«Årets bilde» tok Kyrre Lien på Gaza. Espen Rasmussen er «Årets fotojournalist», videopris til Martin Lyngstad.

Sjekk flere vinnerbilder og videoer her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag ble prisene for Årets bilde og Årets video delt ut på Litteraturhuset i Oslo. Konkurransen og kåringen er i regi av Pressefotografenes Klubb.

I år ble det levert inn hele 2950 fotografier i stillbildekategorien, og 200 i videoklassen. Bak bidragene står 191 deltakere på foto, og 71 på video.

Under kåringen ble det premiert en rekke enkeltbilder, reportasjer, serie og video - men bare ett av disse kan bli «Årets bilde».

Og den prisen går til frilansjournalist Kyrre Lien, for dette bildet av barna i Gaza:

Barna i Harara-familien i Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt. Familien har flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i sommer. Totalt ble over 100.000 hjem ødelagt eller skadet.

  • Trykk på bildet for større versjon!

Bildet har Lien tatt som frilanser, og senere solgt inn for bruk i Aftenposten. Om vinnerbildet sier juryen:

Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. I alt dette tilfeldige og uperfekte merker vi braket og rystelsene fra granaten som smalt. Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen.

Bildet sier mye om menneskets universelle tilpasningsevne. Hva gjør vi etter at bomben har falt? Jo, vi fortsetter med livet så godt vi kan. I sin stillferdige handling dekker barna over et åpent sår, slik at hverdagen kan gå videre, slik at de kan se TV, sove, slippe å ha krigen inn i stua. Vi skulle ønske det var så enkelt.

Bildet er symbolsk uten å være det: Dette er virkeligheten, dette er deres virkelighet. Fotografiet berører og ryster oss.

Et utrolig godt nyhetsbilde.

Det er som vanlig delt ut en rekke priser og mange bilder er blitt premiert.

Hele lista og full oversikt finner du formodentlig på PKs magasin Fotojournalisten.no fredag ettermiddag. Fredag ettermiddag lanseres også hjemmesiden Åretsbilde.no.

Videre her i denne saken på Medier24 presenterer vi et lite utvalg av prisene. For alle bildene: Trykk på bildet for å se større versjon. 

Blant annet er det nytt av året med priser til «Årets fotojournalist» og «Årets videojournalist»:

Årets fotojournalist:

Espen Rasmussen, VG

Espen Rasmussen kåres til «Årets fotojournalist, for bilder av alt fra Ukraina og norske bygdeorignaler til politidemonstrasjoner i USA.

Under kan du se noen av bildene fra Rasmussen. Om årets fotojournalist sier juryen:

Årets fotograf viser en energisk glede over å fotografere. Han dokumenterer de viktigste hendelsene i verden. Samtidig er det tydelig at han tilbringer mye tid sammen med sine objekter. Fotografen går inn i alle historiene med hele seg selv, og viser samtidig en oppfinnsomhet og allsidighet som gjør at hver historie skildres på ulikt vis. Han har en iboende utømmelig kilde for fotografering, et enormt overskudd. Han er i den mest positive forstand en besatt fotograf!

Gjengbyen: I en bolig i bydelen West Lawn i Chicago, USA, henger flere unge gutter, helt nede i 14-årsalderen. De er fulle. Eimen fra hasjpipene fyller luften. De har på seg finlandshetter og vifter med flere ladde 32 kaliber revolvere. Alle fra gjengen Gangster 2-6. Chicago ligger nok engang an til å trone på toppen over antall drap begått over en 12 måneders periode, enn noen annen by i landet. Ifølge FBI er 2265 mennesker skutt så langt i år. 387 har måttet bøte med livet. Chicago, og området South Side, er drapshovedstaden i USA, og sliter med over 600 gjenger med over 70.000 medlemmer.

Demonstrantene i Kiev: På gatene i Kiev har demonstranter kledd seg opp for å kjempe mot opprørspolitiet og for å vise sin mening. Mange kler seg i provisorisk beskyttelsesutstyr for å beskytte seg mot gummikuler, steiner, vannkanoner og røyk. Bogdan (27) er ingeniør og har protestert på gatene i Kiev siden 15. januar. – Jeg håper på en en bedre fremtid, flere jobber og like rettigheter uavhengig av kjønn og bakgrunn, sier han. Bogodans krav: Presidenten må forlate kontoret og det må gjennomføres nyevalg.

