Nye notiser blir automatisk synlig

24. februar 2017 21:21

CNN, New York Times og flere medier ble utestengt fra Trumps pressebriefing fredag

(NTB): CNN og The New York Times var blant dem som ble utestengt da Det hvite hus fredag håndplukket nyhetsmedier som fikk møte Donald Trumps talsmann Sean Spicer.

Journalister fra en rekke medier ble nektet adgang til brifingen med Spicer, melder The New York Times og CNN. Også Politico og Buzzfeed ble utestengt, i tillegg til store deler av den utenlandske pressen som vanligvis er til stede på pressekonferansene i Det hvite hus.

Nyhetsbyrået Associated Press og magasinet TIME boikottet brifingen, skriver CNN.

De store TV-kanalene som fikk komme inn i rommet der Spicer inviterte til et eget møte i stedet for den ordinære pressekonferansen, var NBC, ABC, Fox News og CBS.

Breitbart, Washington Times og One America News Network deltok også.

Det hvite hus har ennå ikke kommet med noen forklaring på forskjellsbehandlingen.

Journalistene som ble nektet adgang, jobber for medier som Trump tidligere har kritisert og anklaget for å formidle såkalte falske nyheter.

New York Times-redaktør Dean Baquet sier avisa aldri har opplevd noe lignende i Det hvite hus.

The White House Correspondents' Association, som representerer pressen i Det hvite hus, reagerer kraftig på opptredenen.

– Vi oppfordrer organisasjonene som ble sluppet inn, til å dele deres materialet med andre i pressekorpset som ikke fikk komme inn. Styret vil ta opp saken med Det hvite hus' stab, sier foreningens leder Jeff Mason i en uttalelse.

Pressemøtet ble holdt få timer etter at Trump i en tale gikk til nok et frontalangrep på mediene.

– Tilsynelatende er det sånn de tar igjen når du rapporterer fakta de ikke liker, heter det i en reaksjon fra CNN.

Gard L. Michalsen
24. februar 2017 07:29

Svenskekongen forsvarer pressen

Kong Carl Gustav tar mediene i forsvar etter at han onsdag besøkte Malmö sammen med dronningen og Canadas generalguvernør.

I et intervju med Sydsvenskan torsdag sier han at det er behov for seriøse medier som kan håndtere kildekritikk. Men han understreker at det er viktig for bildet av Sverige at det fortelles om mer enn vold og drap.

– Det er viktig at man også gir gode eksempler. Det er meget god utvikling og god forskning, som vi ikke engang kjenner til her i Sverige. På høyskolen i Malmö gjøres det for eksempel mye god forskning om integrasjonsspørsmål, sier kongen.

Intervjuet er gjort etter at Sverige har fått oppmerksomhet verden over som følge av at USAs president Donald Trump trakk fram Sverige som et negativt eksempel på hvordan det går når innvandringen er stor.

Trump så ut til å referere til en konkret hendelse som hadde skjedd i Sverige kvelden før, men det viste seg senere at han snakket om en TV-reportasje på Fox News. Senere har svenske medier faktasjekket reportasjen og funnet en rekke feil og overdrivelser.

Men ikke alle svensker er uenige med Trump. I et innlegg i Wall Street Journal torsdag skriver lederne i det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna at "Trump har rett".

– Han forstår situasjonen. Sverige har siden 2014 tatt imot flere flyktninger per innbygger enn noe annet europeisk land. 80 prosent av dem som kom i 2015, hadde ikke pass eller ID. Flertallet kom fra muslimske land, skriver de og kobler i likhet med Trump innvandringen til sosial uro, opptøyer og kriminalitet.

Erik Waatland
23. februar 2017 11:07

Vigdis Hjort og Henrik Nor-Hansen nominert til Nordisk råds litteraturpris

Vigdis Hjort og Henrik Nor-Hansen er norske kandidater til Nordisk råds litteraturpris 2017.

Hjort er nominert for romanen "Arv og miljø", Henrik Nor-Hansen for romanen "Termin. En fremstilling av vold i Norge".

Det er i alt 12 nominerte til prisen, som deles ut i Helsingfors 1.november. I fjor gikk prisen til svenske Katarina Frostenson. (NTB)

Erik Waatland
23. februar 2017 07:45

Klinikker reklamerer ulovlig for Botox

Klinikker må skjerpe seg og føle regelverket, er meldingen fra Statens legemiddelverk etter klinikkers ulovlige markedsføring av Botox. 

Nettavisen KRSby har undersøkt ti av Kristiansands klinikker, hvorav åtte reklamerer med rabatterte botox-behandlinger på sosiale medier.

–Dette er ulovlig markedsføring som bryter med de lover og forskrifter som legemiddelverket forvalter, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Han sier aktører over hele landet synder mot loven som forbyr å bruke legemiddelnavn i markedsføring, og tilsynet har sendt flere advarsler.

–Bak klinikkene er det også en ansvarlig lege som må foreskrive dette, og det bør være et minimum at denne fagpersonen kjenner regelverket. Dessverre er det flere som ikke tar dette på alvor, sier Madsen til avisen.

