Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør i Avisa Nordland.
Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør i Avisa Nordland. (Bilde: Avisa Nordland)

Avisa Nordland brøt god presseskikk - skrev at savnet mann var omkommet før det var bekreftet

Gikk for langt i å slå fast hvem som var funnet død.

Pressens faglige utvalg slo tirsdag fast at Avisa Nordland brøt god presseskikk da avisa i mars omtalte at en savnet bodømann var «funnet omkommet på Gran Canaria».

Fra ANs omtale av saken.
Fra ANs omtale av saken.

Det var blitt lett etter mannen i flere dager, og AN siterte nettavisen Canarijournalen, som hadde skrevet at en mann var funnet død. 

Og på det tidspunktet AN omtalte saken, var det ikke ennå bekreftet at det var den savnede bodømannen som nå var funnet.

Dermed fikk pårørende kondolanser før de selv hadde fått et bekreftet dødsbudskap.

Og etter klage fra den avdøde mannens sønn, slår PFU nå fast at avisa skulle ha formulert seg annerledes, tatt forbehold, og dessuten gjort mer for å undersøke sakens faktiske forhold.

Avisa foretok seg ikke noe utover å sitere de øvrige nettavisene som hadde omtalt saken.

PFU understreker at selv om det etterpå viste seg å være den omtalte bodømannen som var funnet død, så var det ikke bekreftet da AN omtalte saken.

I et kort tidsrom ble mannen også omtalt med navn, men det endret avisa raskt etter publisering.

AN ble felt for brudd på Vær varsom-plakatens paragrafer 3.2 og 4.6, som lyder:

3.2. Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling.

4.6. Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.

 

Til toppen