Aftenpostens miljøjournalist Ole Mathismoen i Antarktis i 2008. Arkiv.
Aftenpostens miljøjournalist Ole Mathismoen i Antarktis i 2008. Arkiv. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

Aftenpostens klimajournalist får 2 millioner kroner: Ole Mathismoen er vinner av Bergesen-prisen

Aftenposten-journalisten får prisen for sin «velinformerte og velformulerte journalistikk på området miljø-, energi og klima i løpet av de siste 30 år».

– Det føles helt absurd å få en sånn pris. Jeg har aldri fått noe slikt før. Men det er med stor ydmykhet jeg tar imot prisen, og det er en veldig hyggelig anerkjennelse for noe jeg har brukt mye av livet mitt på, sier Mathismoen til Aftenposten.

Bergesenprisen er en ærespris som utdeles til en person eller institusjon som har utført fremragende arbeid innen allmennyttig virksomhet. Bergesenprisen utdeles etter styrets beslutning, og til de tider styret bestemmer. Prisen består av en statuett av Per Ung og et pengebeløp som kan variere. Tildelingen foretas i et særskilt arrangement. Stedet for utdelingen avhenger blant annet av hvem eller hvilket formål som får prisen.

Daglig leder Ole Jacob Bull i Bergesen-stiftelsen sier at de ønsker å oppnå to ting med å gi ut prisen:

– I tillegg til å påskjønne Mathismoen for hans sterke dekning av dette stoffområdet, ønsker vi også at dette stoffområdet skal bli holdt hevet i mediene fremover, sier han til Aftenposten.

Juryens begrunnelse legger vekt på at Mathismoen har hatt et engasjement for klima, både journalist og forfatter i Aftenposten, gjennom bøker og Aftenposten Junior.

«Hans særegne kombinasjon av personlig engasjement, saklig og kunnskapsbasert journalistikk og pedagogisk formidling har demonstrert hvor viktig dette journalistiske stoffområdet er i dag», står det i begrunnelsen, skriver Aftenposten.

Prisen er på 2 millioner kroner. 150.000 er en personlig del, mens resten av beløpet skal gå til et formål som prisvinner selv kan bestemme, opplyser avisen.

Til toppen