DN-journalist Mina Ghabel Lunde bak anonym Twitter-konto med satire, hets og mobbing. Sier hun var én av seks

Etterbørs-journalisten erkjenner tilknytning til Twitter-profil som kritiserte egne kilder og sjefer - og mobbet navngitte enkeltpersoner. Men Lunde hevder hun ikke var alene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Hva skjer med DN? Først kompisintervjuene til Alfa-Apollo. Og nå plagiat. Mon tro om redaktøren er like kjekk nå!

Slik tvitrer den anonyme Twitter-profilen @fruhjorth, mandag 27. juli 2015.

Profilen har eksistert siden april samme år, som et slags selvutnevnt pressefaglig korrektiv, kombinert med en nedlatende og tidvis hetsende tone overfor både journalister, medieledere, samfunnsdebattanter og andre tvitrere.

Saken fortsetter under PFU-boksen.

 

Brudd på god presseskikk:

Denne artikkelen fra 22. juni 2016 ble tirsdag 27. september 2016 felt i Pressens Faglige Utvalg for brudd på god presseskikk.

PFU mener den opprinnelige artikkelen brøt med Vær varsom-plakatens paragraf 3.2 om kildekritikk og kontroll av fakta. Fellelsen gjaldt presentasjonen av saken, primært tittel og ingress.

Medier24 beklager dette. 

> LES HELE uttalelsen fra PFU her: Medier24 felt i PFU – her er uttalelsen etter klagesaken fra Mina Ghabel Lunde

> LES OGSÅ: Medier24 beklager at vi gikk for langt i vår presentasjon av @fruhjorth-saken

På kvelden 27. september er tittel og ingress på denne saken endret i lys av PFUs uttalelse, samt enkelte små nyanser og vendinger i brødteksten.

Dette var sakens opprinnelige tittel og ingress:

Bak en anonym Twitter-konto har DNs mediejournalist rakket ned på kilder, sjefer og kollegaer

Anonym profil med kritikk mot både DNs intervjuobjekter, konkurrenter og andre debattanter. Bak @fruhjorth står Etterbørs-journalist Mina Ghabel Lunde.

  • Se et utvalg av meldingene nedover i denne saken. For ordens skyld: Etter Medier24s henvendelser tirsdag, er profilen nå blitt slettet.

Det er imidlertid først nå som den såkalte Butenschøn-saken sprekker i slutten av juli 2015 at profilen skrur opp tempoet og synligheten.

@fruhjorth er langt fra den eneste som tvitrer og melder om Butenschøn-saken.

Ei heller den eneste anonyme profilen som deltar i debatten.

Men hun er trolig den eneste av disse som også kan kobles til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ:

Erfaren mediejournalist

For nå erkjenner Dagens Næringslivs journalist Mina Ghabel Lunde befatning med kontoen. 

Ikke bare jobber hun i DN - hun jobber i redaksjonen som skriver om andre medier: Mina Ghabel Lunde har siden 2013 jobbet som journalist i avisas Etterbørs-redaksjon.

Samtidig som hun det siste året også har deltatt i mediedebatten gjennom Twitter-kontoen @fruhjorth.

Det kan Medier24 nå avsløre, etter å ha på bakgrunn av research, elektroniske spor og andre kilder - men først og fremst Lundes erkjennelse: 

Da Medier24 tirsdag formiddag første gang konfronterte Mina Ghabel Lunde med vår henvendelse og dokumentasjon, ga hun klart uttrykk for og erkjente at hun stod bak kontoen.

Senere hevdet hun gjennom forskjellige beskrivelser utover dagen at hun ikke er den eneste som står bak kontoen, men ville ikke si noe om hvem de andre er.

- Så vidt jeg vet er jeg en av seks som har hatt tilgang på den anonyme twitterkontoen @fruhjorth. Min aktivitet og tiden jeg har brukt på kontoen har vært minimal, skriver hun i et tilsvar tirsdag kveld.

  • Les hele tilsvaret nederst i saken.

Fra mediekritikk til sarkasme, spydigheter og hets

Hva som ligger bak @fruhjorts «prosjekt» kan framstått som noe utydelig.