For ett år siden irettesatt legemiddelverket bloggeren Sophie Elise Isachsen etter et Botox-innlegg der hun tilbød sine lesere avslag på behandlinger ved en klinikk i Oslo.

Erik Waatland
23. februar 2017 07:43

EU leverer mengder av spionteknologi til diktaturer

EU har innført restriksjoner som skal hindre at diktaturstater bruker europeisk spionteknologi mot sine motstandere. Likevel fortsetter eksporten i stor stil.

I samarbeid med flere andre europeiske aviser har danske Information kartlagt eksporten av cyber-overvåkingsutstyr. Siden 31. desember 2014 har EU krevd at myndighetene må gi tillatelse når denne typen utstyr skal eksporteres til land utenfor unionen.

Avisens gjennomgang viser at det i rundt 30 prosent av tilfellene er blitt gitt tillatelse til eksport til land som av tenketanken Freedom House regnes som "ikke frie". Blant dem er for eksempel De forente arabiske emirater, som er kjent for å overvåke fredelige kritikere. Likevel har både Danmark og Storbritannia gitt tillatelse til å selge systemer for masseovervåking av internettrafikk til landet.

I 52 prosent av sakene har utstyret gått til land som bare regnes som "delvis frie".

Erik Waatland
23. februar 2017 07:40

Indias største mobiloperatør overtar Telenor India

Telenor ASA har torsdag inngått en avtale med Bharti Airtel Limited (Airtel) om at Airtel tar over Telenor India.

Som Indias største mobiloperatør har Airtel over 269 millioner abonnenter og en markedsandel på over 33 prosent, målt i omsetning.

– Airtel tar over Telenor Indias mobilfrekvenser, lisenser og virksomhet, inkludert ansatte og kundebasen på 44 millioner abonnenter. Telenor India vil fortsette sin virksomhet som normalt inntil transaksjonen er gjennomført, heter det i en børsmelding fra Telenor ASA.

Konsernsjef Sigve Brekke sier han er fornøyd med avtalen og mener den er til det beste for Telenors kunder og ansatte i India.

– Avgjørelsen om å gå ut av det indiske markedet har ikke vært lett, men vår vurdering er at de betydelige investeringene som hadde vært nødvendige for å sikre Telenor Indias fremtidige virksomhet, ikke ville gitt en akseptabel avkastning, sier Brekke.

(NTB)

Erik Waatland
22. februar 2017 17:15

HRW: Journalist i Usbekistan løslatt etter 18 års fengsel

(NTB): Myndighetene i Usbekistan har løslatt den ledende journalisten Muhammad Bekjanov etter 18 år i fengsel, ifølge Human Rights Watch. 

Opposisjonstilhengeren Muhammad Bekjanov, som ble fengslet i 1999 og har sonet en av verdens lengste fengselsstraffer som journalist, er løslatt.

Det opplyser Bekjanovs familie til aktivister i Human Rights Watch. Myndighetene har foreløpig ikke bekreftet løslatelsen. Men Bekjanovs datter, som bor i USA, skrev på Facebook at hun var "glad" for at faren ble løslatt, men også "sint" fordi faren "uten grunn har mistet 18 år av livet".

Bekjanov var redaktør for en ledende opposisjonell avis i Usbekistan, da han ble pågrepet og fengslet i 1999 siktet for å ha vært delaktig i en serie bombeattentater. Men hans tilhengere har hele tiden hevdet at saken mot han var iscenesatt for å kneble avisa.

Den tidligere sovjetrepublikken Usbekistan er kjent som et av verdens mest undertrykkende regimer. Løslatelsen av Bekjanov kommer i kjølvannet av at landets mangeårige diktator Islam Karimov døde i september i fjor. I januar ble det kjent at myndighetene i landet har gitt amnesti til nærmere 40.000 straffedømte og varetektsfengslede.

Gard L. Michalsen
22. februar 2017 14:06

Amnesty: Tyrkia versting på menneskerettigheter

(NTB): Tyrkia var blant landene der man så de alvorligste bruddene på menneskerettighetene i 2016, ifølge menneskerettighetsgruppa Amnesty.

I sin årlige rapport som ble offentliggjort onsdag, skriver Amnesty at ytringsfriheten i Tyrkia er kraftig innsnevret. Blant annet er 118 journalister fengslet og 184 medier stengt som følge av at myndighetene innførte unntakstilstand etter kuppforsøket i juli 2016.

Menneskerettighetsgruppen peker på en økning i Tyrkia i antall rapporterte tilfeller av tortur og mishandling i varetekt i områder som er ilagt portforbud mens regjeringsstyrker kjemper mot kurdiske opprørsgrupper, og umiddelbart etter kuppforsøket.

– Da vi skulle rapportere om utviklingen, måtte vi dessverre se mot Tyrkia for å finne de mest sjokkerende eksemplene, sa forsker Andrew Gardner da han presenterte rapporten for pressen i Istanbul onsdag.

Gard L. Michalsen
Til toppen