Se 22 bilder fra DOK17: Et visuelt referat fra Fredrikstad

Få med deg inntrykkene fra årets store fotohelg!

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

En helg i året samles fotojournalister og andre fotointeresserte i Fredrikstad for foredrag, fest og fotoprat. Noen av verdens fremste fotografer viser bilder og forteller historiene som ligger bak.

I byen popper det opp ulike utstillinger som viser viktige tema og hendelser fra verden over, i år blant annet fra Kina, Nord Korea, Aleppo og Kolbotn.

Her er Lene Sørøy Neverdals bildeserie fra årets festival denne helga: 

Louis Dörr åpnet programmet på Litteraturhuset torsdag. Hun snakket blant annet om prosjektet der hun har fulgt Maysa (13), som drømmer om å bli Miss Brazil.

 

Publikum følger nøye med når Luisa Dörr forteller om hvordan hun bruker iPhone og Instagram som fotograf.

  

I konteinerne på havna var der ulike foto-utstillinger. Blant annet kunne man se Årets bilde-vinner Aleksander Nordahl sine bilder fra Aleppo.

 

Fredrikstad ble nylig kåret til Norges mest attraktive by. Ordningen med gratis byferge er en av årsakene til at byen fekk prisen. Dokfestivalen har utstillinger på begge sider av elva, og med fergen man kommer seg lett over frå sentrum til Gamlebyen.

 

Kanskje festivalens eldste besøkende? Jan Bendix Lien (95) ser filmen om seg selv sammen med barnebarnet Torbjørn Mostrøm. Filmen er laget av undertegnede og var en del av utstillingen Langstrakt, som viste 2. klasse på Fotojournalistikk-studiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus sine Norges-reportasjer.

 

Ellen Lande Gossner hjelper sine studenter i 1. Klasse ved fotojournalistikk-studiet å velge ut bilder til utstillingen av et prosjekt om Kolbotn. I bakgrunnen ses deler av popup-utstillingen Langstrakt.

 

Maud Lervik Grøttland vasker bort fugleskitt før åpning av utstillingen Meanwhile.

 

Torbjørn Færøvik åpnet avgangsklassen ved fotojournalistikk-studiet på HiOA sin Kina-utstilling. Studentene har reist seks uker i Kina og laget ulike bildereportasjer. Reportasjer om dagligdagse problemer som opptar livene i Kina, samt reportasjer om større tema, som for eksempel problemer med helsesystemet og konsekvenser av ettbarns-problematikken.

 

Færøvik oppfordrer fotojournalister og andre fotointeresserte til å ta med kamera ut i verden og formidle historier.

 

Mellom utstillingsåpninger og foredrag kan man slå av en prat med kjente fotografer. Her signerer den danske fotografen Joakim Eskildsen fotobok for en ivrig fotoentusiast.

 

New York Times-fotograf Damon Winter har dekket både Obama og Trump sine president-kampanjer. Han forteller om de store forskjellene i kampanjene, men også hvordan det var å følge de to ulike presidentene. 

  

Mellom foredrag er det mingling på Litteraturhuset.

 

Fredagskveld avsluttes med fest og fotoprat.

 

Mens festen tar seg opp i Kulturhuset står Farzana Hossen sine bilder av kvinner som har vært utsett for syreangrep i regnet.

 

Under festivalen har man mulighet til å vise fram sin portofolio til erfarne fotografer og fotosjefer. Her får fotojournalist Brian Cliff Olguin råd fra fotosjef i Politiken, Thomas Borberg.

 

Live radiojournalistikk med Harald Frøysa i hovedrollen som seg selv. En stek forestilling med blant annet kveding og tegning. Et friskt pust mellom fotoforedragene.

 

Det «poppet» opp utstillinger både her og der. Her åpner Ellen Lande Gossner utstillingen Katter og kulde, kanskje den minste og mest hemmelige utstillingen i Fredrikstad denne helgen.

 

Under åpning av Bjørn S. Delebekk sin utstilling One camera – one eye fikk publikum se Gøran Bohlin sin kortdokumentar som viser hvordan sportsfotografen jobber.

 

Delebekk ser filmen om seg selv.

 

Bjørn S. Delebekk har med seg kamera på scenen. - Jeg er nervøs, men med kamera i hendene blir jeg rolig, sa Delebekk.

 

Festivalsjef Jon Petter Evensen virker fornøyd med årets festival. 

Powered by Labrador CMS