Den ene dagen bedriver profilen tidvis fortjent satire og kanskje dels berettiget mediekritikk. Den neste går hun til frontalangrep på enkeltjournalister, intervjuobjekter, medieledere og andre utvalgte tvitrere.

Blant dem som har fått merke @fruhjorts engasjement hardest, er Aftenpostens journalist Ingeborg Senneset.

Også enkeltjournalister i NRK har fått merke kontoens engasjement, blant dem «bitterskrullete Sidsel Wold». VG-journalist Anders Giæver har også vært et populært objekt for omtale.

@fruhjorth har gjennom en rekke meldinger et uttalt horn i siden til Aftenposten, og Etterbørs-journalisten har dessuten kalt VG for «en drittavis».

Ved flere tilfeller har @fruhjorth forklart ambisjonen med relativt likelydende beskrivelser:

- Ikke besatt, men særlig forundret og irritert over et knippe, ja. Prosjektet er å ventilere hat, frustrasjon og negativitet, skriver @fruhjorth i januar.

- Meningen er å lufte inntrykk. Brenner inne med mye. Litt som Suzanne Abel, bare mer å miste på å spy det ut under fullt navn, skrev hjorth høsten 2015.

Kritiserer intervjuobjekter

En av @fruhjorts kjepphester har vært å angripe journalister som hun mener spiller flere roller, ikke evner å skille mellom rollen som reporter og kommentator, og som tar stilling til saker i sosiale medier.

Men nå tyder mye på at @fruhjorth selv har hatt en dobbeltrolle.

For i en rekke tilfeller har kontoen kommentert og slengt ut påstander, som Mina Ghabel Lunde også har jobbet med som journalist. 

Her er tre eksempler på det:

 

  • 25. august 2015 er står Mina Ghabel Lunde som en av to journalister på DNs omtale av Anders Anundsens mye omtalte PR-video. Akkurat Anundsen-saken er en av dem @fruhjorth bruker som eksempel i en offensiv spørsmålsrekke om uavhengighet og habilitet, om hvorvidt journalister bør diskutere den i sosiale medier.

 

Og følger senere opp med denne, om han som ikke fikk jobben etter Kalbakk:

Og for dem som har fulgt @fruhjorth sitt harselas i sosiale medier med journalister og andre personers offentlige sorg etter kjendisers dødsfall, er det jo verdt å merke seg at det var Mina Ghabel Lunde som i april 2016 måtte samle denne kollasjen av forsider etter artisten Prince sitt dødsdall.

Det startet med Forsang - og fortsatte med Butenschøn

@fruhjorth har også kommentert og diskutert interne forhold i Dagens Næringsliv, samt kommentert saker Mina Ghabel Lunde har skrevet som journalist om egen avis.

Men Lunde har ikke alltid og bare diskutert bak anonyme profiler.

Hun har tidvis vært en aktiv tvitrer og blogger under eget navnt også. Også internt i DN har hun markert seg som en aktiv debattant, under fullt navn.

Blant annet i debatten rundt det såkalte Fotballfrue-intervjuet i Dagens Næringsliv våren 2015, som skapte stor debatt og endte på PFUs bord.

I interne e-poster forsøkte Lunde å reise en journalistfaglig debatt rundt denne saken og nære bånd mellom journalister og intervjuobjekter.

Mens DN-journalistens alter ego @fruhjorth også diskuterte dette, som i denne meldingen i april 2015:

- Åpenbart fritt fram for journalister i DN å lage bestillingsintervjuer med bestekompisens klienter. 

Fortsetter med anonym kritikk mot sjefene

Når Butenschøn-saken eksploderer sommeren 2015 har ikke @fruhjorth glemt sine gamle kjepphester, og skriver dette 27. juli: 

- Imponerende hvor raskt landets beste avismagasin har klart å bli det mest tvilsomme. Først Forsang-fadesen, og nå dette. 

Og slik neste dag, med videre omtale av tidligere DN-journalist Jonas Forsang:

- Det redaktøren sier om prosessene i DN, gjør det hardt å se for seg hvordan @HerrApollo slapp til med sak etter sak.

