Nye notiser blir automatisk synlig

18. juli 2018 09:33

Journalister beskutt i Nicaragua

Minst to personer omkom da styrker som støtter Nicaragua-president Daniel Ortega angrep regjeringsmotstandere i Masaya tirsdag.

Opprørspoliti og halvmilitære styrker rykket tirsdag inn i en bydel i Masaya, sør for Managua, for å knuse motstanderne av president Daniel Ortegas regime. De to som er bekreftet døde, er en voksen kvinne og en politimann, ifølge Vilma Nunez som leder Nicaraguas senter for menneskerettigheter.

Rundt 40 lastebiler tok seg inn i Masaya fra fire retninger og dannet en ring rundt den opprørske bydelen Monimbo, som er blitt aktivistenes kjerneområde. Innbyggere forteller at over 1.000 menn med automatvåpen tok seg inn i byen på morgenen. Øyenvitner ringte inn til radiostasjoner i Managua og fortalte om kimende kirkeklokker som ble overdøvet av skuddsalver.

– De angriper oss fra flere forskjellige innganger i Monimbo, fortalte leder for studentenes protestgruppe, Christian Fajardo, i en tekstmelding til AFP.

Angrepet kommer få dager etter at studentene ble angrepet av presidentens tilhengere som åpnet ild mot dem ved et universitet i Managua fredag. Rundt 200 studenter måtte søke tilflukt i en kirke, før kirkelederne fikk forhandlet fram en avtale om fritt leide for studentene lørdag. To studenter ble drept av politimenn.

Det nye angrepet mot Monimbo viser at presidenten fortsetter å bruke makt for å slå ned på motstanderne. Hans regjering hevder den kun frigjør byer hvor demonstranter og motstandere har vært aktive. En gruppe journalister som forsøkte å ta seg inn til Monimbo for å få bekreftet situasjonen, ble beskutt av regjeringstilhengere for å forhindre at de nærmet seg.

Rundt 280 mennesker er blitt drept siden demonstrasjonene og opptøyene startet 18. april.

NTB
17. juli 2018 13:46

Menneskerettsdomstol med dom mot russisk drapsetterforskning på journalist

Russland er felt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for manglende etterforskning av drapet på den Kreml-kritiske journalisten Anna Politkovskaja.

Ifølge domstolen har russiske myndigheter ikke iverksatt tilfredsstillende etterforskningstiltak for å finne den eller de som sto bak og eventuelt bestilte drapet.

Dommerne mener at etterforskerne også burde ha undersøkt muligheten for at agenter fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB eller myndighetene i den russiske republikken Tsjetsjenia hadde gitt drapsordren.

Politkovskaja arbeidet som gravejournalist for Novaja Gazeta og skrev blant annet om Russlands politikk i Tsjetsjenia. Hun ble skutt og drept i en trappeoppgang ved sin egen leilighet i Moskva i 2006. Drapet skjedde på president Vladimir Putins 54-årsdag.

Russland blir som følge av brudd på den europeiske menneskerettskonvensjonen dømt til å betale i alt 20.000 euro til fire av Politkovskajas familiemedlemmer, hennes mor, søster og to barn.

Fem menn er dømt for drapet, men familien klaget likevel saken inn for domstolen i Strasbourg fordi de mente at etterforskningen var mangelfull.

Politkovskaja var blant annet kjent for sin bok «Putins Russland» der hun beskriver Russlands overgrep mot sivile i Tsjetsjenia. For sitt arbeid ble hun truet, fengslet og tvunget i eksil i Østerrike. Da hun i 2004 var på vei til byen Beslan for å dekke gisselkrisen på en skole der, ble hun forgiftet. Giftstoffet ble aldri avslørt ettersom sykehuspersonell skal han fått beskjed ovenfra om å destruere blodprøvene hennes. I 2004 mottok hun Olof Palme-prisen for sitt arbeid for menneskerettigheter.

NTB
17. juli 2018 08:20

Aksjefall for Netflix etter skuffende abonnentvekst

Netflix fikk én million færre nye abonnenter enn forventet i andre kvartal. Strømmegigantens aksje falt 14,05 prosent på ettermarkedet da nyheten ble kjent.

