OKKUPERT: Henrik Mestad som statsminister Jesper Berg og  Janne Heltberg som statssekretær Anita Rygg.
OKKUPERT: Henrik Mestad som statsminister Jesper Berg og Janne Heltberg som statssekretær Anita Rygg. (Foto: Aksel Jermstad, TV 2)

- Direkte usmakelig, sier Russland-kjenner om TV 2-serien «Okkupert». Mener den sprer frykt

Forfatter Peter Normann Waage kritisk til TV 2s nye spenningsserie.

  • Endret

Oslo (NTB): Russland-kjenner Peter Normann Waage mener «Okkupert» forsterker demoniseringen av Russland og den norske fobien mot nabolandet i øst.

– Direkte usmakelig, sier han om TV-serien.

I TV 2-serien som hadde premiere søndag, er Norge styrt av Miljøpartiet De Grønne, som legger ned oljeindustrien. EU ber Russland bryte inn for å gjenopprette de sårt tiltrengte olje- og gassleveransene, og regjeringen i Norge spiller på lag for å bevare freden.

– En slik framstilling av Russland er det siste et tiltakende anstrengt forhold mellom Norge og Russland trenger. Det skapes en stemningsbølge som bygger opp under Russland som en fiende, sier Waage til Klassekampen.

Forfatteren og Russland-kjenneren mener «Okkupert» er en del av en lang rekke uheldige uttalelser og hendelser som peker i en retning av å styrke bildet av Russland som en trussel.

– Russland er ingen trussel mot Norge, slår Waage fast.

Manusforfatter og regissør for «Okkupert», Erik Skjoldbjærg, mener på sin side at serien gir et langt mer nyansert bilde av russerne enn at de bare er «den store stygge ulven».

– Det dramaturgiske utgangspunktet er at de både er fremmede og like oss. De er et broderfolk som vi har mange fellestrekk med. Men de er store, og vi er små, sier Skjoldbjærg til Klassekampen.

Til toppen