Nye notiser blir automatisk synlig

26. mai 2018 07:27

John Arne Riise til sak mot Nettavisen etter omtale av familiekonflikt

Tidligere fotballspiller John Arne Riise saksøker Nettavisen og krever 2,2 millioner kroner. Han mener avisen har påført ham økonomisk tap og tap av omdømme.

Riise og manager Erland Bakke har tidligere klaget inn Nettavisen til Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter omtale av en økonomisk konflikt Riise var en del av, skriver VG.

I PFU ble Nettavisen felt for brudd på to av punktene i Vær varsom-plakaten, pressens etiske kjøreregler. Nå velger den tidligere landslagsspilleren altså å gå til sak.

– Vi mener John Arne har lidd et økonomisk tap på 2,2 millioner kroner. I tillegg har dette vært særdeles omdømmekrenkende for ham og hans familie, sier Bakke.

Redaktør Gunnar Stavrum stiller seg uforstående til søksmålet og mener Nettavisen har rett til å belyse rettssaker Riise er involvert i.

– Vi stiller oss også uforstående til noe påstått økonomisk tap, og for alle tilfeller at dette er noe Nettavisen kan holdes ansvarlig for.

Riise ble saksøkt i fjor på grunnlag av uttak på til sammen nærmere en halv million kroner fra en konto han disponerte.

– Han ble nylig dømt av Sunnmøre tingrett til å betale tilbake pengene i en knusende dom, påpeker Stavrum og sier han imøteser et eventuelt søksmål med stor ro.

NTB
25. mai 2018 14:11

Harvey Weinstein har meldt seg for politiet i New York

 

Filmprodusenten Harvey Weinstein har ankommet en politistasjon i New York, der han ventes å overgi seg i forbindelse med overgrepsanklagene.

Amerikaneren ankom i en svart SUV og gikk langsomt inn i politistasjonen på Manhattan, der et stort presseoppbud ventet.

NTB-AP
25. mai 2018 13:06

Store Studio og tolv andre kulturbygg fredet

NRK-bygget Store Studio på Marienlyst i Oslo og tolv andre bygg ble fredag fredet av Riksantikvaren. 

– Disse unike bygningene skal bevares og brukes også i framtida. Dagens kulturbygg er også morgendagens kulturbygg, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) under seremonien.

Festforestillingen startet med en konsert av Kringkastingsorkesteret og ble ledet av NRKs Rune Gokstad og Øystein Bache. Også kulturminister Trine Skei Grande (V) var til stede. Hun framhevet den historiske betydningen til de 13 byggene og menneskene som har oppholdt seg i dem.

– I dag freder vi husene til mennesker som virkelig har vært med på å prege historien, sa Grande, for så å trekke fram forfatter Sigrid Undsets hus på Lillehammer, polfarer Roald Amundsens hjem på Svartskog og huset til dikter Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad.

Følgende bygg fredes også av Riksantikvaren: Wergelandsveien 4 i Oslo, Austrått i Ørland, Nasjonalmuseet for arkitektur i Oslo, Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø, Erkebispegården i Trondheim, Statsarkivet i Bergen, granittsøylene med statuer av Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson ved Nationaltheatret og NRK Sápmi i Karasjok.

NTB
25. mai 2018 12:54

Telia holder på å kjøpe Bonniers TV-kanaler - overtar TV4, Cmore og finske MTV3

Det er svenske Resumé som fredag melder at teleselskapet holder på å kjøpe Bonnier Broadcastring. Det kan i så fall bety at Telia overtar TV4, CMore og finske MTV3, blant annet. 

>> LES MER på Resume.se

Gard L. Michalsen
25. mai 2018 12:09

EU lover å bite fra seg i håndhevingen av GDPR   

EUs nye personvernregler har trådt i kraft. Brudd kan føre til bøter på milliarder av kroner for de største internettselskapene. 

– Dette blir regler med tenner. Alle, og spesielt de selskapene som tjener penger på personopplysningene våre, vil ha interesse av å følge spillereglene, sier EUs forbrukerkommissær Vera Jourová.

Hun har vært en av frontfigurene for EUs nye personvernforordning, kalt GDPR. Fredag trådte de nye reglene i kraft i EUs medlemsland.

Selskaper som bryter reglene, risikerer bøter på opptil 20 millioner euro – eller 4 prosent av årsomsetningen hvis det utgjør mer.

 

Risikerer milliardbøter

Prosentregelen er ikke uvesentlig. For internettgiganter som Facebook, Google og Amazon kan konsekvensen nemlig bli bøter på milliarder av kroner.

