Statsminister Erna Solberg (H) åpner Rusken på nett-aksjonen på Youngstorget i Oslo.
Statsminister Erna Solberg (H) åpner Rusken på nett-aksjonen på Youngstorget i Oslo. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Erna Solberg sparket i gang Rusken-aksjon mot netthat

– Det har skjedd noe med nettet, virkemiddelet som kunne bidratt til demokrati, ytringsfrihet og økt forståelse. Det har blitt litt råttent, sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet aksjonen.

For første gang arrangeres nett-aksjonen Rusken. Målet er rydde opp i «søppelet» i kommentarfeltene på nett.

Startskuddet for aksjonen gikk på Youngstorget tirsdag morgen. Statsminister Erna Solberg og youtuber Dennis Vareide var blant dem som holdt appeller.

– Det har skjedd noe med nettet, virkemiddelet som kunne bidratt til demokrati, ytringsfrihet og økt forståelse. Det har blitt litt råttent, sa Solberg, som selv har opplevd netthets og engasjert seg i temaet også tidligere.

Statsministeren er særlig bekymret over at sjikanen mange utsettes for stilner stemmer Norge trenger i den offentlige debatten.

– Mange opplever at de ikke kan delta fordi hetsen, sjikanen, utfordringene er blitt så mye større. Jeg mener politisk debatt skal kunne være tøff og tydelig, og at det er bra at folk engasjerer seg i saker, men man må kunne gjør det uten å sjikanere folk som mener noe annet, sa hun.

I forbindelse med aksjonen er det lansert tre nye verktøy i kampen mot netthat. Et av dem er Telias netthatfilter, som skal få bloggere, mediehus og andre som uttrykker seg på nettet, til å tenke seg grundig om før de publiserer hatefulle ytringer.

Rusken arrangeres for første gang av folkebevegelsen mot netthat, No Hate. 30 organisasjoner fra alle deler av norsk samfunns- og næringsliv deltar i mobiliseringen. Amnesty International, Redd Barna, WWF, Røde Kors, Kripos er blant organisasjonene som deltar.

Til toppen