Tore Sjølie (70) og Trygve Moe (87) har vært på til sammen 51 landsmøter i NJ!
Tore Sjølie (70) og Trygve Moe (87) har vært på til sammen 51 landsmøter i NJ! (Bilde: )

Disse gutta har vært på til sammen 51 landsmøter i NJ, og holder fortsatt koken

Tore Sjølie (70) og Trygve Moe (87) er landsmøtets superveteraner.

- Det er fortsatt gøy å være på landsmøtet. Selv om vi nå møter ungene til dem som var på landsmøtene da vi startet, smiler Tore Sjølie og Trygve Moe når Medier24 huker tak i dem i en pause.

For om det er mange erfarne journalister på NJs landsmøte på Fornebu denne uka, slår altså ingen disse to karene:

Tore Sjølie (70) har vært på alle landsmøtene til NJ siden midt på 70-tallet. Først som journalist og vanlig delegat. Og fra 1979 har han vært på alle landsmøtene - som ansatt. Til sammen 23 landsmøter.

Og Sjølie, mangeårig faglig sekretær i NJ, er fortsatt i virke som rådgiver i organisasjonen:

- Jeg skulle egentlig gått av 1. april, men så oppdaget vi ut at det var jo et lønnsoppgjør der jeg har en viss erfaring, sier han.

På landsmøtet er han definitivt også på jobb, som teknisk ansvarlig for alt som skjer.

Siden 1949

Men om Tore har vært lenge på NJ-landsmøter, blir han likevel slått av Trygve Moe. 87-åringen har vært på til sammen 28 landsmøter!

- Jeg var på mitt første landsmøte i 1949. Men jeg har vel ikke vært på alle, smiler Trygve, også bare kalt «Trym».

Han er et kjent navn for alle som kjenner NJ (og norsk journalistikk) sin historie. Moe var journalist i avisa Vestfold og senere Dagbladet, både som politisk journalist og utenriksmedarbeider.

I denne sammenheng er han mest kjent som leder av Norsk Journalistlag - i periodene 1964-66 og 1970-83, til sammen 15 år. Deretter ble Moe NJs første generalsekretær, før han avsluttet karrieren som fotoredaktør og senere redaktør i NTB.

Siden har Moe innehatt flere tillitsverv, og ikke minst lånt bort navnet sitt til «Trymprisen» - som deles ut på hvert landsmøte, annet hvert år.

trygve tore 01
Bilde:

- Liker best papiret

I 2015 er Trygve til stede som gjest, og skal dele ut noen priser onsdag kveld. Men 87-åringen sitter stort sett i landsmøtesalen, og følger nøye med på debattene:

- Det er veldig interessant fortsatt. Nå er det en helt ny form på landsmøtet, med overgangen til kun digitale sakspapirer. Men jeg liker nå best å ha ting på papir, jeg er jo litt gammelsdags, sier Trygve.

- Ja - hvordan har det vært å følge mediebransjen siden 1949?

- Det har jo vært opptil flere revolusjoner. Vi som begynte med dette etter krigen, trodde vi skulle gjøre verden bedre. Nå hender det nok at jeg tviler om vi har lykkes, forteller Trygve.

- Enkelte ganger har vi lyktes, men kanskje ikke alltid, skyter Tore Sjølie inn.

Tar litt tidligere kveld

Uansett hvordan bransjen og landsmøtet har utviklet seg, er en ting fortsatt sikkert; Tore Sjølie er fortsatt sentral i både planlegging og gjennomføring.

- Han er jo «mister landsmøte». Og det har han vært helt siden jeg ansatte ham, sier Trygve Moe.

- Hva med festene da, er de like gode som før?

- Vi får se da. De pleier å holde seg, svarer Tore.

- Men jeg tar nok kvelden litt tidligere enn jeg gjorde i gamle dager, sier Trygve.

- Det var en som ringte meg i natt klokka halv-ett, og han fikk litt kjeft fordi han ringte etter at jeg hadde lagt meg. Han påstod at jeg aldri bruker å legge meg så tidlig. Men jeg var litt forkjølet, så det måtte bli en tidlig kveld, forteller Tore.

Selv om han snart går av som rådgiver, kan det være landsmøtet om ti, fire, seks år og så videre, fortsatt ser «Mr. Landsmøte»:

- Det blir vel jeg og Trym som skal sitte her, da, smiler Tore.

- Fortsatt mye god journalistikk

70- og 87-åringen har fulgt både NJ og journalistikken i mange år. Og om den økonomiske gullalderen er over, vil de ikke bare mimre om de gode, gamle dager.

- Det skjer fortsatt veldig mye god journalistikk, altså, slår Trygve Moe fast.

- Men det er synd hvis ressursene blir strupet, og det blir enda mindre journalistikken. Blant annet er det alt for dårlig dekning av Stortinget, synes jeg, sier 87-åringen.

Tore Sjølie har ikke bare fulgt alle landsmøtene - han har vært med på alle lønnsforhandlinger i snart 40 år. Og sier seg enig med NJ-lederens beskrivelse i tirsdagens tale, av de litt kjipe arbeidsgiverne.

- Ja, og det har de nok alltid vært, smiler Tore.

- Men vi har vært løsningsorientert og ansvarsfulle, og det er stort sett realistiske forhandlinger, fortsetter han, og legger til:

- Vi må nok slite med de arbeidsgiverne vi har. De aller fleste har vi nå hatt på kurs som tillitsvalgte i NJ, så det er vel vi som har lært dem opp...

trygve tore 02
Bilde:

Viktig for demokratiet

- Men journalistikken, den har du fortsatt tro på?

- Ja - det må vi vi jo tro på. Demokratiet vil stoppe, uten en ordentlig journalistikk. Det vil selvsagt svinge litt i utvikling og økonomi, men det lages fortsatt mye bra i både radio, tv, nett og aviser, mener Tore Sjølie.

I denne utviklingen står naturlig nok Norsk Journalistlag sentralt, som også går gjennom endringer.

- NJ er en organisasjon som fortsatt har mange utfordringer. Antall arbeidsplasser og medlemmer går jo ned, sier Tore.

- Så det blir ikke lettere å drive NJ?

- Nei. Men det har alltid vært utfordringer. Og det skal det være for en faglig organisasjon, slår Trygve Moe fast.

- Du er jo her som gjest, men får du lyst til å gå på talerstolen noen gang?

- Ja, det hender vel!, smiler Trygve.

- Og det skal han nok få lov til, hvis han spør, svarer Tore kontant.

Til toppen