Lavere avisopplag fører til stadig færre avistrykkerier.
Lavere avisopplag fører til stadig færre avistrykkerier. (Foto: Arkivfoto / Gard L. Michalsen)

38 arbeidsplasser i Stavanger kan ryke: Alt tyder på at Schibsted legger ned trykkeriet på Forus

Konsernet velger Bergen foran Stavanger. Endelig beslutning tas på styremøte i Schibsted Norge før sommeren.

Tidligere i vår ble det kjent at Schibsted nok en gang utredet trykkeristrukturen i sør og vest.

Dette kommer bare et drøyt år etter at trykkeriet i Kristiansand ble lagt ned, og i fjor la Schibsted også ned ett av trykkeriene i Bergen.

LES MER: 

Nå kan det tredje trykkeriet på to år ryke:

I vår har Schibsted utredet muligheten for å klare seg med ett trykkeri i sørvest - og legge ned enten Bergen eller Stavanger.

Og nå har styret i Schibsted Trykk AS innstilt på at trykkeriet på Forus utenfor Stavanger legges ned fra i høst.

HARALD JACOBSEN, konserndirektør for trykk og distribusjon i Schibsted Norge.
HARALD JACOBSEN, konserndirektør for trykk og distribusjon i Schibsted Norge.

Rammer hardt rammet region

Det bekrefter Harald Jacobsen overfor Medier24. Han er konserndirektør i Schibsted og styreleder i Schibsted Trykk AS.

- Styret i Schibsted Trykk har innstilt på dette. Den endelige beslutningen vil bli tatt på styremøte i Schibsted Norge AS 28. juni, sier Jacobsen.

Hvis dette blir konklusjonen, betyr det at 38 arbeidsplasser blir rammet - i en region som allerede er hardt rammet av nedgang i oljebransjen.

Men dersom en nedleggelse blir realitet, vil etter alt å dømme noen av de ansatte bli tilbudt jobb ved et av konsernets andre trykkerier. 

Vil ikke foregripe styrets behandling

En nedleggelse vil også få konsekvenser for trykketid for en rekke aviser, ikke minst Stavanger Aftenblad. 

- Vil du si noe om begrunnelsen for valget - og hva det vil bety for Stavanger Aftenblad?

- Jeg vil ikke argumentere den ene eller andre retningen før møtet - og ønsker heller ikke foregripe det som skal skje når styret i Schibsted Norge AS tar den endelige beslutningen, sier Jacobsen.

- Men i et konsern som Schibsted er vel ofte i realiteten beslutningen allerede tatt?

- Nei, vi forholder oss til at den formelle beslutningen tas på styremøtet 28. juni. Schibsted Trykk har vurdert dette utfra et trykkeriperspektiv, og så vil det også komme andre perspektiver inn i bildet, sier han.

Fallende papirvolum og overkapasitet

Da planene om en mulig nedleggelse ble kjent i vinter, begrunnet Jacobsen dette med utviklingen i avismarkedet - og et stadig fallende papirvolum. Som igjen gir overkapasitet på trykkeriene.

– Det viktigste for oss er å utnytte kapasiteten best mulig, med lavest mulig kostnad per trykte avis, sa han til NRK da.

  • Medier24 har forsøkt å få en kommentar fra Aftenbladets sjefredaktør Lars Helle om hvilke konsekvenser dette får for avisas trykketid, så langt uten respons. 

- Vi blir ofret fordi de har for lite å gjøre i Oslo og Bergen

De ansatte på Schibsteds trykkeri i Stavanger ble orientert om beslutningen tidligere i mai, og klubbleder Samuel Høines frykter at slaget er tapt for han og de nær 40 kollegene.

- I og med at styret i Schibsted Trykk har innstilt på å legge ned Stavanger, og det er nesten de samme folkene «i det neste styret», så har vi ikke så mye håp igjen. Stavanger Afteneblad har også godtatt å flytte sin deadline.

- Men vi kommer selvsagt til å stå på helt til 28. juni, og sende styret våre argumenter. Vi kan jo håpe at konsernledelsen innser at når store bedrifter blir lagt ned i regionen, så kan folk her svare med boikott - og det vil ikke være bra, sier Høiness.

Klubblederen sier at de ansatte har vært med på utredningen, og fått innsyn i materialet som skal vise at det er «lønnsomt» å legge ned Stavanger.

Men han understreker samtidig paradokset - i at trykkeriet i Stavanger det siste året har gått meget godt:

- Vi driver et trykkeri som i fjor gikk flere millioner i overskudd. Vi har effektivisert og blitt «lean» og gjort mange endringer. Men det hjelper ikke når de har for lite å gjøre i Oslo og Bergen. Da blir vi ofret, fordi vi ligger på feil sted, mener Høines.

- Hvordan er stemningen på huset nå for tida?

- Det er klart - det er ingen som går rundt og smiler akkurat nå. Folk er overgitt over at et går an å gjøre dette, sier klubblederen.

Til toppen