6 gode råd til deg som stanger hodet i veggen på jakt etter drømmejobben

KOMMENTAR: Start tidlig, vær synlig - og genuint engasjert, skriver Frida Marie Grande. Om hvordan hun lot drømmejobben finne henne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • FRIDA MARIE GRANDE, deltidsansatt i Trigger og bachelorstudent i PR på Høyskolen Kristiania.

Skriver for tida bacheloroppgave om content marketing og redaksjonelle mediers troverdighet.

Kommentaren er opprinnelig publisert på Fridamariegrande.no. Besøk også Frida Maries LinkedIn-profil.

Jeg observerer stadig bekymring fra studenter over hvor vanskelig det er å få jobb når man er ferdig med utdanningen sin.

Og jeg forstår frustrasjonen. Det er kjedelig å skrive søknad etter søknad uten å få napp, eller å alltid være en god nummer to.

Er du en av dem som stanger hodet i veggen?

Da kan du kanskje dra nytte av å lese dette.

Selv fikk jeg det jeg anser for å være drømmejobben et år før jeg skulle levere bachelor-oppgaven min, som jeg nå så vidt har startet på.

Jeg hadde aldri forventet å være der jeg er nå, på et så tidlig tidspunkt i karrieren min, og jeg ba heller aldri om å få jobben.

«Jeg er veldig heldig», sier jeg som regel når jeg kommer i prat med andre om jobbsituasjonen min.

«Du er vel snarere flink enn heldig», får jeg ofte i svar.

Og jeg prøver å ta det til meg. For det er ingen selvfølge å få jobb i dag. De færreste kan begrunne suksess med at de har vært «heldige».

Mer debatt og flere nyheter? Følg oss på Facebook:

Medier24.com

Det siste halvåret har jeg holdt et par foredrag om min vei til drømmejobben, og jeg opplever at mange syns det er nyttig å høre hvordan andre har gått frem.

Etter å ha lest kronikken til Silje Lundh på Medier24.com, den 8. januar, forstod jeg at tipsene aldri kan gis for mange ganger. Derfor har jeg sammenfattet mine beste råd i en punktliste her.

1. Ikke vent til du er ferdig utdannet. Start nå.

Til deg som tror at det er nok å ha en bachelor- eller mastergrad. Think again.

Situasjonen du er i som student er helt unik, og det gjelder å utnytte den tiden du har! (Nå får du stipend og lån. Snart er du nødt til å ta på deg en hvilken som helst jobb for å få penger inn i kassa. Forskjellen på tid du har til disposisjon er stor).

Mange tenker nok at de ikke har tid til å ta på seg verv eller et internship fordi de er fulltidsstudenter med ambisjon om et imponerende karakterer. Om du sitter på disse tankene, vil jeg anbefale deg å skrive opp målene dine på nytt.

Er det viktigste for deg å få A i snitt, eller er det kanskje enda bedre å leve med noen mindre gode karakterer, hvis det resulteterer i verdifull tid til overs, som du kan bruke på å utvikle ditt faglige jeg?

Velger du å prioritere karakterer fremfor alt, fordi du tror det er riktig, så kan det dessverre fort ende med at du står uten jobb når bachelor- eller mastergraden er i boks.

2. La arbeidsgiver finne deg

Jeg har selv vært i situasjonen der man sender ut søknad etter søknad uten å få jobb. Til tross for at du sitter igjen med en skikkelig god følelse etter intervju, vil det alltid være en person i søknadsbunken som har mer erfaring enn deg. Så hva i all verden skal man gjøre da?

Jo, du skal stå på så hardt at rollene snus om: Bransjen søker deg fremfor at du søker dem. Det var det som skjedde med meg.

Men hvordan gjør man så det?

Først og fremst handler det om å tørre å tro på seg selv. Det handler ikke om å ta flest mulig selfies med toppledere i bransjen, men det handler om å, over tid, vise at man er engasjert i faget sitt og har et brennende ønske om å utvikle det videre.

Akkurat hvordan du vil vise det, kan variere fra person til person. Men jeg har for eksempel skrevet noen kronikker i Kampanje og på Journalisten.no, samt deltatt på mange fageventer. Det har vist seg å være nyttig, uten at jeg har vært spesielt strategisk i mine valg.

Å være aktiv på Twitter og/eller ha sin egen blogg der man skriver om fag og det man interesserer seg for er for eksempel en god start. Ei jeg gikk i klasse med tidligere endte opp med å få jobb gjennom Twitter, og hun er ikke den eneste som har opplevd det. Dette er fullt mulig for deg også!

3. Ikke tenk «CV-mat»

Mange forstår at det kan være lurt å skaffe seg relevant erfaring gjennom frivillige verv på skolen eller andre steder.

Men hold deg for ørene når foredragsholdere eller andre som skal gi deg tips, begynner å prate om «CV-mat». Hvorfor det? Jo, fordi CV-mat i seg selv har null verdi.

Jeg satt selv i flere titalls intervjuer i høst for å rekruttere aktive medlemmer til en studentorganisasjon, og gang på gang hørte jeg dette svaret da jeg spurte om vedkommenes motivasjon for å ta på seg vervet: «Det er lurt med relevant erfaring. Da blir det enklere å få jobb».