Bedrifter og organisasjoner over hele verden har den siste tida tatt grep for å sikre seg. Enkelte amerikanske nettaviser, deriblant LA Times, gikk fredag så langt som til å sperre sidene sine for europeiske brukere.

Innføringen av de nye reglene har samtidig utløst et skred av eposter der det bes om samtykke til å fortsette å lagre opplysninger.

 

Krav om samtykke

Det overordnede målet med de nye reglene er gi vanlige folk bedre kontroll over hvilke personopplysninger ulike selskaper samler inn om dem.

Kravet om samtykke ligger i kjernen av dette.

De nye reglene innebærer blant annet at vanlige folk skal ha rett til å få vite hvilke personopplysninger selskaper har lagret om dem.

Samtidig innføres «retten til å bli glemt». Det betyr at folk skal kunne be om å få personopplysninger slettet. Men denne rettigheten er ikke ubegrenset. Politikere, for eksempel, kan ikke kreve å få slettet tidligere uttalelser.

 

«Vår tids gull»

Jourová understreker at selskaper som tjener penger på bruk av personopplysninger, får et spesielt ansvar.

– Personopplysninger er vår tids gull. Og vi gir fra oss opplysninger ved så godt som hvert eneste skritt vi tar, spesielt i det digitale rommet. Det er som om folk står nakne i en gullfiskbolle, sier hun.

Det nye regelverket skal håndheves av både nasjonale og felles europeiske organer.

I Norge er det Datatilsynet som skal følge opp. Men her er innføringen av reglene forsinket fordi forordningen ennå ikke er innlemmet i EØS.

Det er fortsatt uklart hvor lang tid EØS-prosessen vil ta. Ifølge regjeringen vil de nye reglene tidligst tre i kraft i Norge 1. juli.

NTB-Johan Falnes
25. mai 2018 08:22

Uendret arbeidsledighet i Norge

Arbeidsledigheten i Norge var på 3,9 prosent i mars. Prosentandelen er uendret fra februar. 

Det viser de sesongjusterte tallene fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

NTB
25. mai 2018 06:33

Samsung dømt til å betale Apple over 4 milliarder kroner

En føderal domstol i USA beordrer sørkoreanske Samsung til å betale Apple 533 millioner dollar for å ha kopiert deler av designet til selskapets iPhone. 

Kjennelsen ser ut til å være en seier for Apple, som har argumentert med at designet på flere av Samsungs telefoner var opprinnelig deres.

Striden mellom de to selskapene har pågått i sju år. I 2016 omgjorde en enstemmig høyesterett en kjennelse som ila Samsung en straff på 399 millioner dollar. Her mente retten at det kun var den «rektangulære fronten med avrundende hjørner og et rutemønster med fargerike ikoner på en blank skjerm» som var kopiert fra iPhone.

Saken ble sendt videre til en lavere rettsinstans. Her landet juryen torsdag på et erstatningsbeløp midt imellom Apples krav om én milliard dollar og Samsungs krav om 28 millioner dollar.

NTB-AP
25. mai 2018 06:25

Medier: Weinstein siktes – pågripes fredag

Påtalemyndigheten i USA vil fredag sikte og pågripe filmmogulen Harvey Weinstein i forbindelse med anklagene om seksuelle overgrep, ifølge amerikanske medier.

Ifølge NBC , New York Times og New York Daily News, som alle viser til ikke-navngitte kilder, vil Weinstein trolig la seg pågripe uten å yte motstand.

Tidligere torsdag kunngjorde Weinsteins advokat at den overgrepsanklagede filmmogulen er under etterforskning av føderale myndigheter i New York.

Advokaten Benjamin Brafman sa han hadde fått beskjed om at Weinstein var «hovedpersonen» i en etterforskning påtalemyndigheten i New York hadde innledet. Etterforskningen av Weinstein skal ha blitt påbegynt i fjor høst.

– Jeg gjør mitt ytterste for å overtale påtalemyndighetene om at han ikke burde bli arrestert og eller siktet, fordi han ikke med vitende og vilje har brutt loven, sa Brafman.

Det er nå sju måneder siden de første kvinnene sto fram og fortalte om overgrepene de hevder Weinstein utsatte dem for. Siden har over 100 kvinner fortalt lignende historier om overgrep, trakassering og annen upassende oppførsel. Mange av kvinnene anklager ham også for voldtekt.

Politiet har også åpnet etterforskning mot ham i Los Angeles og London.

Selv nekter Weinstein for noen gang å ha vært med på uønskede seksuelle aktiviteter. Anklagene mot Weinstein markerte starten på Metoo-kampanjen som har bidratt til avsløring av trakassering og overgrep i en lang rekke land.

NTB-Ritzau
Til toppen