Nye notiser blir automatisk synlig

28. mai 2017 10:46

Skatt øst krever Tidal for 14 millioner

(NTB): Skatt øst har registrert et krav på drøyt 14 millioner kroner mot den norskutviklede strømmetjenesten Tidal.

Skattemyndighetene ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men bekrefter summen, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg kan bekrefte at beløpet som er registrert i løsøreregisteret på 14.119.080 på Tidal Music as er riktig, skriver Skatt østs avdelingsdirektør for innkreving, Cathrine Sjong Bakken, i en epost.

Det er ikke helt klart hva som ligger bak skattekravet. Aspiro-konsernet, hvor Tidal utgjør nesten hele driften, taper penger og skal ha store fremførbare underskudd.

Datterselskapet Tidal Music as, som har fått kravet mot seg, har brorparten av inntektene til Tidal og omkring 90 ansatte, men også der er de fremførbare underskuddene store. Selskapet har ikke besvart avisas spørsmål om saken.

Bransjebladet Billboard skrev fredag at toppsjef Jeff Toig er ferdig i Tidal og at utnevnelsen av en ny sjef er nær forestående. I januar i fjor ble Toig den tredje sjefen i Tidal etter Jay Zs oppkjøp av tjenesten våren 2015.

Tidal har tapt penger i alle år, og underskuddene har økt etter oppkjøpet, som hip hop-mogulen gjennomførte med 15 andre av musikkens superstjerner i ryggen.

Gard L. Michalsen
26. mai 2017 13:58

Disney-sjefen: Løsepengekrav var bløff

(NTB): Disney-sjef Bob Iger sier hackerkravet om løsepenger for ikke å legge ut en av studioets nye filmer på nett, var en bløff.

– Etter det vi kjenner til, ble vi ikke hacket, sier Iger til Yahoo Finance.

Det vakte stor oppsikt da løsepengekravet mot Disney ble kjent, og av mange trodd å handle om «Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge», som hadde premiere i det aktuelle tidsrommet.

Iger navnga ikke filmen som hackerne krevde løsepenger for ikke å røpe, men sier nå at man «ikke tror det var ekte».

– Ingenting har skjedd, sier Disney-sjefen, som da trusselen dukket opp sier konsernet bestemte seg for å ta den på alvor – men uten å reagere slik den som truet ønsket:

I stedet nektet Disney å betale, og samarbeidet med føderale myndigheter.

Gard L. Michalsen
26. mai 2017 12:09

TV: Nesten 300.000 fulgte europaligafinalen

(NTB): Manchester United fortsetter å dra norske seere til TV-skjermen. I snitt så 291.000 seere engelskmennene slå Ajax 2-0 i finalen i europaligaen.

På det meste var 394.000 seere innom TV-kanalen MAX.

– Det sier mye om interessen rundt europaligaen, som stadig blir bedre og selvsagt at vi har et meget populært engelsk lag i finalen, sier sportsdirektør i Discovery, Jan-Erik Aalbu til NTB.

– Det er bare å glede seg til ny EL-sesong, forhåpentlig med norske lag fra høsten, fortsetter han.

Gard L. Michalsen
26. mai 2017 10:02

Forbrukerrådet ber Høie reagere på snikreklame mot barn og unge

(NTB): Ungdom lures av snikreklame på sosiale medier, mener Forbrukerrådet. Nå oppfordres helseministeren til å ta tak i problemet.

En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at unge har vanskelig for å avsløre når de blir utsatt for reklame på sosiale medier som Facebook, Instagram og YouTube.

– Vi ser at ungdommene våre blir utsatt for mye reklame for brus, hamburgere og snacks på sosiale medier. Den reklamen er vanskelig å gjennomskue, og klarer å fange oppmerksomheten med humor, konkurranser og populære fjes. Nå er det også avslørt at Facebook kan analysere ungdommenes psyke for å treffe dem på sitt mest sårbare, og da er dette virkelig skummelt, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Som et typisk eksempel på hva hun mener trekker hun fram Tine, som oppfordret barn og ungdom til å filme at de trikset med en iste-flaske.

– Dette oppfatter ikke de unge som reklame, fordi det er morsomt, engasjerende og underholdende. Den går under radaren, fordi de engasjerer seg ved å kjøpe produktet og lage en film de gjerne deler, sier Flesland.

Mandag 29. mai skal helseminister Bent Høie (H) møte representanter for matbransjen og snakke om nettopp denne tematikken. Da skal de blant annet svare for hvordan de skal vise varsomhet når det gjelder markedsføring mot unge over 12 år.

– Matbransjen har sagt at de vil beskytte barn til og med 12 år mot reklame for usunn mat og drikke. Vi mener at vi må gi den samme beskyttelsen til ungdom opptil 16 år. Dessuten bør vi følge britenes eksempel, og fjerne dette presset fra sosiale medier, sier Flesland, som har bedt om et møte med Høie for å understreke viktigheten av å stramme inn på dette området.

