Nye notiser blir automatisk synlig

24. april 2017 06:36

En av fem vil slutte i jobben for å bli gründer

(NTB): En av fem nordmenn sier de vurderer å slutte i jobben for å skape sin egen arbeidsplass, viser en ny arbeidsmarkedsanalyse. 

Av 33 land i rekrutteringsselskapet Randstad Workmonitors analyse, kommer Norge på 20. plass med 21 prosent som sier de kunne tenke seg å starte for seg selv, skriver Dagens Næringsliv.

Administrerende direktør Eivind Bøe i Randstad Norge kaller det et interessant paradoks.

–Sju av ti nordmenn synes norske myndigheter aktivt støtter gründerbedrifter, og her scorer vi over det globale gjennomsnittet. Norge er altså et av landene med best forutsetninger for å skape noe nytt, men samtidig er vi blant dem som er minst villige til å satse. Det sier antakelig mye om nordmenns søken etter trygghet, og om lav arbeidsledighet og våre gode lønns- og sosiale ordninger, sier han til avisen. På topp kommer India med 56 prosent som ønsker gründer-livet.

På spørsmål om arbeidstakere vil starte for seg selv om de mister jobben, svarer 28 prosent i Norge ja.

Gard L. Michalsen
24. april 2017 06:36

Spesialenheten ferdig med etterforskning av varslersak i Bergen

(NTB): Spesialenheten for politisaker har etterforsket ferdig saken der en varsler meldte at politiet i Bergen nedprioriterer narkotikakriminalitet.

– Etterforskningsavdelingen holder nå på med å skrive en skriftlig innstilling til sjefen for Spesialenheten, hvor faktum fra etterforskningen oppsummeres og det foretas en vurdering og anbefaling om konklusjon, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten Øst-Norge til VG.

29 avhør av personer med status som vitner er gjennomført. Øyen kan ikke si når en avgjørelse kan foreligge.

VG skrev i november at en av nestorene ved etterretnings- og spaningsavsnittet (ESA) leverte en varsler-rapport som viser til stående ordrer om at politiet ikke skal gripe inn mot grov narkotikakriminalitet.

– Mannskaper blir pålagt ikke å gripe inn mot personer som mistenkes for grove narkotikaforbrytelser, og å avdekke disse personenes narkotikalangere, het det i rapporten. I 2015 initierte ESA kun tre narkotikasaker. I 2016 hadde de ikke noen. Unnlatelsen betegnes som mulige brudd på straffeprosess- og politiloven.

Gard L. Michalsen
24. april 2017 06:33

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet krever drift av norske nettverk i Norge

Mobil- og bredbåndsnett i Norge må driftes her i landet, mener Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). 

– Vi må erkjenne betydningen de sivile kommersielle nettene har fått for samfunnet og totalforsvaret. Spørsmålet er om vi vil være komfortable dersom vi kommer i en vanskelig situasjon og er avhengig av tjenester fra utlandet, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i Nkom til Dagens Næringsliv.

Forslaget kommer etter at det i vinter ble kjent at IT-arbeidere i India hadde tilgang til deler av nødnett-systemet, som benyttes av politi, brann- og helsevesen. Nødnettets underleverandør Broadnett har nå flyttet it-virksomheten fra India til Norge.

Lunde sier NRK-serien «Valkyrien» viser hvor sårbar infrastrukturen er.

– Serien satte ting på spissen på en visuell og god måte, og viste hvor avhengig man i dag er av de komplekse digitale verdikjedene som er utsatt for andre sårbarheter enn hva man hadde i den analoge verdenen.

Statssekretær Reynir Johannesson (Frp) i Samferdselsdepartementet sier Nkoms forslag er et godt grunnlag å jobbe videre med.

Gard L. Michalsen
21. april 2017 13:40

NRK-direktør skal lede europeisk kringkastingsforum

NRK-direktør Olav Nyhus er valgt som ny leder for den europeiske kringkastingsunionens forum for jurister og EU-eksperter.

Det melder NRK sin kommunikasjonsavdeling på sine nettsider.

Gjennom dette vervet vil han bli en sentral kraft i den europeiske kringkastingsunionens (EBUs) arbeid for å sikre allmennkringkasternes posisjon og rammevilkår.

Nyhus ser det som en svært spennende utfordring å ha blitt valgt til denne oppgaven, skriver de.

Erik Waatland
21. april 2017 10:00

Hvilke unge kreatører lager den beste avisannonsen? 120 påmeldt til årets Gulltusjen

Totalt 120 deltakere er nå klare for Gulltusjen. Konkurransen går av stabelen på Westerdals Oslo ACT onsdag 26. april. 

- Ved hjelp av blokk og tusj skal unge kreative under 30 år kjempe om heder og ære. Det er avisannonsen som står i fokus, skriver Amedia Marked, som er arrangør av konkurransen - i samarbeid med Cannes Lions-representant CAPA Kinoreklame og Westerdals.
I konkurransen får teamene i oppgave å skissere en avisannonse for ett gitt produkt i løpet av seks timer, kun ved hjelp av papir og tusj. 

Vinneren er teamet som kommer opp med den beste ideen.

Er vinnerteamet studenter premieres de med en pengepremie på 20.000 kroner. Dersom vinnerteamet jobber i et reklamebyrå premieres de med en reise til Cannes i juni, der de får representere Norge i Young Lions Print Competition.

- Amedia Marked har det største nettverket av aviser her til lands. For oss er det viktig at yngre kreatører blir bevisste på avis som mediekanal, hvilke muligheter som foreligger og ikke minst hvilken effekt bruk av print som mediekanal gir. Med en konkurranse som Gulltusjen setter vi nettopp papirannonsen i fokus, sier salgssjef i Amedia Marked, Vegard Kvalvaag (bildet).

