over tre milliarder kroner siden 2013. Dette inkluderer Skattefunn-ordningen.

– Norske bedrifter kjemper i krevende verdensmesterskap hver dag. Gjennom den sterke satsingen regjeringen har på forskning og innovasjon, ruster vi næringslivet til å møte konkurransen. Jeg håper at flest mulig bedrifter nå benytter seg av muligheten til å søke Forskningsrådet om penger, sier Mæland.

Forskningsrådet lyser ut penger til næringslivet gjennom flere programmer. Den største utlysninger kommer gjennom programmet Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA).

Gard L. Michalsen
24. mai 2017 06:37

Kripos vurderer eget Facebook-politi

(NTB): Kripos arbeider med å få egne rettigheter og vurderer å opprette «uniformerte politiprofiler» som skal patruljere på Facebook, ifølge Dagens Næringsliv. 

Rent praktisk kan dette ifølge avisen bety at offisielle politimyndigheter kan få tilgang til for eksempel grupper som er lukket for offentligheten.

– Vi har sett på mulighetene for uniformerte profiler. Men har ikke avgjort om dette er noe vi skal gå for, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos.

Så langt har ikke Facebook gitt politiet profiler med utvidede rettigheter på nettsamfunnet, men politiet kan i stedet søke om innsyn i lukkede profiler i forbindelse med straffesaker.

Facebooks norske PR-byrå, Släger kommunikasjon, skriver i en epost at det sosiale mediet ikke har et konkret svar angående verifiserte politiprofiler på nettsamfunnet på nåværende tidspunkt.

Gard L. Michalsen
24. mai 2017 06:36

TV-komiker «frikjent» for grov vits om Trump og Putin

(NTB): USAs fjernsynskommisjon mener det ikke er grunn til å bøtelegge komiker Stephen Colbert for en grov vits om presidentene Donald Trump og Vladimir Putin.

En talsmann for den føderale kringkastingskommisjonen FCC sier de har mottatt «tusenvis» av klager på en vits Colbert kom med i en sen kveldssending 1. mai. I tråd med sine normale prosedyrer har FCC derfor undersøkt materialet. En av kommisjonens oppgaver er å undersøke påstander om uanstendig og usømmelig fjernsynsinnhold.

Konklusjonen fra FCC er at vitsen, som inkluderte de to presidentene og et grovt ord for penis, ikke ga grunnlag for noen reaksjon overfor Colbert. Den profilerte komikeren og leder det politisk pregede «Late Show», der det hagler av Trump-vitser, som er blitt et av de mest populære programmene i sin sjanger.

 

Gard L. Michalsen
23. mai 2017 15:31

Stortinget utsetter åndsverklov til høsten

 

(NTB): Stortingets familie- og kulturkomité trenger mer tid, og utsetter behandlingen av den omstridte åndsverkloven til høsten.

Komiteen hadde opprinnelig frist på seg til 1. juni med å avgi innstilling til lovforslaget som ble fremmet 5. april i år. Men etter mange innvendinger og innspill utsettes saken til høsten.

– Åndsverkloven er vår kanskje viktigste kulturlov. Den må balansere mange ulike hensyn for å sikre kunstnernes inntekter, og muligheten for kunstnerisk næringsliv. Det er kommet fram mange konkrete innspill til endringer, heter det i en felles pressemelding fra komitéleder Svein Harberg (H) og saksordfører Arild Grande (Ap).

Komiteen vil ta seg tid til nye avklaringer med Kulturdepartementet og åpner for nye høringer til høsten.

Flere kunstnerorganisasjoner har reagert kraftig på formuleringer i lovteksten som etter deres mening overfører opphavsretten fra ansatt til arbeidsgiver. Flere norske artister mobiliserte mot forslaget med å fjerne musikken fra sine musikkvideoer får å rette søkelys på hvor viktig åndsverkloven er for artister.

Kulturdepartementet argumenterte for at endringene av arbeidsgiverregelen i den nye loven ikke endrer dagens praksis, men innebærer en lovfesting av dagens praksis.

– Hensikten med ny lov er å forenkle, tydeliggjøre og modernisere disse bestemmelsene slik at loven blir mer effektiv og lettere å bruke, het det i redegjørelsen fra departementet.

Gard L. Michalsen
Til toppen