Samme dag - 28. juli - deler Mina Ghabel Lunde også byline med en kollega i en sak på DN.no sjefredaktør Amund Djuve intervjues om plagiatsaken i egen avis.

Men det stopper ikke med slike meldinger.

I ukene som følger, kommenterer @fruhjorth skarpere og skarpere mot ledelsen i Dagens Næringsliv, og tar med seg flere i «fallet». Som denne 3. august:

 

Kritikken går også hardt mot DNs featureredaktør Gry Egenes.

11. august tvitrer @fruhjorth slik om Egenes, som neste dag skal delta på et debattmøte om plagiatsaken på Litteraturhuset:

- Se The War On Drugs på Øya i morgen: kr 900,-. Se Gry Egenes på Litteraturhuset: priceless.

Et møte hvor Lunde selv er til stede og aktiv i salen, både som publikum og aktivt debattant, kan vi lese både av Medier24 og Journalistens referat fra møtet.

@fruhjorth følger opp utover høsten med å etterspørre handling og selvransakelse fra ledelsen i Dagens Næringsliv: 

Og kan hende det topper seg 1. oktober, når journalist Mina Ghabel Lunde først skriver i DN om et plagiat fra Jo Nesbø - tvitrer om saken fra sin egen, personlige profil på Twitter. Og så svarer @fruhjorth slik:

Slik fant vi @fruhjorth:

  • Som den innadvendte bransjen media er, har mange brukt tid på å spekulere på hvem som står bak @fruhjorth. Medier24 har i denne sammenheng jobbet på lag med VG-journalist Anders Giæver, samt tidligere journalist og redaktør Morten Øverbye, nå IT-gründer. Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset har også bidratt med research i innledende fase.
  • Mistanken mot Mina Ghabel Lunde ble blant annet fattet gjennom lignende ordlyd, «tone of voice», og ikke minst en del felles kampsaker med @fruhjorth.
  • For å sjekke om mistanken hadde noe i seg, brukte vi primært to metoder. Den første var å få @fruhjorth til å legge igjen digitale spor, gjennom flere lenker sendt til henne i lukkede samtaler på Twitters chattefunksjon.
  • Slik sporet vi blant annet @fruhjorth til å være i London 9. juni - et tidspunkt også Mina Ghabel Lunde var i byen.
  • @fruhjorth har ved flere tilfeller delt meldinger fra lukkede Facebook-profiler; blant disse Anders Giæver, Thomas Seltzer, Sigrid Sollund og Harald Klungtveit. Ved å selektere ut hvem som er venner med alle disse, kom vi fram til 40 navn.
  • Ved ett tilfelle postet Anders Giæver en Facebook-melding som var synlig for alle hans venner, men gjemt for de 40 navnene på lista nevnt i forrige punkt - med unntak av Mina Ghabel Lunde.
  • Neste dag postet @fruhjorth denne meldingen på Twitter:

Mina Ghabel Lunde endret svar flere ganger tirsdag. Her er hennes siste kommentar

Da Medier24 tirsdag formiddag først konfronterte Mina Ghabel Lunde med spørsmål om den anonyme Twitter-profilen @fruhjorth, ga hun over telefon klart uttrykk for at hun erkjente å stå bak kontoen.

Senere har hun endret forklaring flere ganger, og hevdet at flere personer står bak kontoen. Dette første gang da Medier24 møtte Lunde tirsdag formiddag for å presentere våre funn og spørsmål til henne. Da hevdet Lunde at flere andre stod bak, men hun visste egentlig ikke hvem og hvor mange.

Etter vårt møte meldte hun så tilbake at hun hadde kontaktet den som skal ha stått bak kontoen, samt at vedkommende var i utlandet, men tilbake om noen dager.

Så, i en kommentar fra DNs sjefredaktør Amund Djuve tirsdag kveld (se under) dukker for første gang Lundes forklaring om at det er «seks personer» som står bak @fruhjorth. 