Antall abonnenter økte med 5,2 millioner til totalt 130 millioner i andre kvartal. Økningen er like stor som for tilsvarende periode i 2017, men samtidig mindre enn hva streamingstjenesten hadde forventet, ifølge en pressemelding.

Aksjene falt dermed 14,05 prosent til 344.21 dollar, tilsvarende rundt 2.800 norske kroner.

– Vi hadde et sterkt, men ikke fantastisk andre kvartal. Inntekter, marginer og omsetning var i tråd med våre prognoser, sa Netflix til sine aksjonærer.

Selskapet la også til at de begynner å bli «kunstnerisk ledende» i noen kategorier med deres originale innhold, etter å ha mottatt nok Emmy-nominasjoner til å slå HBOs 17 år lange seiersrekke.

Netflix opplyste videre at de hadde en fortjeneste på 348 millioner dollar med 3,9 milliarder i det andre kvartal, sammenlignet med nettoinntekten på 66 millioner og 2,8 milliarder samme periode i fjor.

NTB
17. juli 2018 07:55

Telenor-resultatet faller i andre kvartal

Telenor skuffer analytikerne med et driftsresultat i andre kvartal på snaue 5,8 milliarder kroner, en nedgang på 800 millioner kroner fra samme kvartal i fjor.

Det norske telekomkonsernets omsetning var på 27,5 milliarder kroner i årets andre kvartal, ned med 829 millioner kroner fra samme periode i 2017.

Driftsresultatet falt fra 6,6 milliarder kroner i andre kvartal i fjor til i underkant av 5,8 milliarder i år.

Samtidig fikk selskapet et resultat før skatt på 4,1 milliarder kroner, en kraftig økning fra 1,7 milliarder i dette kvartalet i fjor.

Telenor-sjef Sigve Brekke velger til tross for det skuffende resultatet å fokusere på det positive – nye kunder og det han beskriver som solide prestasjoner både i Skandinavia og i Asia:

– Halvveis inn i 2018 fortsetter Telenor å tiltrekke nye kunder og leverer solide prestasjoner. I andre kvartal ser vi robust utvikling i Skandinavia, spesielt i mobilmarkedet i Norge. I Malaysia økte inntektene for andre kvartal på rad som følge av målrettede tiltak for å reposisjonere selskapet. I Pakistan og Bangladesh, to markeder i hurtig utvikling, økte vi antall kunder og styrket våre posisjoner. Vi fikk to millioner nye mobilkunder i kvartalet, og har nå 172 millioner kunder, fastslår Brekke.

Han kommer imidlertid ikke bort fra at resultatet skuffer analytikerne. I flere kvartaler på rad har selskapet levert sterke resultater. Analytikerne hadde i snitt ventet et driftsresultat på 6,3 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt , men leverte altså et resultat som var en halv milliard svakere.

Samtidig er selskapet i full sving med programmer for kostnadskutt, og opplyser at driftskostnadene er blitt kappet med nesten 1 milliard kroner hittil i år.

Arbeidet med forenkling og effektivisering fortsetter å gi gode resultater, og besparelsene er nå mer strukturelle. Hittil i år har driftskostnadene blitt redusert med nær én milliard kroner.

For Telenors aksjonærer var nettoresultatet 2,6 milliarder kroner, noe som betyr 1,78 kroner per aksje.

Framover opprettholder selskapet utsiktene for 2018 om en såkalt organisk vekst i abonnements- og trafikkinntektene på 1 til 2 prosent. Den organiske EBITDA-veksten vil ligge på 2 til 3 prosent og det vil bli brukt 17 til 18 milliarder kroner på investeringer når man ser bort fra lisenser og spektrum.

NTB
16. juli 2018 11:18

Telegigant med milliardoppkjøp av norsk IT-selskap

Den franske telegiganten Orange har kjøpt alle aksjene i det norske IT-selskapet Basefarm Holding for 3,3 milliarder kroner.

Det opplyser Orange i en pressemelding mandag formiddag.

Dagens Næringsliv skriver at oppkjøpsselskapet Abry Partners har fått en fortjeneste på rundt 2,6 milliarder kroner på salget til Orange, ettersom de kjøpte Basefarm i 2012 for 700 millioner kroner.

