Fra hjemmesiden til det britiske mediekonsernet Newsquest.
Fra hjemmesiden til det britiske mediekonsernet Newsquest.

Britisk mediegigant vil ta betalt fra journalist-studenter for at de skal «få muligheten» til å skrive for nettaviser

Ny definisjon av «betalt journalistikk»?

Det er den seriøse engelske avisa The Guardian som forteller om det noe spesielle «tilbudet».

Og vi snakker ikke om en liten og ubetydelig aktør som står bak her: Newsquest er Storbritannias tredje største utgiver av lokale og regionale aviser, med flere hundre publikuasjoner i porteføljen. Les mer om Newsquest og porteføljen her. Newsquest eies forøvrig igjen av den amerikanske mediedgiganten Gannett.

Tar betalt for bylines

Nå har Newsquest i følge The Guardian gått ut med en invitasjon til høgskoler med journalistikkutdanninger, der studenter inviteres til å skrive artikler uten å få betalt for det.

I brevet omtales tilbudet som en «spennende og unik mulighet til å få erfaring som lokalavisjournalist». Brevet er signert «unge reportere»-koordinator Diana Jarvis i Newsquest.

Men studente får altså ikke bare «ikke betalt». Det skal sågar koste penger for dem å få denne «muligheten»:

100 pund for hver høgskole som vil ta del i samarbeidet, og 20 pund fra hver student som vil være med. 

For dette får studentene muligheten til å bygge opp en portefølje, og få publisert artikler gjennom en periode på åtte måneder.

Journalistforbundet raser

Ikke uventet har initativet skapt reaksjoner fra National Union of Journalists, som ifølge Guardian skal ha fått en rekke klager på initativet. Generalsekretær Michelle Stanistreet sier til avisa:

- Mens Newsquest sparker ansatte fra mediehusene, tar de nå betalt fra studenter for å skrive artikler, raser hun. Stanistreet viser videre til at mediekonsernet ved en «sentraldesk» skal ha erstattet oppsagte redigerere med billige studenter. Og spør hvor den journalistiske integritet og kvalitetsbevisstheten er blitt av.

- De skulle ha gitt studentene meningsfull arbeidserfaring i stedet. Og hvis artiklene er gode nok til å bli publisert, er de gode nok til å at studentene skal få betalt.

Til toppen