Medier24 kontaktet Mina Ghabel Lunde igjen tirsdag kveld for intervju og endelig tilsvar til denne saken. Hun valgte å ikke svare på våre spørsmål, men har skrevet denne e-posten:

- Så vidt jeg vet er jeg en av seks som har hatt tilgang på den anonyme twitterkontoen @fruhjorth. Min aktivitet og tiden jeg har brukt på kontoen har vært minimal. Grunnen til at jeg sa ja til å bli med, er at også den fjerde statsmakt trenger å gjøres litt narr av i ny og ne. Å påpeke dét gjør ingen av oss til dårligere journalister. Og hvis noen er sjokkert over det de har lest hos @fruhjorth, har de aldri tatt en pils på pressens stamsted ”Stopp Pressen”.

Siden det aldri har vært en betingelse at alle skal være enige i eller på forhånd vite om alt som postes, er de fleste av spørsmålene i denne eposten umulige for meg å svare på.

De fem andre som jeg vet har tilgang på kontoen er nå kontaktet, og hvorvidt noen eller alle velger å ta skyld eller ære må naturligvis være helt og fullt opp til dem. Jeg har i dag tatt initiativ til å slette kontoen, noe de andre har sett som rimelig, i og med at det nå kun er mitt navn som knyttes til budskap jeg ikke står bak. Men jeg kan avsløre at det var jeg som førte tiraden om landesorgen etter artisten Prince sitt dødsfall i pennen.

Jeg vil legge til at det, i en tid der norske medier er i dyp krise, både overrasker og bekymrer meg at Michalsen, og ifølge ham VGs Anders Giæver samt flere journalister i Aftenposten har brukt tid og krefter på å komme til bunns i hvem som står bak en satirekonto med 800 følgere.

På ønske om et oppfølgende intervju for ytterligere kommentarer, har Mina Ghabel Lunde avslått henvendelsen. 

Hun har blant annet ikke besvart våre spørsmål om hva hun tenker at hun som DN-journalist har stått bak en anynom konto med slik kritikk av intervjuobjekter, konkurrenter og kolleger. Eller om hun ville si noe til noen av dem som er blitt omtalt.

Lunde har heller ikke kommentert våre spørsmål om hennes forskjellige svar i løpet av tirsdag.

«Jeg bare lufter meninger jeg ikke kan under fullt navn»

Verdt å merke seg er kan hende også Medier24s tidligere kommunikasjon med @fruhjorth i chattefunksjonen på Twitter, før konfrontasjon.

Der beskrives prosjektet tydelig som en enkeltpersons virksomhet. All vår kommunikasjon har vært med én person og i jeg-form.

Slik svarte hun blant annet i en melding her tidligere i juni:

- Dette er ikke et prosjekt. Jeg lufter bare meninger jeg ikke kan under fullt navn (det vil si, jeg kan, men da må jeg velge bort mitt nåværende levebrød) - men som jeg mener bør sies.

 

 

  

DNs sjefredaktør Amund Djuve vil ikke la seg intervjue om saken - eller kommentere hva den betyr for Etterbørs

Medier24 tok tirsdag ettermiddag kontakt med Dagens Næringsliv ved sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve.

Han fikk beskrevet saken, med tilbud om innsyn i vår dokumentasjon og ytterligere presentasjon. Det takket Djuve nei til, men hadde tirsdag kveld likefullt sørget for at Mina Ghabel Lunde har stilt til møte om saken i DNs lokaler.

Medier24 har stilt Djuve spørsmål blant annet om hva han synes om en slik atferd fra en Twitter-konto som er knyttet til DNs Etterbørs-redaksjon, og om dette er akseptabel atferd fra en journalist i DN - samt hvilke konsekvenser denne saken kan få.

Tirsdag kveld er denne tekstmeldingen det Djuve har meldt tilbake om saken:

Hei,

Er på landet uten nett, så tar d på sms. I et møte hos oss i ettermiddag har hun fortalt er en av seks stk m tilgang til kontoen og at hennes bidrag har vært minimalt. Hun skal nå trekke seg helt ut fra denne kontoen. Amund Djuve

Redaktøren for landets største og mest kritiske næringslivsavis har altså ikke ønsket å stille til intervju om saken.

Han har heller ikke besvart våre ytterligere henvendelser om det tirsdag kveld.

Et lite utvalg med noen flere av de mer eller mindre morsomme meldingene fra @fruhjorth: