AMUND DJUVE, sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv.
AMUND DJUVE, sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

DN tok kreativ snarvei for å publisere skattelister før de slippes: Kredittsjekket kjendiser og finanstopper for å få tallene

Skatteetaten fikk en smule panikk torsdag kveld. - Vi har gjort helt ordinære søk hos kredittopplysningsselskap, sier sjefredaktør Amund Djuve.

  • Endret

(NTB/Medier24): Torsdag kveld publiserte Dagens Næringsliv flere saker med ligningstallene for 2015.

Mens skatteetaten lette etter lekkasjer, forteller avisen at de kun har gjort enkle søk på nettet.

Skatteetaten jobbet på spreng med å finne ut hvordan Dagens Næringsliv hadde fått tilgang til fjorårets ligningstall, dagen før tallene ble offentliggjort.

> OPPDATERT - les også: Etter at DN fant smutthull for å publisere skattetall torsdag, har Skatteetaten bestemt seg for å slippe listene allerede i kveld

(DN-fronten torsdag kveld).
(DN-fronten torsdag kveld).

Til NTB sier avisens sjefredaktør, Amund Djuve, at det ikke er noen lekkasje hos skatteetaten, men at det dreier seg om kreativ journalistikk.

– Ved å gjøre helt ordinære søk hos kredittopplysningsselskap, svarer Djuve på spørsmål om hvordan de har fått tak i tallene.

Han sier tallene ligger hos kredittopplysningsselskaper, og at ved å søke på navnene på de du er interessert i, får du tallene der.

– Vi har ikke fått skattelistene, det er ikke noe lekkasjer, det er ikke noe hacking, det er fullstendig udramatisk. Det er kun kreativ journalistikk, sier Djuve.

Skattetallene blir offentliggjort klokken 3 natt til fredag.

– Det skal ikke være teknisk mulig å få tilgang til tallene gjennom våre systemer før det, sier pressesjef i skatteetaten, Merete Jebsen, til NTB.

Flere skattetall ute torsdag kveld

Allerede ved 19-tiden torsdag lå det flere saker ute med ligningstall for flere kjente personer, blant annet om søstrene Katharina (21) og Alexandra Andresen (20) som hadde en formuesøkning på 2,4 milliarder kroner i fjor.

Enkle søk hos kredittopplysningsselskap avslørte også at blogger Sophie Elise Isachsen doblet inntektene fra 2014 til 2015, og hentet ut 2,5 millioner kroner på sin virksomhet i fjor. Og at Wordfeud-gründer Håkon Bertheussen (33) femdoblet formuen, som nå er på nesten 50 millioner kroner.

 

PS: Ved å gjøre slike kredittsøk, vil det normalt bety at den aktuelle personen får et gjenpartsbrev. Det betyr etter alt å dømme at mange vil få et slikt brev i postkassa de nærmeste dagene - og kanskje lure på hvorfor. 

Til toppen