Sjefredaktør Gard Steiro i VG snakket foran flere hundre mediefolk om journalistikk - og det å bli utsatt for et kritisk søkelys.
Sjefredaktør Gard Steiro i VG snakket foran flere hundre mediefolk om journalistikk - og det å bli utsatt for et kritisk søkelys. (Foto: Erik Waatland)

VG-redaktør Steiro:

- Det å bli utsatt for kritisk journalistikk og stå i søkelyset til andre medier er ubehagelig

VG-sjefredaktør Gard Steiro snakket onsdag ut foran flere hundre mediefolk om hvordan det er å bli utsatt for kritisk journalistikk etter Giske-saken.

Under NextM-konferansen i Oslo fortalte VGs sjefredaktør om kritisk journalistikk, avsløringer og makt.

Foran flere hundre mediefolk i Oslo startet han foredraget med å si:

- Jeg kan ikke stå her uten å adressere at også VG er utsatt for kritisk journalistikk.

Det har blåst rundt VG etter Giske-saken, der de har innrømmet feil og svikt i møte med kilden Sofie (27), som har nærmest anklaget journalist Lars Joakim Skarvøy for å fabrikkere et sitat.

Steiro innrømmet at perioden har vært tøff.

- Det å bli utsatt for utsatt kritisk journalistikk og stå i søkelyset til andre medier er ubehagelig - og slik skal det også være. Det er journalistikkens rolle å stille makta til ansvar, sa han og fortsatte:

- Og store medier gjør feil. Vi er ikke de første som har gjort store feil, man må ikke miste helt perspektivene, sa han og dro opp et eksempel fra NRKs «Romkvinne»saken, som han omtalte som et svart kapittel i norsk pressehistorie.

Sjefredaktør Gard Steiro i VG snakket foran flere hundre mediefolk om journalistikk - og det å bli utsatt for et kritisk søkelys.
Sjefredaktør Gard Steiro i VG snakket foran flere hundre mediefolk om journalistikk - og det å bli utsatt for et kritisk søkelys. Foto: Erik Waatland

 

Han dro også opp TV 2s «grove feil» tilbake i 2002 der ledelsen måtte ut og beklage dypt etter å ha innrømmet svikt i researchen rundt en dokumentar om norsk skisport.

- Mediehusene og bransjen lærer mye av feilen som er gjort. Det er flere mediehus som har stått i vinden og det har gjort oss bedre, det er jeg sikker på.

Steiro uttalte fra scenen at selv når man er uskjelt, så evner man å lage journalistikk som betyr noe for enkeltmennesker, sa han og dro opp Tolga-saken som eksempel der mediene er på sitt beste. 

Medier24 kunne melde denne uken av Tolga-saken er klagd inn til PFU. I foredraget brukte han også tid til å snakke om deres journalistiske satsinger, muligheter og teknologi.

Til toppen