Nye notiser blir automatisk synlig

22. januar 2019 10:38

Kina krever at USA dropper krav om utlevering av Huawei-topp

Kina krever at USA dropper begjæringen om utlevering av Huawei-sjefen Meng Wanzhou som ble pågrepet i Canada.

Talskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet, Hua Chunying, sa tirsdag at Canadas utleveringsavtale med USA krenker sikkerheten og rettighetene til kinesiske borgere.

Hun gjorde det klart at Kina krever at USA dropper arrestorden mot Meng og ikke kommer med en formell begjæring til Canada om utlevering.

Hua kommenterte saken dagen etter at over 100 akademikere og tidligere diplomater signerte et brev der de ber Kina løslate to canadiere som er arrestert i Kina, åpenbart som gjengjeldelse for at Meng ble pågrepet i Canada.

I brevet heter det at pågripelsene sender et bekymringsfullt signal til dem som jobber med forskning i Kina.

NTB
21. januar 2019 13:32

Russisk telemyndighet åpner sak mot Facebook

Russlands teletilsyn åpner sak mot Twitter og Facebook. De anklager selskapene for å ikke følge russisk lov om lagring av personopplysninger.

I 2014 vedtok Russland en lov som krever at sosiale nettverk må lagre personopplysninger fra russiske brukere innad i landet.

Teletilsynet Roskomnadzor har flere ganger advart selskapene om at de vil blokkeres fra Russland dersom de ikke innretter seg etter denne loven.

– Vi har ikke mottatt informasjon fra Facebook eller Twitter om at de vil lagre personopplysninger fra russiske brukere i Russland, sier sjef Alexander Zharov i teletilsynet.

Han legger til at selskapene heller ikke har lagt fram en tidsplan for når dette eventuelt skal skje.

Loven fra 2014 har ført til bekymringer for at etterretningstjenesten i Russland skal få tilgang til opplysninger fra russere.

Opposisjonen mener myndighetene forsøker å stilne politiske debatter og forhindre organisering av protester, som gjerne finner sted på ulike sosiale nettverk.

I april demonstrerte tusener i Moskva etter at myndighetene forsøkte å blokkere tilgangen til den populære meldingsappen Telegram.

NTB
21. januar 2019 07:52

Avis: Facebook kan få rekordbot for sikkerhetsbrist

Amerikanske myndigheter vurderer å gi Facebook den største boten noensinne utstedt for manglende beskyttelse av brukeres data, skriver Washington Post.

Boten er ventet å være langt større enn den Google fikk i 2012 på 22,5 millioner dollar. Det opplyser tre ikke navngitte kilder til avisen. Ifølge kildene har Facebook brutt en juridisk bindende avtale om beskyttelse av brukerdata, etter samarbeidet med analyseselskapet Cambridge Analytica (CA).

Justismyndighetene i Washington mener Facebook villedet brukerne og gjorde for lite for å følge med på apper utviklet av andre. Brukeropplysningene CA fikk tak i, ble samlet inn ved hjelp av en app.

Informasjonen kan være brukt under presidentvalget i USA og brexit-avstemningen i 2016.

NTB
18. januar 2019 10:58

Zimbabwe stenger nettilgangen etter voldelige sammenstøt

Myndighetene i Zimbabwe stenger tilgangen til internett, etter flere dager med voldelige sammenstøt under demonstrasjoner mot regjeringen.

Econet, landets største teleoperatør, omtaler regjeringens grep som «langt utenfor vår kontroll».

De siste dagene har det blitt holdt omfattende protester mot myndighetene, etter at president Emmerson Mnangagwa kunngjorde at bensinprisene mer enn fordobles.

Flere mennesker har blitt drept og over 200 er pågrepet i protestene som blusset opp i hovedstaden Harare og landets nest største by Bulawayo tidligere denne uken. Protestene har økt i omfang, og presidenten har satt inn militæret og sikkerhetstjenesten for å slå til mot demonstrantene og stanse protestene.

Blant de mange som er pågrepet, er en av Zimbabwes ledende aktivister, Evan Mawarire. Han var en av de mest kjente motstanderne av landets tidligere president Robert Mugabe, og har beskyldt den nåværende presidenten for å opptre på samme måten som Mugabe.

– Landet vårt går nå gjennom en av de mest krevende periodene i vår historie, sier landets katolske kirke i en uttalelse, hvor de også uttrykker sin skuffelse over «regjeringens intolerante håndtering av uenighetene».

EU uttalte sent torsdag at de følger med på «den urimelige bruken av makt fra sikkerhetspersonell» og oppfordret samtidig myndighetene til å åpne internettilgangen igjen.