Blant de 120 deltakerne finner vi representanter fra de fleste av de største reklamebyråene her til lands, samt studenter fra blant annet Westerdals, Høyskolen Kristiania, Emergence School of Leadership med flere. 

Dette er årets jury: Knut Røse, Client service director i Empefire, Mari Engen, Account Manager i SMFB, Tor Martin Bøe, AD i Knowit og Vegard Kvalvaag, salgssjef i Amedia Marked. 

Gard L. Michalsen
21. april 2017 08:15

TV-vert Bill O'Reilly kan få over 200 millioner kroner

TV-kommentatoren får en årslønn når han forlater kanalen Fox, ifølge New York Times, skriver VG.

Denne uken ble det kjent at TV-kanalen Fox har avsluttet samarbeidet med Bill O'Reilly (67), som har ledet det konservative programmet The O'Reilly Report siden 1996.

Han må nå forlate i Fox i på grunn av påstandene om seksuell trakassering av flere kvinner.

O'Reilly forlater TV-kanalen med en sluttpakke på opptil 25 millioner dollar, ifølge New York Times, skriver VG.

Erik Waatland
21. april 2017 07:34

Julie Brodtkorb forlater politikken

Stabssjef Julie Brodtkorb slutter ved Statsministerens kontor og avslutter sin politiske karriere etter 16 år som en av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere.

– Jeg har hatt drømmejobben. Men det er en tid for alt. Tre og et halvt år som stabssjef ved SMK ble nok. Å kombinere stabssjefrollen med hverdagen som alenemor til tre har vært krevende for alle parter. Jeg har ikke hatt noen Sindre som har kunnet ta ansvaret hjemme, og jeg har ingen familie i Oslo. Jeg håper jeg får jobber som krever mye av meg, men jeg skal ikke være tilgjengelig 24 timer i døgnet, 365 dager i året, sier Julie Brodtkorb til Dagbladet.

Hun gir seg fra og med fredag, og Lars Øy, som også har vært en av Solbergs nære medarbeidere gjennom en årrekke, tar over jobben.

– Jeg føler at nok er nok, for meg og barna. Min kjæreste bor i Portugal og har gjort det så lenge vi har vært sammen. Jeg har kommet til et punkt hvor det er naturlig for meg å overlate jobben til en annen, konstaterer Brodtkorb.

Erik Waatland
20. april 2017 13:35

Vi bruker rekordmye tid på internett

I 2016 brukte nordmenn mer tid på internett enn noen gang før. Hele 89 prosent av oss er på nett daglig. Nettavisene er i ferd med å gi papiravisene nådestøtet.

I 1997 leste 84 prosent av befolkningen en eller flere papiraviser hver dag. I 2016 var andelen 39 prosent, ned fra 42 prosent i 2015, viser tallene i Norsk Mediebarometer fra Statistisk sentralbyrå. Også andelen som abonnerer faller, fra 50 prosent i 2015 til 44 prosent i fjor. Det er bare et tidsspørsmål før den første papiravisen forsvinner.

Den daglige lesingen av nettaviser derimot, steg med 5 prosent i fjor, fra 51 prosent i 2015 til 56 prosent i 2016. Økningen av avislesere på nett betyr at den totale andelen av befolkningen som leser aviser, enten på papir eller nett, har vært ganske stabilt, fra 72 prosent i 2015 til 73 prosent i fjor.

Bruken av nettet generelt har økt kraftig de siste årene, og 2016 var ikke noe unntak. Andelen internettbrukere per dag var på 87 prosent i 2015 og 89 prosent i 2016. Tidsbruken på internett øker også, fra 127 minutter daglig i 2015 til 140 minutter i 2016.

Aldri før har befolkningen brukt så mye tid i gjennomsnitt på nettet per dag. Økningen gjelder både menn og kvinner og for alle over 15 år.

Facebook holder stillingen som det mest populære sosiale mediet. Av dem som er på internett i løpet av en gjennomsnittsdag, hadde 72 prosent i 2016 vært innom Facebook, og 50 prosent hadde vært innom andre sosiale medier.

Mange eksperter mener at det bare er et tidsspørsmål før TV-titting på vanlig TV forsvinner, men tallene fra Norsk Mediebarometer tyder på at det foreløpig ikke er noe som er rett rundt hjørnet.

Mens den totale andelen TV-titting lå på 67 prosent i fjor, det samme som året før, er det bare 12 prosent som oppgir at de ser på TV via strømming på nettet. I fjor så vi gjennomsnittlig på TV i 112 minutter per dag, en liten øking fra 2015 da vi brukte 107 minutter.

Andelen som lytter på lydmedier totalt sett (utenom radio) ligger på 37 prosent. Av disse strømmer hele 70 prosent lyden. Det er dobbelt så mye som for bare fem år siden. I 2016 hørte bare 12 prosent på musikk fra CD-spiller. Strømming av video ligger stabilt på 26 prosent.

I løpet av 2017 slukkes det landsdekkende FM-nettet. I 2016 hadde 57 prosent av befolkningen tilgang til dab-radio, men bare 25 prosent lyttet til dab-radio i løpet av en gjennomsnittsdag. 11 prosent lyttet på nettradio, mens 55 prosent daglig lytter på vanlig radio. Radiolyttingen sett under ett ligger på 59 prosent totalt i 2016, det samme som året før.

(©NTB)

Erik Waatland
Til toppen