Mot politivold: Demonstranter har samlet seg i sentrum av Chicago, USA, og demonstrerer mot politivolden og korrupsjonen i byen. Chicago er landets drapshovedstad, og rystes i tillegg av både vold og drap utført av politiet.

Den siste bygdeoriginal «Skogens konge»: Dagfinn Kolberg (53) bor i Vestfossen og har valgt å leve utenfor A4-livet. Dagfinn bader i sitt utendørs badekar. Han lever store deler av året i skogen eller på fjellet, hvor han fotograferer og filmer mye. Dessuten opptrer han med både egenskrevne låter og Bob Dylan-tekster. Tiidligere var bygdeoriginalene et vanlig syn både i byer og på landsbygda. I dag er mange på institusjon eller medisin. Stadig mer av det som før ble betraktet som friskt, blir i dag betraktet som sykdom.

Kampen for forandring: Massive demonstrasjoner mot Ukrainas president Viktor Yanukovych gjorde deler av hovedstaden Kievs sentrum til en slagmark. En demonstrant er i kledd motorsykkelhjelm for beskyttelse, når han kaster dekk på flammene som skiller demonstrantene og politiet. Demonstrantene bygget store barrikader og okkuperte Maidan-plassen – hjertet i byen. Demonstrasjonene startet som en protest mot presidentens avgjørelse om å droppe en handelsavtale med EU, til fordel for sterkere bånd til Russland. Etterhvert ble opptøyene voldelige. Flere ble skutt og drept, og snart var hele Øst-Ukraina involvert i en krig som fortsatt pågår.

Årets videojournalist:

Martin Slottemo Lyngstad

Martin Slottemo Lyngstad får prisen som årets videojournalist, blant annet for den mye omtalte serien «Fra ungdommen». Under kan du se noen av reportasjene derfra. Om Lyngstad sier juryen:

Årets videojournalist tilhører produksjonskollektivet Paragon Features. Han har en egen evne til å få frem detaljene i sitt filmatiske virke, og på denne måten skape en poesi i skildringene av menneskene han portretterer. Han skreddersyr sine innstillinger til den historien han vil fortelle, slik at vi sitter igjen med et unikt innblikk i en verden vi ikke har sett før. Å se denne type dokumentarisk foto og fortelling er en ren nytelse for både øyne og sinn.

 

Josephines verden from PK Norge on Vimeo.

Josephines verden – Josephine Albrektsen (19)

Mobbing er synlig, men også usynlig. Hva fører den til? Følelsen av å ikke være verdt noe gjorde Josephine deprimert. Det utviklet seg til en spiseforstyrrelse som nesten kostet henne livet. Josephine har få venner i Vesterålen. Hun sitter ofte på det rosa jenterommet og skriver brev til ven­ninnene hun har møtt på nett, som deler lidenskapen for alt som er søtt og rosa. Josephine fant noe godt i en verden hun syntes var grusom. Nå tar hun vare på det. Josephine er redd for å bli voksen.

Isak from PK Norge on Vimeo.

Isak – Isak Anders Utsi (22)

Hvert år tjener Isak og broren mindre og mindre på rein­ flokken de arvet av pappa. Å gi opp vil føles som et svik, ikke bare mot foreldrene, men mot et helt urfolk.

Livet med de døde from PK Norge on Vimeo.

Livet med de døde – Tor-Håkon Gabriel Håvardsen (26)

I ungdomstiden er du udødelig, sier Tor-Håkon. Han savner punken, opprø­ret og tatoveringene. Friheten. Nå har han slått seg til ro med hus og kjæreste. Og jobb som gravferdskonsulent. Han er stolt av jobben sin. Men hvorfor er han så fas­cinert av døden? Hvorfor er han ikke redd for den, slik de fleste av oss er?

For flere vinnere, bilder og vinnerfilmer: Sjekk Fotojournalisten.no og/eller Åretsbilde.no!

Powered by Labrador CMS