Gard L. Michalsen
26. mai 2017 09:59

Facebook vil la mediehus konvertere Instant Articles til Google AMP og Apple News

Det melder NiemanLab, som setter nyheten i sammenheng med at flere store mediehus har forlatt Facebooks IA-plattform for nyheter. 

 

Gard L. Michalsen
26. mai 2017 07:08

«Skam» og flyktningkrise på norskeksamen

(NTB): TV-serien «Skam» og flyktningkrisen var blant temaene under onsdagens norskeksamen for avgangselevene i videregående skole.

Omtrent 50.000 elever og privatister tok eksamen i norsk hovedmål onsdag, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Blant oppgavene elevene kunne velge mellom var blant annet en sammenligning av en tekst om Nora fra «Et dukkehjem» av Henrik Ibsen og et utdrag fra den nettbaserte TV-serien «Skam» der Noora forsøker å overtale kjæresten William til å ikke reise fra henne.

Oppgaven gikk ut på å sammenligne de to tekstene og plassere dem i en kulturhistorisk sammenheng.

I en av de andre langsvarsoppgavene skulle elevene sammenligne diktet «Tung tids tale» av Halldis Moren Vesaas fra andre verdenskrig med diktet «Vuggevise» som Henrik Nordbrandt skrev som en kommentar til dagens flyktningkrise.

Elevene kunne dessuten velge en oppgave om språkets betydning for menneskers identitet, knyttet til en tekst om at nyttårstalen til sametingspresident Vibeke Larsen ikke ble holdt på samisk. Den siste oppgaven handlet om å analysere en tale om Ivar Aasen.

Gard L. Michalsen
26. mai 2017 07:06

Ecuadors president gjentar advarsel til Assange

(NTB-AFP): President Lenin Moreno ber Julian Assange ligge unna Ecuadors politikk. WikiLeaks-grunnleggeren har i fem år søkt tilflukt i landets ambassade i London.

Under en seremoni ved en arkeologisk utgravning ga Morene klar beskjed om at australieren ikke skulle blande seg inn i politikken i Ecuador eller hos landets allierte.

– Hans status gir ham ikke rett til på uttale seg om noe lands politikk, aller minst vår, sa presidenten, som onsdag ble innsatt som president.

Før Moreno ble valgt, hadde motstanderen Guillermo Lasso sagt at han ville sparke ut Assange dersom han ble valgt. På valgnatten i april gikk Assange ut på Twitter og feiret Lassos valgnederlag. Også den gangen fikk han beskjed av Moreno om å ikke blande seg i Ecuadors saker.

Assange søkte tilflukt i ambassaden for fem år siden, av frykt for å bli utlevert til Sverige, der han var siktet for voldtekt, og siden til USA, der han risikerte å bli stilt for retten for å ha publisert store mengder hemmelige militære og diplomatiske dokumenter.

Morenos forgjenger sier Ecuador gjorde sin plikt da landet ga WikiLeaks-toppen asyl i 2012, og Moreno selv har sagt at landet vil sørge for at Storbritannia lar Assange «reise til Ecuador eller det landet han måtte ønske å bosette seg i».

Voldtektssiktelsen og den europeiske arrestordren som gjorde at Assange søkte tilflukt, er trukket, men britisk politi vil likevel pågripe ham dersom han kommer ut. De sier han brøt løslatelsesvilkårene sine da han gikk inn på ambassaden.

Gard L. Michalsen
26. mai 2017 07:04

SVT videreselger dyre hockeyrettigheter til MTG

(NTB): SVT sikret seg rettighetene til å vise ishockey-VM fra 2018 til 2023, men selger deler av pakken videre til konkurrenten MTG.

Ifølge Expressen er det økonomiske utfordringer som gjør at den svenske statskanalen videreselger deler av hockey-VM.

– I en periode der kostnadene til sportsrettigheter vokser, er dette en bra måte å sikre vårt publikum de mest attraktive rettighetene, sier programdirektør Jan Helin.

Ishockey-VM var noe av det første SVT mistet i sin tid da satellittkanalene gjorde sitt inntog.

Faktisk var det TV3 som stakk av med rettighetene på 1990-tallet, mens et forfjamset SVT fortvilte.

De seks neste årene skal SVT og MTG sende fra VM annethvert år. Ishockey-VM 2018 går i Sverige på MTGs ulike kanaler.

– SVT har god erfaring med å dele sportsrettigheter med andre aktører, noe vi har gjort under blant annet fotball-VM. Derfor er jeg veldig glad for denne løsningen, sier Helin.

Champions Hockey League blir også en delt rettighet i vårt naboland.

Her hjemme gikk årets A-VM på Discoverys plattformer.

Gard L. Michalsen
Til toppen