NTB
17. januar 2019 15:06

Gravejournalist drept i Ghana

En journalist som jobbet med å avsløre korrupsjon i afrikansk fotball, har blitt skutt og drept i Ghana, opplyser politiet i landet.

Ahmed Husein ble drept onsdag kveld av ukjente gjerningsmenn som forsvant fra åstedet på en motorsykkel, opplyser ghanesisk politi torsdag.

Husein var en anerkjent journalist i Ghana og tilhørte en gravegruppe som jobbet med å avdekke korrupsjon i afrikansk toppfotball.

Huseins avsløringer førte blant annet til at Kwesi Nyantakyi, tidligere president i det ghanesiske fotballforbundet og styremedlem i det internasjonale fotballforbundet (FIFA), i fjor måtte fratre vervene og ble utestengt fra all fotball resten av livet på grunn av omfattende korrupsjon.

 

NTB-AP
14. januar 2019 10:54

Stephen King fikk lokalavis til å fortsette med bokanmeldelser

Det er ikke bare i Norge at det å droppe kulturanmeldelser vekker reaksjoner. Også grøsserforfatteren Stephen King har vært på ferde – og fått et oppfinnsomt svar fra avisen.

King gikk til aksjon i sosiale medier da han leste at lokalavisen han leser, Portland Press Herald i delstaten Maine, skulle slutte å bruke lokale bokanmeldelser skrevet av frilansere.

– Det handler bare om penger og krympende inntekter for aviser. De ønsker å bruke anmeldelser fra nyhetsbyråene, hevdet King ifølge The Guardian.

Han ba alle sine 5,1 millioner følgere på Twitter om å retvitre meldingen sin med oppfordringen: «Si til avisen at dette må de ikke gjøre».

Avisen svarte med å si at de ville ombestemme seg – dersom 100 av Stephen Kings følgere kjøpte digitale abonnement – og sist lørdag var målet nådd.

Underveis kommenterte King avisens fremgangsmåte slik på Twitter :

– Salgstaktikk? Utpressing?

NTB
13. januar 2019 21:51

Reporters Without Borders er bekymret etter journalistangrep fra de gule vestene

Presseorganisasjonen Reporters Without Borders er bekymret etter en rekke angrep mot journalister under den siste runden med «gule vester»-demonstrasjoner.

– Et vendepunkt er nådd. Vi står overfor en veldig alvorlig situasjon som kan komme til å bli verre, sier generalsekretær Christophe Deloire i Reporters Without Borders.

Lørdag ble en sikkerhetsansvarlig som passet på TV-reportere fra kanalen LCI, overfalt og banket opp av en gruppe demonstranter, noen av dem ikledd gule vester. Betjentens nese ble brukket under angrepet.

I byen Toulon sør i Frankrike ble to videojournalister fra nyhetsbyrået AFP truet av demonstranter og tvunget til å søke tilflukt i en restaurant.

I Marseille ble en videojournalist fra TV-kanalen France 3 og to lokale fotografer så verbalt trakassert at de ikke kunne arbeide. En kvinnelig reporter fra nyhetsavisa La Deoeche du Midi ble truet med voldtekt i Toulouse.

Innenriksminister Christophe Castaner går hardt ut mot angrepene på Twitter.

– I vårt demokrati er pressen fri. I vår republikk er friheten til å informere uavhendelig. Å angripe journalister er et angrep på dem begge, skriver han.

Mer enn 84.000 møtte opp for de siste demonstrasjonene mot Macron. Det er 50.000 flere enn forrige lørdag.

Det var imidlertid en nedgang i voldsepisoder, til tross for hundrevis av arrestasjoner og sammenstøt mellom demonstranter og politiet i Paris og flere andre byer.

NTB
11. januar 2019 13:54

Tomas Bruvik blir leiar for LLAs innovasjonsprosjekt

Tomas Bruvik skal det neste halve året vere prosjektleiar for LLAs innovasjonsprosjekt, skriv LLA på sine sider.

– Det blir spennande med noko som er heilt nytt i forhold til jobben eg har i dag. Eg kjem til å kontakte mange rundt om i avisene framover, og håpar at eg blir teken vel imot, seier Tomas Bruvik som til vanleg er redaktør og dagleg leiar i lokalavisa Kvinnheringen.

Han skal bygge opp eit digitalt kompetansesenter for lokalavisene og hjelpe spesielt dei minste lokalavisene med å løfte seg digitalt, skriv LLA vidare.

Eira Lie Jor
Til toppen