Bak Nordiske Seriedager står Aftenposten, NRK og TV2. Programkomiteen består av f.v. Annelene Søyland og Jan Strande Ødegaardstuen fra NRK, prosjektleder Line Engelsås fra Aftenposten, dramasjef Ivar Køhn i NRK og dramasjef Christopher Hauge i TV 2, mens Cecilie Asker i Aftenposten står bak.
Bak Nordiske Seriedager står Aftenposten, NRK og TV2. Programkomiteen består av f.v. Annelene Søyland og Jan Strande Ødegaardstuen fra NRK, prosjektleder Line Engelsås fra Aftenposten, dramasjef Ivar Køhn i NRK og dramasjef Christopher Hauge i TV 2, mens Cecilie Asker i Aftenposten står bak. (Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / Nordiske Seriedager)

Denne gjengen vil lage «byLarm for TV-serier» - onsdag starter tidenes første Nordiske Seriedager

Aftenposten, NRK og TV 2 og Norsk Filminstitutt inviterer til TV-festival på Sentralen i Oslo.

  • Endret

Oslo (NTB-Gitte Johannessen): Nordiske TV-serier skal feires to dager til ende, i tråd med at seriene har større gjennomslagskraft enn noen gang.

Strømmetjenestene i USA bruker milliarder på seriesatsinger, og her hjemme opplever TV-drama en ny blomstring.

– Mange sier TV-serier er den nye romanen. Men de er også den nye konserten! Og det nye været som samtaleemne, sier Cecilie Asker - en av drivkreftene bak Nordiske Seriedager, som går av stabelen denne uken i Oslo.

Journalisten og rocketrommisen pleide å henge mye på byen.

Men nå som hun lever familieliv med obligatorisk tidsklemme, er TV-seriene «en gave fra oven».

– Da får jeg oppdatert meg på populærkulturen, sier Asker til NTB.

anders2_nobel
Bilde: Eirik Evjen Photography

byLarm for serier

Arrangørene ønsker å gjøre Nordiske Seriedager til «et byLarm for TV-serier», der både publikum og bransjefolk møtes.

Det skjer ting på fire scener på Sentralen.

Todagersfestivalen byr på hele 20 førpremierer – på alt fra TV 2s andre sesong av «Frikjent», NRKs 2017-klare «Monster» til HBOs «Westworld», som har Europap-remiere.

Men den varter også opp med fagprat og paneldebatter med og også for bransjefolk: Blant annet samles hele syv nordiske dramasjefer.

– De jobber med hva som blir å se i 2020, vite hva vi lengter etter å se. Det skal de tenke høyt om på et eget toppmøte, sier Asker om festivalprogrammet.

Nordiske Seriedager har – ikke veldig uventet – et nordisk perspektiv. Bak står TV 2, NRK, Aftenposten og Norsk filminstitutt. Men også andre TV-kanaler er invitert med:

TV3 skal vise frem den første, norske advokatserien «Aber Bergen», og diskutere om hvor troverdige slike yrkesserier bør være, mens TVNorge stiller med Lene Kongsvik og «Costa del Kongsvik» i ny tapning.

Fra Mysen til USA

Amerikansk besøk vanker: Til Oslo kommer Adi Hasak, som skapte «Shades of Blue» for NBC med Jennifer Lopez som korrupt New York-etterforsker, og som nå er showrunner for «Eyewitness» – som altså er avleggeren til «Øyevitne» fra 2014.

Jarl Emsell Larsens NRK-satsing er første norske serie som er blitt nyprodusert for amerikansk fjernsyn, noe som i festivalprogrammet kalles «en milepæl for norsk TV-drama».

I USA har den nye serien oktoberpremiere på USA Network i beste sendetid søndag, mens norske festivalgjengere vil få se første episode.

Han skal også sceneintervjues blant annet om hvordan man flytter en serie fra Mysen til amerikansk virkelighet.

«Krisemøte»-partnerne Kristopher Schau og Kyrre Holm Johannessen tar tak i noe av samme tematikk når de tar for seg hvordan humor ikke reiser like lett over landegrensene, og hvordan skandinaver ler av forskjellige ting.

Kriseprat med Kristoffer Schau og Kyrre Holm Johannesen.
Kriseprat med Kristoffer Schau og Kyrre Holm Johannesen.

Vil ha nerdeprat

– Hva mer kan dere lokke med?

– I innslaget «Frikjent»-metoden vises en episode, før det avsløres hvordan episodene bygges opp etter en klassisk struktur inspirert av blant annet «Bloodline», «Homeland» og «House of Cards», sier Cecilie Asker, som medgir at norske seere er blitt bortskjemte på grunn av amerikanske og britiske kvalitetsserier.

Men Norge har også sine originale vrier som vies tid:

– Vi byr også på skikkelig nerdeprat når vi har et «Skam»-panel, der både serieskaper og regissør Julie Andem og Marlon Langeland, som spiller Jonas, kommer, sier Asker – som skal lede samtalen.

– Det er nemlig det vi ser med TV-serier: Folk vil vite mer! De vil ikke bare se serien, men bruker mer tid på å snakke og analysere det de har sett, mer enn tilfelle er med film. Man vil vite hva som ligger bak, det som skjer i kulissene.

Gine Cornelia Pedersen, Siri Seljeseth og Alexandra Gjerpen fra "Unge lovende". (Foto: Eirik Evjen, NRK)
Gine Cornelia Pedersen, Siri Seljeseth og Alexandra Gjerpen fra "Unge lovende". (Foto: Eirik Evjen, NRK) Foto: Eirik Evjen, NRK

Seriekrig og andresesong

Også «Ung og lovende»-folket er på besøk for å snakke om «den vanskelige andresesongen» – med serieskaper og hovedrolleinnehaver Siri Seljeseth på besøk.

Det vies også tid til høstens store seriekrig, som ifølge arrangørene vil stå mellom NRKs «Nobel» og TV2s andre sesong «Frikjent».

– Og så skal vi dele ut den første nordiske serieprisen, Nordiske Seriedager Awards, i kategoriene drama og komedie, på torsdag kveld, runder Asker av.

Disse førpremierene kan du få med deg på Nordiske Seriedager:

NRKs work in progress-visning av «Monster», der Anne Sewitsky er regissør, «Midnattssol», «Syrror» som er svensk TV4s satsing, NRKs nye «Valkyrien» med Sven Nordin i hovedrollen som kirurg som går under jorden, «Costa del Kongsvik» i ny sesong, tredje runde danske «Arvingerne», de to første episodene av «Aber Bergen», «Farang», «Ditte og Louise 2», i alt fire episoder av «Nobel», «Bedrag 2», «Vikingane», «Saltön 4», «Best før» som er Linn Skåbers nye, «Unge lovende 2» og «Boys 2».

Om TV-serier og seervaner

  • Strømmetjenesten Netflix har tatt for seg seeratferd over seks kontinenter, blant annet på hvilken episode som gjør at 70 prosent av seerne fortsetter å se resten av en serie, og har funnet noen punkter der norske seere skiller seg ut.
  • Nordmenn blir raskere hektet på krim, enn resten av verden. Der gjennomsnittet for «Narcos» var episode 3, ble nordmennene fanget allerede i episode 2. Det samme med «Making a Murderer», der norske seere hang med løpet ut fra episode 3 – én episode raskere enn resten av verden.
  • Norske Netflix-seere blir hektet raskere enn før, viser tallene også; der man i fjor hang med fra episode 4, blir vi fanget allerede med episode 3 i år.
  • Noen serier vinner sitt publikum over raskere enn andre, viste Netflix-undersøkelsen: «Stranger Things» sikret seg seerne allerede med episode 2. Det samme skjedde med «The Fall».
Til toppen