Vi har et problem når norske ungdommer tror dette er et godt svar på hvorfor man vil ta på seg en jobb. Det en hver arbeidsgiver søker (håper og tror jeg) er folk som er genuint interessert i det virksomheten driver med – ikke genuint interessert i å gjøre seg selv attraktiv gjennom å få en fiffig tittel av deg.

Så still deg selv dette spørsmålet før du søker en jobb eller et verv: Hvorfor ønsker jeg å ta på meg dette?

Ideelt sett bør det være fordi du ønsker å drive organisasjonen eller virksomheten videre, du kjenner deg igjen i verdiene til virksomheten og du syns det er GØY å jobbe med det de driver med. Ikke minst har du noe å bidra med!

Er svaret noe annet, bør du se deg om etter andre muligheter eller rett og slett bruke litt tid på å tenke over hva det egentlig er du ønsker å jobbe med. Hva som driver deg. Og hva som engasjerer deg.

4. Kom deg ut av komfortsonen

comfy

Er det én ting jeg har lært i løpet av mitt «voksne» liv, så er det at jeg må langt utenfor komfortsonen min for å lære og bli bedre.

Om jeg holder meg innenfor den lille boblen der jeg er komfortabel og jobber med ting jeg allerede er god på, så vil læringskurven min stagnere fullstendig. Det samme gjelder antakelig deg også.

Derfor valgte jeg for en tid tilbake å takke ja til en jobb som journalist i Kampanje, til tross for at jeg syns det var veldig skummelt. Jeg skulle tross alt skrive nyhetssaker om temaer jeg ikke hadde dybdekunnskap om, og intervjue sentrale personer i bransjen, gang på gang.

Dette var en ganske heftig test for meg, men herregud så mye jeg lærte av det!

Akkurat det samme læringsutbyttet fikk jeg da jeg for snart seks år siden tok min første sommerjobb som journalist i Valdres – av alle steder. Et område i Norge jeg ikke visste noe om fra før, men som jeg etter hvert lærte meg å kjenne.

Er ikke jobben der du er? Dra dit den finnes, davel! Det anbefales (men du må muligens belage deg på et litt fattig sosialt liv i akkurat denne perioden).

5. Skriv!

Skjermdump_Kampanje_Frida_Marie_Grande

Er det noe du har godt av, dersom du skal inn i kommunikasjonsbransjen, så er det å skrive jevnlig. Ikke bare akademiske oppgaver, for det gjør fort at du får for deg ting som «vanskelige ord og uttrykk er lurt å bruke, for da tror publikum at jeg er smart».

Det er snarere tvert i mot. Skriv så enkelt at de aller fleste kan forstå deg, og skriv ofte. Når du begynner å bli varm i trøya og føler at du har noe nevneverdig nytt å bidra med i debatten: Send det inn til en redaksjon, da vel!

Relevante steder å sende inn til dersom medier og kommunikasjon er det du engasjerer deg i, er:

6. Si JA

Iløpet av studietiden dukker det opp mange muligheter, spesielt hvis du er aktiv. Mitt beste råd er å si ja og bli med på alt som virker spennende.

Vis at du er sulten og at du ønsker å lære mer enn akkurat det du har i pensum. Mange fageventer har for eksempel studenter som frivillige.

Dette er en kjempefin måte å få med seg mye godt faglig program, som du ellers måtte betalt mange tusen kroner for. Du blir ikke minst kjent med mange nye mennesker, noe som alltid er hyggelig!

Vær dog forsiktig med å ta på deg for mye gratisarbeid. Utfører du en reell jobb som bedriften ellers ville ansatt noen andre til å gjøre, bør du få betalt.

Stå på, og jeg kan (nesten) garantere at du får jobb

Det er muligens en heftig påstand å komme med, men om du jobber med å tilegne deg erfaring og vise bransjen at du kan noe over tid, så er jeg nesten 100 % sikker på at du vil få en telefon fra en arbeidsgiver i bransjen som vil ha deg med på laget.

Du vil ikke minst få mulighet til å sitte i juryer og være med på mye annet gøy, som man ellers bare kunne drømme om.

Men husk på en ting.

Ikke blogg eller skriv kronikker fordi jeg eller andre sier at du bør gjøre det. Gjør det fordi du selv har lyst, hvis ikke har det ingen nytte. Engasjementet ditt må være genuint.

Om det ikke er akkurat PR og markedsføring du liker å diskutere, så skriv om noe annet du interesserer deg for. Det kan være alt fra menneskerettigheter, til bil eller mote.

Mulighetene i kommunikasjonsbransjen er vanvittig store, nettopp fordi vi er tilstede i omtrent enhver bedrift og organisasjon.

Derfor er det essensielt å dyrke det man syns er mest spennende av alt, og med det bli en dyktig fagperson på akkurat det området, som mange vil kunne dra nytte av.

Jeg håper disse tipsene var brukbare, og ønsker deg et stort lykke til på veien til drømmejobben!

(Om du ikke får en telefon fra arbeidsgiveren du har øverst på lista, så er det ingenting i veien for å sende en mail og melde interesse. Jeg utfordrer deg til å prøve).

Powered by Labrador CMS