Nick Newman, forsker ved Reuters Institute for the Study of Journalism. Bildet ble tatt i september da han var i Norge.
Nick Newman, forsker ved Reuters Institute for the Study of Journalism. Bildet ble tatt i september da han var i Norge. (Bilde: Foto: Erik Waatland)

70 prosent av globale medieledere tror falske nyheter er gode nyheter for kvalitetsjournalistikken

Det viser en topplederundersøkelse gjort av Reuters Institute for the Study of Journalism.

Det anerkjente instituttet har spurt 145 globale og digitale medietoppledere og redaktører i en undersøkelse om medietrender og spådommer for bransjen.

Der sier mer enn to tredjedeler at de tror at nyhetsmedier blir forsterket som et resultat av falske nyheter, skriver Press Gazette.

Forsker Nic Newman sier svarene forteller at medielederne seg på falske nyheter som en mulighet for kvalitetsjournalistikken «å skille seg ut».

– Utgiverne håper etterspørselen av troverdig høykvalitets nyhetsmedier vil være høyere enn noen gang i en verden av falske nyheter og desinformasjon. Noen av de spurte frykter derimot at offentlighetens tillit til mediene vil føre til at folk vender ryggen til nyheter i hele tatt, sier Newman til den britiske nettavisen.

De spurte fikk spørsmålet «Vil folks bekymringer over falske nyheter/unøyaktige nyheter svekke eller forsterke nyhetsmediers posisjon som deres nettutgave?»

Dette svarte medielederne:

  • "Styrke" sa 70 prosent,
  • "Svekke" sa 17 prosent,
  • "Ingen forskjell", sier åtte prosent,
  • "Vet ikke", sa 5 prosent.
Til toppen