IT-selskapet utvikler nettbaserte sky- og big dataløsninger, og har virksomhet i Norge, Sverige, Nederland, Østerrike og Tyskland. Selskapet ble startet opp i 2000 og har rundt 550 ansatte.

I fjor omsatte de for 868 millioner kroner, men endte med et underskudd på 54 millioner før skatt.

Orange er et globalt merkenavn som brukes av France Télécoms aktiviteter innen mobiltelefoni og internettjenester. Oppkjøpet av Basefarm fullføres etter planen i tredje kvartal i 2018, gitt at det godkjennes av relevante konkurransemyndigheter, skriver Orange.

NTB
14. juli 2018 09:06

G19-EM sendes på TV 2

TV 2 sørger for at norske fjernsynsseere får se Erling Braut Håland og de andre norske G19-spillerne i aksjon under EM i Finland.

Bare tre dager før EM-starten kan kanalen opplyse at den har kjøpt rettighetene til mesterskapet. Norge EM-åpner mot Portugal mandag ettermiddag.

Senere i gruppespillet skal Norge møte vertsnasjonen Finland og Italia i jakten på semifinalebillett.

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen forteller at TV 2 har fått stadig flere spørsmål fra publikum om hvorvidt kanalen skal sende mesterskapet.

– Interessen har naturligvis økt i takt med Erling Braut Hålands sensasjonelle scoringsform. Molde-spissen var toppscorer i hele EM-kvalifiseringen, og sluttspillet blir et nytt utstillingsvindu for et av de mest ettertraktede talentene Fotball-Norge noen gang har sett, sier Hagen.

EMs gruppe B består av England, Frankrike, Tyrkia og Ukraina.

NTB
13. juli 2018 06:42

USA gjør nytt forsøk på å stanse Time Warner-oppkjøp

USAs justisdepartement vil anke kjennelsen som banet vei for AT&Ts fusjon med Time Warner.

Justisdepartementet tapte i juni sitt søksmål mot avtalen mellom de to selskapene, men fortsetter kampen i rettsvesenet. Avtalen er verdt 85 milliarder dollar, nesten 685 milliarder kroner.

Den ble offentliggjort for over et år siden og innebærer at Time Warner-selskaper som HBO og CNN blir del av AT&Ts enorme nettverk for bredbånd og kabel-TV.

Justisdepartementet mener fusjonen vil skade konkurransen og svekke forbrukernes vilkår. Men regjeringen klarte ikke på noen punkter å bevise sine påstander, ifølge kjennelsen fra en føderal domstol i juni. Dommeren advarte samtidig mot å forsøke å forsinke fusjonen og mener det vil forårsake uopprettelig skade på de to selskapene.

Kritikere har sagt at avtalen vil gi for mye makt over medieindustrien til ett enkelt selskap og gjøre AT&T i stand til å sikre seg viktig innhold fra konkurrenter eller heve prisene.

NTB
12. juli 2018 10:15

74.000 nordmenn blir tvangstrukket NRK-lisens fra trygd og lønn

Over 74.000 nordmenn som ikke betalte NRK-lisensen i januar blir nå tvangstrukket beløpet de skylder fra trygd eller lønn.

De som ikke betalte lisensen innen fristen 31. januar blir trukket den opprinnelige summen på 1.485 kroner, i tillegg til en avgift på 1.130 kroner, ifølge Nettavisen.

Blant de 74.000 som nå blir tvangstrukket, er flest i aldersgruppen 40 til 49 år.

I tillegg er det en overrepresentasjon av menn blant dem som har noe uoppgjort med statskanalen.

Ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kan det ha en sammenheng med hvem som står oppført som eier av TV-apparat i hjemmet.

– Dette ser vi også på forsikring og lån. Mannen står som eier. Opp gjennom årene har jeg også møtt mange menn som er sinte på NRK-avgiften, og ikke så mange kvinner, sier Kvadsheim til Nettavisen.

Ifølge Kvadsheim ligger NRK-lisensen ofte i toppen av kreditorenes prioriteringsliste.

– De kommer også raskt fram til trekk, så NRK-regningen bør man ikke nedprioritere. Det blir dyrt, sier han.

NTB
Til toppen