12. mars 2018 06:33

Filmfestival feiret jubileum med prisutdeling

Den norske internasjonale dokumentarfilmfestivalen HUMAN har tildelt prisen for beste norske dokumentarfilm til «Golden Dawn Girls». Prisen for beste utenlandske dokumentarfilm gikk til den svenske filmen «The Deminer».

Filmfestivalen feirer i år ti år, og har i anledning jubileet innstiftet to nye priser for dokumentarfilmer i et eget konkurranseprogram, en nasjonal pris og en internasjonal.

Om den norske prisvinneren skriver juryen blant annet at prisen går til en film som «går rett til hjertet av en av vår tids mørkeste og mest akutte utfordringer hva gjelder en felles oppfatning av hva som er sannhet og hva som ligger i begrepet menneskeverd.»

«Golden Dawn Girls» er regissert av Håvard Bustnes og produsert av Christian Falck fra UpNorth Film. Dokumentarfilmen handler om hvordan nynazisme og høyreekstreme strømninger igjen åpent viser sitt ansikt i Europa.

Vinneren mottar 50.000 kroner fra Bergesenstiftelsen og Stiftelsen Ship-Ring. Den kvalifiserer også til en Amanda-nominasjon.

Filmen «Letters», regissert av Marte Vold og Jéro Yun, og produsert av Elisa Fernanda Pirir og Maria Ekerhovd fra Mer Film, fikk hederlig omtale av juryen.

Den internasjonale prisen gikk til en svensk dokumentar om minerydderen Fakhir i Irak. «The Deminer» er regissert av Hogir Hirori og Shinwar Kamal. Vinneren mottar 30.000 kroner fra Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomité.

Juryens hederlige omtale gikk til filmen «Dead Donkeys Fear No Hyenas» som undersøker konsekvensene for etiopiere på landsbygda når landjorda deres blir tvangssolgt til utenlandske eiere. Regissør er Joakim Denner og produsent Margarete Jangård. Filmen er en samproduksjon med Finland, Sverige og Tyskland.

Prisene ble delt ut på Cinemateket i Oslo søndag.

NTB
Til toppen