Christina Skreiberg fikk pris i helga.
Christina Skreiberg fikk pris i helga. (Foto: Marte Haraldsen)

Christina Skreiberg er Årets frilanser 2016 - hedret for hverdagsjournalistikk og prosjektet «Hei Nabo!»

Banket på døra hos naboen og portretterte 20 av dem. Fikk pris under helgas årsmøte i NJ Frilans.

Christina Skreiberg ble lørdag tildelt prisen som Årets frilanser 2016, for arbeidet hun har gjort med prosjektet Hei Nabo!

Prisen ble utdelt på NJ Frilans' årsmøtemiddag i Sandvika utenfor Oslo. Nyvalgt leder i NJ Frilans, Ian Kjenne, sto for utdelingen.

Foruten heder og ære består prisen av 20.000 kroner. Juryen som har kårets Årets frilanser har i år bestått av Caroline Marie Svendsen, Ingun A. Mæhlum og Otto von Münchow (leder).

Årets frilanser Christina Skreiberg forteller om sitt prosjekt "Hei nabo.."

Posted by NJ Frilans on 18. september 2016

Om prisen og vinnerprosjektet, heter det:

Skreibergs prosjekt viser hvordan hverdagsbilder og hverdagshistorier kan brukes i en større journalistisk sammenheng. Gjennom 20 portretterte personer og 20 historier fra all verdens land bringer Skreiberg verden inn i stuene våre. Eller omvendt, hun bringer deres stue inn til oss. Hun møter sine egne og våre fordommer til det multikulturelle Norge med en friskhet og åpenhet som skaper rom for økt mellommenneskelig forståelse. Som et journalistisk prosjekt må det i seg selv være det ypperste kvalitetsstempel.

I så måte tjener Skreibergs prosjekt som inspirasjon for alle som er opptatt av journalistikk som betyr noe. Men kanskje spesielt for frilansere viser arbeidet hennes at det er mulig å gjennomføre større og betydningsfulle journalistiske prosjekter – og at en ikke trenger drar til andre siden av verden for å få det til. Rett utenfor stuedøren er faktisk langt nok. Skreiberg viser også nye veier for frilansere å gjennomføre viktige journalistiske prosjekter i en tid der de tradisjonelle mediene i stadig større grad stenger innpass for seriøs journalistikk levert av frilansere. Christina Skreiberg har selv gitt ut boken Hei Nabo, og bildene som inngår i prosjektet er blitt utstilt i Rådhusgalleriet i Oslo i mai i år. Også finansieringsmessig tjener prosjektet hennes som inspirasjon for andre frilansere, der hun har hentet støtte for prosjektet fra ulike fond og offentligheten.

Hei Nabo! Er blitt en vakker fortelling om et fellesskap på Tøyen i Oslo. Gjennom seks år har Christina Skreiberg intervjuet og fotografert sine tidligere naboer i en blokk på Tøyen. Men det er ikke bare historier om de andre. Skreiberg er selv en av de 20 som vises frem og som vi blir kjent med. Hun er én av naboene i blokken, og én i fellesskapet – som vi alle er på en eller annen måte. Christina Skreiberg har gjennom Hei Nabo! invitert oss inn til hverandre. Hun har gitt oss en mulighet til å bli bedre kjent. Kanskje det kan være med til å skape et åpnere og bedre samfunn.

Til toppen