Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2.

Kommentar:

«Dagens ledere i TV 2, menn som kvinner, tar nå dette generaloppgjøret. Vi må røske opp det siste ugresset med rota»

- Jeg er lei av små, ynkelige menn som misbruker makten sin, skriver Karianne Solbrække. Og tar et knallhardt oppgjør med seksuell trakassering i egne rekker.

Denne artikkelen er over to år gammel.

Jeg er lei av små, ynkelige menn – og kvinner for den saks skyld – som er store i egne øyne og misbruker makten sin.

Vi skal ikke ha sånne folk i TV 2, og trakassering skal ikke skje under min ledelse. Det er nulltoleranse, og jeg skal høre alle historier og opplevelser som handler om seksuell trakassering, eller andre hendelser som oppleves som ubehagelig for den ansatte.

 

#MeToo i mediebransjen - følg debatten live her

#MeToo i Medie-Norge: Vi tar debatten! Hva kan vi lære - og hva gjør vi nå?

Posted by Medier24 on 14. november 2017

Jeg håper og tror ikke slikt skjer i TV 2 Nyhetene i dag, men jeg er absolutt ikke sikker. Jeg er sikker på at i så fall gjelder det ytterst få, og hvis det skjer, skal det slås ned på.

Jeg er også helt sikkert på at det har skjedd tidligere.

Dagens ledelse tolerer ikke dritt fra menn som ikke forstår at de misbruker makten og stillingen sin. Ukultur i mediebransjen er langt i fra spesielt for TV 2. Det har skjedd og skjer overalt. Det kan jeg kjenne meg igjen i, og det kan spesielt unge, kvinnelige vikarer kjenne seg igjen i.

Dette er en særlig utsatt gruppe. Seksuell trakassering er tafsing og griseprat, i verste fall er det overgrep, men det er også noe mer. Det handler blant annet om erfarne menn – men også kvinner, som kan være i 30-, 40-, 50- og 60-årene. De har fast jobb, de kan ha stjernestatus – eller ikke. De er trygge, voksne og erfarne.

 

Som ung kvinne, og enda mer som vikar, er man sårbar og beundrer den erfaringen og kunnskapen den voksne mannen har. Man vil så gjerne ha fast jobb, og makten ligger i mannens erfaring, kunnskap og faste jobb.

Å misbruke den makten, er noe av det mest ynkelige som finnes. 

Å dyrke sin egen posisjon og sitt ego på bekostning av unge, dyktige folk som bransjen vår er avhengig av fremover, er destruktivt, egoistisk og patetisk.

Og det gjør meg rasende.

Det trenger ikke nødvendigvis handle om tafsing. Det kan være griseprat, og kanskje knapt nok det. Det kan være et seksualisert språk, uønsket oppmerksomhet, pågående kurtisering som aldri tar slutt. Altfor mange komplimenter som føles ubehagelige til slutt.

 

Og sakte, men sikkert krysser man en grense hvor du ikke er deg selv lenger. Du føler du må ta en rolle hvor du skal være tøff, tåle og ha en røff språkbruk. Grensen er skjør, man må henge med og ikke fremstå som svak eller prippen. Fordi man er redd for at sjansen går fra seg. Dette handler om moralsk integritet, og at man er utrygg når man går på jobb.

Uavhengig av seksuell trakassering, vil jeg ha et trygt arbeidsmiljø i TV 2.

Vi skal ikke ha noen på noen nivåer som misbruker sin makt og posisjon. Verken internt eller eksternt.

TV 2 har hatt en toppledelse bestående av i hovedsak menn som ikke har gjort jobben sin på dette området.

Det har åpenbart vært gjort mye bra og det er skapt et miljø som er unikt. Samtidig har en ukultur fått utviklet seg blant noen få, og gode rutiner og klima for varsling har ikke vært skikkelig etablert. Det ser vi nå.

Sakte, men sikkert er dette blitt endret og håndtert.

Dagens ledere, menn som kvinner, tar nå dette generaloppgjøret. Vi må røske opp det siste ugresset med rota, hvis det finnes.

 

Jeg er glad for at bransjen og TV 2 i lang tid har vært i endring på dette området.

I TV 2 er flertallet av ledergruppen på nyhet og aktualitet kvinner. 50 prosent av alle ledere på alle nivåer på dette området er kvinner. Dagens unge kvinner og menn, har ikke aksept for trakassering på samme vis som før.

Og jeg ser det nå i kjølvannet av #metoo-kampanjen. Ansatte forteller.

Jeg har hatt få, men noen samtaler de siste årene med unge, modige kvinner som har fortalt om uakseptabel oppførsel. Og det har fått konsekvenser.

 

Samtidig skal det være takhøyde i TV 2. Vi skal kunne være fysiske, klemme, være direkte i språkbruken og ha humor. I TV 2 skal man kunne flørte, gifte seg, få barn – og eventuelt skille seg igjen. Vi skal passe på de 99,9 prosent av mennene våre som aldri hadde gjort en flue fortred.

Direkthet og åpenhet i det journalistiske miljøet har en stor verdi, men det skal være på like premisser.

 

Powered by Labrador CMS